Лихоманка на світових ринках вдарить по українських банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лихоманка на світових ринках вдарить по українських банках

Кредит&Депозит
6056
На початку тижня стрічки новин нагадували фронтові зведення. Після оголошення про банкрутство великого американського інвестбанку Lehman Brothers і продажу Merrill Lynch котирування акцій стали різко падати по усім світі, у тому числі і в Україні. Звичайно ж, більшість українців навряд чи відчують обвал фондових індексів прямо: свої капітали в цінних паперах тримає незначний відсоток населення. Але радіти все-таки не варто.
"Не можна сказати, що фондова криза відразу ж прямо відіб'ється на пересічних українцях. Але це індикатор майбутніх проблем", - пояснив аналітик інвестиційної компанії "Фенікс-Капітал" Євген Дубогриз. Адже в іноземних фондів і компаній, що раніше активно інвестували в Україну, зараз попросту немає грошей. Особливо уразливими будуть галузі і компанії, що планували розвиватися за рахунок позикового капіталу: будівельники, девелопери, машинобудівники і навіть споживчий сектор.
Але найважче доведеться банкам. "Якщо криза продовжиться, українським компаніям доведеться звільняти працівників або скорочувати витрати на оплату праці, - говорить Євген Дубогриз. - Але ж співробітники, сподіваючись на збільшення зарплат, активно брали кредити. Тому ризик кризи неплатежів тепер досить великий".
Проблеми з погашенням кредитів можуть виникнути й у компаній, що проводять операції на українському фондовому ринку. Багато хто з них торік взяли кредити на покупку акцій. Ринок тоді бурхливо ріс, і ніхто не очікував, що з погашенням боргів можуть виникнути труднощі. Але тепер, коли ціна акцій різко впала, ризик неповернень зріс.
Банкіри готуються зустріти новий виток кризи у всеозброєнні. "Якщо раніше в погоні за клієнтами банки робили окремим клієнтам потурання, то тепер розглядаються тільки стандартні заявки на кредити", - сказав заступник начальника управління роздрібного бізнесу в київському регіоні OTP Bank Ігор Падалка. Зокрема, клієнтам банків тепер буде вкрай складно домовитися про затримку платежу.
Ще складніше прийдеться злісним неплатникам. "Банки будуть все частіше удаватися до послуг служб hard collection, - розповів начальник управління великого столичного банку, що попросив не називати його прізвище. - Ці хлопці вивуджують позичальників, які довго не віддають кредити і ховаються". Співробітники hard collection можуть вичислити неплатника вдома, на роботі і навіть на відпочинку.
Є й позитивні моменти. "Банки почнуть активніше залучати депозити через проблеми з одержанням фінансування на закордонних ринках", - відзначає Ігор Падалка. Це світова тенденція. Через фондову кризу банки втрачають інтерес до "складних" фінансових інструментів, віддаючи перевагу більш традиційним, у першу чергу - депозитам. Втім, не всі банкіри вважають ситуацію критичною. Радник голови правління ПриватБанку Віктор Лисицький звертає увагу на статистику. З 1 вересня 2007 р. по 1 вересня 2008 р. приріст депозитів в українських банках склав 104 млрд. грн., тоді як кредити виросли на майже вдвічі більшу суму - 203 млрд. грн. Левову частку різниці між цими показниками банкіри профінансували за рахунок зовнішніх запозичень. "Дивіться: в умовах кризи в нас, по-перше, ростуть депозити, а по-друге, нам довіряють закордонні позичальники, - міркує Лисицький. - Виходить, справи йдуть не так вже й погано". А якщо врахувати тривале збільшення прямих іноземних інвестицій, можна стверджувати, що й українські, і закордонні бізнесмени цілком пристосувалися до вітчизняного ринку. "Якби прибрати політичний бедлам хоча б на рік, ми мали б зовсім непогані показники", - упевнений Віктор Лисицький. Але бедлам, звичайно ж, нікуди не дінеться. Як й інші проблеми, що збільшують вплив кризи на економіку України. У першу чергу це відмова російських партнерів купувати вироби вітчизняних машинобудівників, а також зниження цін на продукцію основної експортної галузі країни - металургії. Металурги навіть звернулися до уряду із проханням про підтримку - інакше великі заводи можуть попросту зупинитися. Але експерти говорять, що ця галузь постраждає менше від інших. "На руку металургам грають високі доходи, які вони зуміли одержати в першому півріччі завдяки збільшенню цін на метали. Запасу міцності цілком вистачить до кінця року", - пояснює Євген Дубогриз. Серйозних проблем не очікують й у великих банках. "Загрози банкрутства великих банків я не бачу, - говорить Ігор Падалка. - Звичайно, банки зараз зайняли вичікувальну позицію, але такої ситуації з іпотечними кредитами, як у США, у нас все-таки нема". Євген Дубогриз погоджується, що в банків з першої десятки навряд чи виникнуть труднощі. "Багато чого залежить від того, чи продовжиться хвиля банкрутств у США, наприклад, чи збанкрутує American Insurance Group (AIG, найбільша страхова група США. - ред.), чиї акції останнім часом сильно просіли, - вважає він. - Якщо так, то один-два українські банки із другої-третьої десятки цілком можуть розділити долю гігантів: проданого за безцінь Bear Sterns або збанкрутілого Lehman Brothers".
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас