Страховиків втягують в історію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховиків втягують в історію

217
Восени Міжнародне бюро кредитних історій почне створювати першу в Україні базу історій страхувальників. Для її ефективної роботи, на думку учасників ринку, необхідна участь не менше 50 найбільших страхових компаній. Самі страховики ставляться до ініціативи з побоюванням, однак відзначають, що необхідність створення такої бази вже назріла.
Голова правління Міжнародного бюро кредитних історій (МБКІ) Ірина Миколаєнко вчора розповіла журналістам, що збір інформації для нової бази історій і її продаж почнеться восени цього року. База повинна допомогти боротися із шахрайством у вигляді покупки декількох полісів у різних страхових компаніях. Спочатку в ній будуть накопичуватися поліси КАСКО, шахрайство з якими відбувається найчастіше. "Надалі ми маємо намір розробити таку послугу по інших видах страхування", - відзначила пані Миколаєнко. Вартість послуги поки не визначена. Однак вона повинна бути порівнянна з послугами аналогічної банківської бази. Вартість кредитної історії банківського позичальника в МБКІ становить до 9 грн.
Міжнародне бюро кредитних історій - одне із чотирьох БКІ, що діють в Україні. Працює з 70 партнерами і має близько 1,2 млрд кредитних історій. МБКІ одержало ліцензію Мін'юсту 27 січня 2007 року. До складу акціонерів входять Сведбанк, СК ТАС, СГ ТАС, Creditinfo Group, Національна асоціація кредитних спілок України, КС "Перше кредитне товариство", КС "Фортеця", ОКС НАКСУ. Учасники ринку вважають, що ринок уже дозрів для створення такої бази, однак успішність нового напрямку буде залежати від клієнта. "Ми також збираємося впроваджувати подібний продукт, однак питання в тому, чи зацікавлені в цьому самі страховики. По кредитних історіях у банків склалася критична ситуація, тому почали працювати бюро, а страховики не хочуть ділитися своєю інформацією", - говорить гендиректор Першого всеукраїнського БКІ Антоніна Паламарчук.
Страховики вважають пропозицію МБКІ цікавою. "Для зниження ризику шахрайства ми самі намагалися створити якийсь обмін інформацією. Якщо хоча б 50 найбільших компаній будуть це робити, система буде працювати", - упевнений голова правління НАСК "Оранта" Олег Спілка.
Однак, за словами президента СК "Аска" Олександра Сосіса, страховики бояться витоку інформації і поки готові надавати в бюро лише загальну інформацію про страхувальника. "Якщо не потрібно буде надавати особливо конфіденційну інформацію про клієнтів, ми готові з ними співробітничати. Можна надати номер поліса, марку автомобіля, об'єм його двигуна і ще деякі дані", - погоджується Олег Спілка.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас