Конкуренція страховиків посилилась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конкуренція страховиків посилилась

514
Великі українські страхові компанії вирішили створити конкурента Лізі страхових організацій (ЛСОУ). Учора була заснована нова асоціація - Українська федерація страхування, що повинна буде лобіювати прийняття документів, вигідних класичним страховикам. Але вона не претендує на лідерство на ринку - до участі в об'єднанні запрошено лише 10% компаній ринку. Проте їхній відхід із ЛСОУ може послабити позиції ліги.
Учора відбулися загальні збори нової асоціації страхових компаній - Української федерації страхування (УФС). Президент НАСК "Оранта" Олександр Завада розповів Ъ, що збори прийняли статут організації, сформували комітет, що буде займатися реєстрацією УФС, та обрали президентом Олександра Заваду. Тепер статут повинен бути направлений на узгодження в Антимонопольний комітет.
Як повідомлялося, засновниками асоціації виступали "Оранта", "ІНГО Україна", "Дженералі Гарант", "Кредо-Класик", СГ ТАС, "Універсальна" та "Український страховий альянс".
Голова правління СГ ТАС Дмитро Грицута повідомив Ъ, що запрошення вступити в УФС направлене приблизно 50 страховикам. Але ввійти в УФС зможуть не всі. До компаній висунуто розпливчасті вимоги: займатися винятково класичним страхуванням, мати гарну репутацію і високу якість послуг. Письмову згоду на участь в УФС направили ще сім компаній, які також брали участь у зборах. Серед них пан Завада назвав "Просто-страхування. Життя та пенсія", "Брокбізнес" і кілька лайфових страхових компаній. Втім, голова правління СК "Брокбізнес" Вадим Загребний запевнив, що його компанія ще не прийняла остаточне рішення про участь в УФС. Нове об'єднання, за словами Дмитра Грицути, дозволить структурувати страховий ринок, об'єднати однотипні компанії, які підтримують "відкритість і прозорість своїх дій". З найбільшою українською страховою асоціацією - Лігою страхових асоціацій України - УФС має намір співробітничати лише в тих питаннях, у яких їхня позиція буде збігатися, сказав Завада.
Але джерело в ЛСОУ впевнене у протилежному. На його думку, нова організація створена для лобіювання інтересів великих страхових компаній. "Для середніх компаній будуть підвищуватися вимоги до договорів, встановлення тарифів, корпоративного управління, щоб відбирати їхню частку на ринку, - повідомив він. - Говорять, що вони хочуть всі класичні компанії, але розіслали 40 пропозицій тільки тим, кого самі захотіли".
Голова правління СК "Просто-страхування. Життя та пенсія" Галина Третьякова підтвердила, що рішення про вступ в УФС було прийнято через "лобіювання інтересів компанії". Вадим Загребний назвав іншу причину: підготовка ухвалення рішення про присвоєння одній з асоціацій статусу саморегулюючої організації, що відповідно до законодавства повинна об'єднувати 50% СК.
Нагадаємо, у ЛСОУ, що хоче одержати цей статус, 118 членів, тоді як на ринку працює 500 страхових компаній. Примітно, що компанії, які ввійшли в УФС, є членами ЛСОУ, роблячи грошові відрахування асоціації. Для членів ЛСОУ щомісячні відрахування становлять 1-8 тис. грн, уточнили в асоціації. Розміри внесків УФС ще не визначені. "Нас це не лякає, - заявила Третьякова. - Для компанії головне, щоб лобіювалися її інтереси".
Президент ЛСОУ Олександр Філонюк упевнений, що "з погляду раціональних витрат перебування у двох асоціаціях недоцільно", хоча вибирати асоціацію - право кожного страховика. "Потрібно визначитися, у якій перебувати", - відзначив він. У випадку якщо ЛСОУ ухвалить рішення щодо неприпустимості подвійного членства, страховики готові пожертвувати участю в лізі. "Виходить, будемо робити вибір на користь Української федерації страхування", - сказав голова правління СК "Дженералі Гарант" Юрій Лахно.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас