Страховики завантажили суди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики завантажили суди

526
Страховики, які безупинно ремствують на високу збитковість свого бізнесу, у першому півріччі підсилили активність у судах. І вони задовольняли левину частку регресних позовів вітчизняних фінансистів. Не менш третини відшкодувань, виплачених компаніями клієнтам, фактично компенсувалися не страховиками, а з кишень винуватців страхових випадків - навіть якщо ними були самі страхувальники. Такий успіх окрилив СК, і з осені вони обіцяють ще інтенсивніше компенсувати свої збитки в судовому порядку.
За підрахунками страховиків, протягом січня-червня кількість регресних позовів СК до винуватців страхових подій збільшилася на 10-15%. Активніше за всіх до судів зверталися великі компанії: "Оранта", "Універсальна", "ІНГО-Україна", УПСК, позови яких обчислювалися мільйонами гривень. Значно скромніше показники в компаній поменше. "За перше півріччя 2008 р. нами пред'явлено претензій на суму близько 450 тис. грн. і вже стягнено порядку 110 тис. грн. виплачених страхових відшкодувань.
Велика кількість справ ще перебуває в судовому виробництві", - повідомив голова правління компанії "Служба страхування 611" Юрій Калениченко. За словами експертів, питома вага виграних страховиками справ у загальному обсязі позовів сьогодні досягає 90-95%.
Найчастіше позови велися з фізичними особами, і нерідко справа доходила до смішного: жадібність змушувала страховиків судитися з власними клієнтами. У таких випадках, як правило, на лаві підсудних опинялися винуватці ДТП, за полісами "автоцивілки" яких СК оплачували ремонт ушкоджених в аварії авто. Головний аргумент - автолюбитель був винуватцем події. Іноді компаніям вдавалося виграти суд у зовсім абсурдній ситуації. "У моїй практиці був випадок, коли вдалося стягнути суму страхового відшкодування з пішохода, якого зачепила застрахована машина. Грамотно довівши його провину в ДТП, наша компанія змогла одержати позитивний результат", - розповів "ДС" юрист юридичної компанії "Консалтинг Груп" Ольга Ускова.
Найчастіше відповідачами зі страхових позовів виступали водії. "Наша компанія активно використовувала своє права регресу по автокаско та "автоцивілці", виставляючи позови по кожній справі, де були відповідні підстави", - відзначила в бесіді начальник відділу регресно-претензійної роботи компанії "НОВА" Ольга Деревинська.
Нерідко СК намагалися відсудити не тільки свої збитки за кожним окремо взятим полісом, але й супутні витрати. "Страховик може спробувати стягнути через суд, наприклад, вартість проведення автотоварознавчої експертизи. Хоча не можна однозначно відповісти, чи має право СК на відшкодування додаткових витрат", - розповів управляючий партнер юридичної фірми Aries Олег Давиденко.
Хоча частіше страховики судилися й вигравали в пересічних громадян, найбільше вони змогли стягнути з підприємств. "У випадку з юрособами нам вдавалося домогтися виплат після судових рішень в 90% випадках", - інформував "ДС" начальник юридичного відділу компанії "Веста" Олег Коломієць. "Вся справа в тому, що компанії мають рахунки в банках і майно. Це значно спрощує процес виконання рішень судів", - доповнила колегу Ольга Деревинська.
Куди складнішою є ситуація з фізособами, яким вдається демонструвати суду свою фінансову неспроможність. "Виграти позов проти пересічного громадянина не так складно, набагато складніше на підставі судового рішення отримати грошові кошти. Адже в більшості випадків у боржників-фізосіб відсутні кошти та майно", - підкреслила в розмові юрисконсульт СК "Добробут" Ірина Токовенко.
За оцінками фахівців, страховикам вдається фактично стягнути лише 50% виграного в суді. Правда, і цього досить, щоб мінімізувати збитки компаній. Так, за найскромнішими оцінками, завдяки регресному праву страховики в першому півріччі компенсували собі порядку 20-25% виплат з автострахування.
Практично все, що вдалося вибити з винуватців страхових випадків, осідало в бюджетах СК. "Доход від реалізації права регресної вимоги страховика обкладає податком по ставці в 25% тільки в тому випадку, якщо він перевищує (наприклад, за рахунок виплати неустойки) суму, сплачену страховиком як страхове відшкодування. У всіх інших випадках податки не платяться", - пояснив партнер Адвокатського бюро Гутгарца Катерина Гутгарц.
У другому півріччі експерти не очікують зниження судової активності страховиків і чекають від них приросту за регресами як мінімум на 10-15%. За попередніми оцінками, середньорічний приріст кількості регресних позовів в 2009-2010 р. складе 25-30%.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас