Банки будуть покарані: Огляд ринків за тиждень (04 - 08 серпня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки будуть покарані: Огляд ринків за тиждень (04 - 08 серпня)

Фондовий ринок
402
Світові ринки
Рух фондових індексів на минулому тижні визначився такими факторами як ціни на нафту, курс долара, макростатистика із США та Європи і корпоративні новини. Стан світової економіки, курс долара та привабливість вкладень у нафтові ф'ючерси опинилися в тісній залежності один від одного. Далі докладніше про кожний з факторів.
Нафта вкотре зробила неймовірний фортель. Допоміг їй у цьому кандидат у президенти США Барак Обама, який запевнив публіку в тому, що якщо він добереться до Білого Дому, то розпечатає 70 млн. барелів стратегічних резервів. Реакція ринку пішла негайно - на біржі NYMEX ф'ючерси на американську нафту впали з $125,5 за барель аж до $119,5, або на 5%.
Однак на цьому падіння не закінчилося, тому що виробники нафти всерйоз злякалися за свої прибутки і прийнялися масово купувати опціони, щоб зафіксувати хоча б нинішні ціни на найближче майбутнє. Втім, швидке падіння цін викликало інтерес у спекулянтів, що грають на підвищення та вважають, що досягнуті рівні вже цілком привабливі для покупок, тому далеко нижче позначки $120 за барель нафта поки не опустилася.
Іншим фактором, що сприяв полегшенню на товарних ринках, став значний стрибок долара. Причин для цього було декілька. Наприклад, у середині тижня проводилися аукціони з розміщення облігацій США на кілька десятків мільярдів доларів і оскільки чималу частину попиту на ці папери представляють іноземні інвестори, не дивно, що вони активно купували долари за свої валюти. Однак головною причиною стало остаточне усвідомлення того очевидного факту, що криза стала світовою і що поза США ситуація погіршується куди швидше. Тепер стало зрозуміло, що ні Японія, ні тим паче Європа не є гідними притулками від кризи - звідси й масовий вихід із гри на підвищення місцевих валют. Особливо очевидним було розчарування в євро, його курс проти долара звалився до 1,50.
Європа стрімко входить в економічний штопор. За підсумками другого кварталу ВВП в Італії знизився на 0,3%, що гірше очікувань. За оцінками аналітиків на наступному тижні негативну динаміку покажуть також економіки Франції, Німеччини та ЄС у цілому. Червневі замовлення промислових підприємств Німеччини виявилися нижчими за всі прогнози, до того ж травневі числа були переглянуті убік погіршення.
Промислове виробництво в найбільшій економіці ЄС у другому кварталі впало на 1,6%, в Іспанії - на 2,0%, в Італії - на 0,6%. В євро-зоні інфляція розбушувалася не на жарт - ціни виробників показали в червні річне зростання на 8,0%, чого не було жодного разу за всі 18 років спостережень, економіка продовжує стискуватися - роздрібні продажі досягли річного зниження на 3,1%, знов-таки гіршого значення за всю історію дослідження.
Ділова активність у сфері послуг продовжує знижуватися, за рік цей показник стисся на 17%. ЄЦБ залишив ставки на попередньому рівні, а глава центробанку Тріше на прес-конференції заявив, як і раніше, про підвищені інфляційні ризики в єврозоні в середньотерміновому періоді, але при цьому додав, що "інформація, яка надходить, вказує на матеріалізацію ризиків ослаблення економіки". Слова Тріше дозволили вважати, що ЄЦБ, який раніше наголошував на інфляційні ризики, тепер буде враховувати у своїй політиці та економічні ризики.
У Штатах ділова активність у сфері послуг у липні залишалася в зоні помірної рецесії. Найсвіжіші дані з Америки показали, що після деякого оптимістичного сплеску в середині літа ситуація вже наприкінці липня і початку серпня почала повертатися до попередніх обрисів. Дослідження ABC/Washington Post констатувало нове зниження індикаторів споживчих настроїв та особистих фінансів, а число первинних звертань за допомогою з безробіття підскочило до максимуму за 6 років.
Винятково похмурими вийшли продажі автомобілів у липні - вони знизилися відразу на 9% навіть відносно досить слабкого червня, при цьому продажі зроблених усередині США легкових автомобілів скоротилися за місяць на 10%, а вантажівок і пікапів - на 8%. Річне зменшення продажів General Motors склало 21,0% легковики, 39,7% - вантажівки та пікапи, в Ford ці величини склали - 0,5% та -27,9% відповідно; в Chrysler - 29,4% й 35,3% відповідно. Загальне річне падіння продажів Toyota досягло 18,7%.
На корпоративних фронтах відбувалося наступне. Procter & Gamble порадувала гарним звітом, показавши зростання прибутку на 33%. Доход Cisco Systems дещо скоротився за останній рік, але перевищив очікування аналітиків. Втім, у центрі уваги ринків були, звичайно, фірми фінансового сектора. MBIA приємно здивував поліпшенням показників у другому кварталі. А от інша страхова група, American International Group (AIG), показала третій поспіль квартальний збиток, більший за очікування ринку. Падіння акцій компанії виявилося найбільш значним за чверть століття. Підлила масла у вогонь найбільша у світі роздрібна мережа Wal-Mart Stores Inc., що погіршила прогноз продажів. Freddie Mac показав збиток близько $0,8 млрд. після списань $2,5 млрд. кредитних лоссов, підсумковий результат виявився майже в 4,5 рази гірше очікувань.
Його брат-близнюк Fannie Mae показав збиток $2,3 млрд. - це втричі гірше прогнозів. Ще цікавіше був розвиток подій навколо Citigroup та цінних паперів, що продавалися нею на спеціалізованих аукціонах. У середині лютого цей ринок опинився в колапсі, так що власники паперів виявилися власниками неліквідів. Генеральний прокурор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо разом з різними регуляторами почав порушувати справи проти банків за обвинуваченням у шахрайстві, так що ті змушені були терміново шукати шляхи загладжування конфлікту.
Першим на черзі став Citigroup - умовами світової угоди передбачено, що банк повинен буде до листопада цього року викупити за "справедливою" ціною продані ним раніше на аукціонах папери на суму в $7 млрд., а на додаток до того заплатити штраф $100 млн. Теж саме має бути й з Morgan Stanley, UBS, Merrill Lynch, Wachovia та іншими лиходіями. Шанувальники “невидимої руки ринку” з цього приводу перебувають у глибокому шоці, продовжуючи торочити, що інвестори самі повинні думати, що й у кого їм купувати.
Крім того, увага світової громадськості в п'ятницю була прикута до подій у Південній Осетії. З початком військових дій рубль пережив найбільше за останні три з половиною року падіння курсу, а Індекс РТС відступив до рівнів кінця грудня 2006 року, втративши у вазі 6,5%.
За підсумками тижня 4-8 серпня динаміка фондових індексів виглядає в такий спосіб:
Український ринок
На минулому тижні український фондовий ринок в цілому показував негативну динаміку, однак індекс ПФТС як і раніше продовжував рух у бічному тренді. При цьому денні обсяги торгів так само залишаються досить низькими - близько $3,6 млн.
Із секторів, проте, позитивну динаміку показали підприємства металургії, що наростили у середньому 2,1%. Гірше за всіх почувало себе машинобудування - котирування компаній галузі в середньому впали на 4,1%.
В цілому ж рух котирувань був різноспрямованим. Лідерами торгів за обсягами минулого тижня став Єнакіївський металургійний завод (-2,1%). Так само активно торгувалися Райффайзен Банк Аваль (-2,7%), Південний ГЗК (+5,1%), Азовсталь (+0,1%), Моторсіч (-5,8%), Укрсоцбанк (-1,9%), Алчевський металургійний комбінат (+1,8%), Запорізький завод феросплавів (+0,8%), Центренерго (-2,5 %) та Крюківський вагонобудівний завод (+2,2%). Ще одним “улюбленцем” публіки минулого тижня став АрселорМіттал Кривій Ріг (+11,2%), хоча щодо цих паперві була укладена всього одна угода. Мабуть, інвестора вразили плани комбінату вкласти в розвиток $253 млн. до 2009 року.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас