Регулятор підкорює Інтернет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регулятор підкорює Інтернет

Валюта
1708
Нацбанк взяв під контроль електронні гроші. Їх заборонили випускати приватним фірмам, які сьогодні займаються інтернет-розрахунками, і змусили перейти на роботу через банки. Одночасно регулятор зобов'язав перевести всі електронні гроші в гривню та ввів ліміти на операції в Мережі. На виконання нових вимог компаніям виділений рік - документ НБУ набуде чинності 5 серпня 2009 р. Більшість учасників ринку готові виконати вимоги регулятора, а той вже готовить нові вимоги до іноземних операторів.
Емісію "повісять" на банки
Постановою центробанку №178 вперше в нашій країні було дане визначення електронних грошей. Під ними він розуміє одиниці вартості або грошові знаки, які зберігаються на електронних пристроях і приймаються до сплати товарів і послуг в інтернеті. За рік випускати їх зможуть лише банки. "Сьогодні поряд з готівковими та безготівковими грішми широке поширення в нас одержали так звані електронні. Фактично вони є безготівковими й обертаються за межами банківської системи", - мотивував новацію виконавчий директор з питань платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравець.
Нові вимоги регулятора будуть поширюватися лише на емітентів віртуальних грошей на території нашої країни й не торкнуться іноземних компаній, послугами яких також користуються українці. Також ці правила не доведеться виконувати системам переказів коштів та оплати рахунків за допомогою пластикових карт, як-от "Портмоне" й PayPal. Всього, за підрахунками експертів, у нашій країні сьогодні працюють шість емітентів електронних грошей: WebMoney ("дочка" однойменної російської компанії), "Інтернет.Гроші", UkrMoney, LiqPAY, Limonex й FlashCheque.
Саме їм доведеться до 5 серпня 2009 р. виконати кілька нових вимог НБУ. Перше - укласти агентську угоду з фінустановами, оскільки лише тим, відповідно до постанови Нацбанку, дозволено випускати електронні гроші. При цьому емітентам доведеться забути про інші валюти та умовні назви віртуальних грошових знаків, номінувати їх дозволено винятково в гривні. Крім того, компанії зобов'язані обмежити максимальний розмір однієї операції в електронних грошах і залишок в електронному гаманці - вони не повинні перевищувати 5 тис. грн.
Учасники ринку напрочуд спокійно поставилися до табу, що з'явилося. "НБУ - перший фінансовий регулятор у країнах СНД, що вирішив привести ринок електронних грошей у якесь правове поле. Добре він це зробив чи погано - інше питання, відповідь на яке дасть час", - сказав директор Центра інтернет-платежів В'ячеслав Черкашин.
Експерти не очікують серйозних ускладнень при передачі емісії "електрогривень" у руки банкірів. Практично всі популярні системи електронних грошей, що діють у нашій країні, були або створені банками, або ще до появи постанови Нацбанку почали з ними працювати. Зокрема, системи Limonex, LiqPAY й UkrMoney засновані Приватбанком, FlashCheque - при участі банку "Фамільний", WebMoney не перший рік тісно співпрацює з Українським професійним банком.
"Ми, як гарант операцій у гривнях в системі WebMoney, пропонуємо як облікові одиниці право вимоги до банку (Укрпрофбанку), точніше, до грошей у ньому. Кожен їхній власник має право, пред'явивши їх, вимагати у фінустанови готівку. По суті, модель абсолютно ідентична тій, що пропонує НБУ, і значних проблем при переході не буде", - розповів директор управляючої компанії-гаранта WebMoney в Україні Олексій Титов. Передбачається, що всі емітенти віртуальних грошей зможуть швидко підлаштуватися під впроваджувану НБУ схему.
Від НБУ чекають роз'яснення
Після вивчення нового документа в експертів залишилося лише два серйозних питання. Перше пов'язано з бухгалтерським обліком електронних грошей, які з наступного року почнуть номінувати в гривнях.
Воно взагалі не прописане у постанові НБУ №178, а тому фахівці чекають ще одного положення центробанку навздогін новій постанові. "Також нові правила ставлять під сумнів законність розрахунків електронними грішми між компаніями й перерахування їх від юридичних осіб пересічним громадянам. Прямої заборони на такі операції документ не містить, але з деяких його норм можна зробити такий висновок. Щоб уникнути неоднозначних висновків, необхідно відповідне роз'яснення Нацбанку", - відзначив Олексій Титов. Якщо НБУ не роз'яснить цей момент, то проблеми виникнуть у клієнтів онлайн-казино та букмекерських компаній, що працюють в інтернеті, а також у громадян, яким не зможуть повернути гроші за ненадані послуги або неодержані товари.
Заморозити роботу емітентів може також і нечітке формулювання в розділах постанови, що обмовляє ліміти на максимальний розмір операцій в інтернеті. "Незрозуміло, до чого відноситься обмеження в 5 тис. грн. Тільки до пересічних користувачів-фізосіб або й до агентів, тобто торговців, обмінних пунктів та інших сервісних компаній, що працюють з електронними грішми", - пояснив ситуацію В'ячеслав Черкашин.
Як би там не було, а появу правил роботи з електронними грішми в країні вважають позитивним моментом. "Деякі оператори ринку сьогодні працюють абсолютно хаотично й непрозоро, в них немає навіть внутрішніх правил роботи для своїх фірм. І вони, не сповіщаючи клієнтів, можуть змінювати умови надання своїх послуг. Більше того, такі компанії не оголошують результати своєї діяльності та обсяги емісії, так що офіційної статистики про ринок просто немає. І бажання НБУ довідатися про положення справ у даній галузі можна зрозуміти", - заявив представник однієї з компаній, які займаються обміном різних типів електронних грошей.
За підрахунками експертів, загальний обсяг операцій за всіма системами таких грошей в 2007 р. в Україні склав біля $800 млн, а емісії віртуальних грошей, номінованих у гривні, - лише порядку 40 млн грн. В 2008 р. віртуальна галузь почала стрімко розростатися, і за результатами роботи в січні-червні змогла поліпшити торішні результати, досягши оцінки в $850-900 млн. Основним гравцем на ринку є компанія WebMoney, на яку, за різними оцінками, доводиться 85-90% всієї емісії віртуальних грошей у країні. Як повідомили в компанії, за минулий рік оборот WebMoney в Україні в сімох її робочих валютах склав біля $660 млн (гривня, російський рубль, євро, американський долар, узбецький сум, білоруський рубль і золото). Обсяг операцій у гривні склав 223 млн грн. ($44,6 млн), тобто близько 7% (левина частка транзакцій номінувалася в доларах). За перше півріччя обсяг операцій WebMoney на українському ринку склав $720 млн.
Світле цифрове майбутнє
Не встигли учасники ринку електронних грошей переварити нові правила, як чиновники почали виношувати нові. Як стало відомо "ДС", у Нацбанку сьогодні розробляють новий документ, що буде поширюватися на системи, зареєстровані не тільки в нашій країні, але й за її рубежами. "Ми не виключаємо чергових новацій. Але при їхній розробці мають намір з розумінням ставитися до позиції ринку й враховувати думку його профучасників", - відзначив Віктор Кравець.
За його словами, в НБУ сьогодні розглядається можливість введення обов'язкової акредитації в Нацбанку всіх іноземних систем електронних грошей. Умовою її одержання стане виконання іноземцями українських правил роботи з електронними грішми. Такого роду акредитацію вже біля року в центробанку проходять міжнародні платіжні системи (VISA, MasterCard, Western Union та ін.). Правда, ще не ясно, яким чином нацбанківці будуть контролювати й припиняти роботу пересічних українців з неакредитованими компаніями.
Як з'ясувала "ДС", на сьогоднішній день українці активніше всього користуються трьома іноземними системами електронних грошей - e-Gold, Money Mail й PayCash. Жодна з них не емітує електронну гривню, а тому зараз не вписується у вимоги акредитації Нацбанку.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас