Коломойський може продати нафтові активи Дерипасці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойський може продати нафтові активи Дерипасці

Енергетика
330
Співвласник ПриватБанку (Дніпропетровськ) Ігор Коломойський може продати нафтові активи російському підприємцеві Олегу Дерипасці, повідомив народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Сергій Пашинський в інтерв'ю виданню "Дело".
"Є підозра, що Коломойський хоче взяти під контроль основні активи в нафтовидобувній і переробній галузях, щоб потім їх вигідно продати. За непідтвердженою інформацією, "Приват" уже веде відповідні переговори з Олегом Дерипаскою", - сказав Пашинський в інтерв'ю газеті, опублікованому в понеділок.
Парламентарій нагадав, що співвласникові ПриватБанку належать ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" (Надвірнянський НПЗ), ВАТ "НПК "Галичина" (Дрогобицький НПЗ), ВАТ "Ексімнафтопродукт" (перевалочний комплекс в Одесі). Крім того, до теперішнього часу бізнесмен установив оперативний контроль над ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) і ВАТ "Укрнафта", найбільшою нафтовидобувною компанією країни.
"При цьому, контролюючи всі перераховані вище активи, "Приват" тримає під контролем більшу частину нафтовидобутку, нафтопереробки і реалізації нафтопродуктів в Україні. Мережі АЗС є в "Укрнафти", "Укртатнафти", а також в інших підприємств групи. За нашими підрахунками, в "Привату" - 30% всіх заправок у країні!", - сказав Пашинський.
Представник правлячої коаліції в інтерв'ю виданню також заявив, що І.Коломойський за сприяння секретаріату президента України може одержати оперативний контроль над магістральним нафтопроводом (МН) Одеса - Броди шляхом укладання договорів між державним ВАТ "Укртранснафта", з одного боку, і компанією Milbert Ventures Ventures Inc. (Британські Віргінські о-ви) або "Укрнафтою", з іншого боку.
"За нашою інформацією, ці договори розроблялися на Банковій і там же повинні були підписуватися. Якби це відбулося, ми б могли років на 20 забути про Одеса - Броди. Зараз секретаріат президента як би пішов на поступки уряду, запропонувавши, щоб замість офшорної компанії замовником виступила "Укрнафта". Я ще не бачив проекту договору із цією компанією, однак можу припускати, що в ньому змінилася тільки назва замовника. А зміст залишився той же - передати Одеса - Броди в руки Коломойського", - сказав парламентарій.
Пашинський припустив, що Коломойський у випадку одержання оперативного контролю над МН Одеса - Броди надалі також може передати його О.Дерипасці.
Представник БЮТ вважає, що співвласник ПриватБанку не зможе забезпечити роботу нафтопроводу в аверсному режимі через відсутність вільних обсягів каспійської нафти, які можуть з'явитися не раніше 2010 року.
"Каспійську нафту добувають Shevron (США), British Petroleum (Великобританія), SOCAR (Азербайджан) і Kazahoil (Казахстан). Більше ніхто. Нехай у секретаріаті президента, що лобіює передачу Одеса - Броди "Привату", дадуть відповідь, яка із цих компаній заповнить трубу", - сказав парламентарій.
Відповідаючи на уточнююче запитання, чи може "Укртранснафта" укласти договір на транспортування нафти з Milbert Ventures або "Укрнафтою" всупереч позиції уряду, що виступає проти цього, С.Пашинський сказав: "Секретаріат президента розробляє відразу кілька варіантів, аж до відставки Тимошенко. Звідси - і звинувачення Банкової в державній зраді прем'єра".
Він відкинув припущення, що прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко раніше пообіцяла російській владі зберегти реверсний напрямок використання МН Одеса - Броди в інтересах компаній РФ.
"У нас є можливості забезпечити транспортування російської нафти убік Одеси іншими маршрутами. У Росії стурбовані іншим - нашою непередбачуваністю. Адже ми можемо відмовити тій же ТНК-ВР у транспортуванні нафти по Одеса - Броди, а потім через півроку доведеться йти на уклін, щоб вони знову заповнили трубу", - відзначив Пашинський.
"Хочу ще раз підкреслити: ми не проти аверсного використання. Ми проти кримінальних, корупційних схем. Однозначно, з появою необхідних ресурсів каспійської нафти нафтопровід Одеса - Броди буде працювати в аверсному режимі", - говорить представник БЮТ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас