Аналітики: Війна у Південній Осетії перетворила ринок акцій РФ на ринок "Великого продавця" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Війна у Південній Осетії перетворила ринок акцій РФ на ринок "Великого продавця"

Фондовий ринок
1623
Аналітики інвесткомпаній не очікують швидкого відновлення російського ринку акцій після п'ятничного падіння, спровокованого початком воєнних дій у Південній Осетії.
Як говориться в огляді Альфа-банку, війна в Південній Осетії перетворила ринок акцій РФ у ринок "Великого продавця".
"Очевидно, що трьома днями військова конфронтація не обмежиться. Більше того, конфлікт переріс у проблему світового масштабу, і в протистояння Росії та Грузії будуть залучені найбільші держави. Для російських і західних інвесторів ситуація ускладнюється непрозорістю та багатополярністю точок зору, освітлюваних ЗМІ. У таких умовах очікувати підтримки російського фондового ринку з боку американських та інших західних інвесторів було б наївно. Короткострокові відскоки цін у найближчі тижні будуть розглядатися лише як сприятливі умови для подальших продажів", - повідомляється в огляді банку.
Аналітики інвестиційної компанії (ІК) "Трійка Діалог" відзначають, що війна в Південній Осетії привела не тільки до гуманітарної катастрофи, але й до подальшого погіршення відносин між Росією та США.
"Російська сторона звинувачує США в підбурюванні Грузії до силового вирішення проблеми з Південною Осетією й у наданні допомоги грузинським військовим. Таким чином, конфліктна ситуація далека від вирішення, і на цьому тлі починає загострюватися напруженість між Грузією і ще одним її регіоном, що прагне до автономії, - Абхазією. Відповідаючи на звинувачення США в "агресії", представник Росії в ООН нагадав про бомбардування Белграда американцями. Формулювання, які використали американська та російська сторона, були дуже жорсткими", - говориться в огляді "Трійки Діалог".
На думку аналітиків "Трійки Діалог", всі ці події як мінімум дуже негативно позначилися на геополітичній стабільності в регіоні і мали дуже важкі наслідки для ринку, оскільки участь Росії у війні та посилення напруженості в дипломатичних відносинах асоціюються з політичними ризиками. Події розвиваються занадто стрімко, і протягом дня інвесторам варто очікувати нової інформації, підкреслюють експерти.
Аналітики фінансової корпорації (ФК) "Уралсиб" (РТС: USBN) вважають, що якщо насильство вдасться зупинити і військова фаза конфлікту завершиться, можна буде очікувати деякого відскоку котирувань акцій РФ із поточних рівнів за умови, що китайський ринок і ціни на нафту не впадуть ще нижче. Однак у кожному разі зростання буде тільки обмеженим, відзначається в огляді ФК.
Аналогічної думки дотримуються й аналітики ІК UniCredit Aton. Вони вважають, що фактичне закінчення масштабних воєнних операцій у зоні конфлікту може привести до позитивних тенденцій на російському фондовому ринку в короткостроковій перспективі. У той же час вони відзначають, що ситуація може кардинально змінитися в дуже короткий термін у результаті можливої ескалації воєнних дій з будь-якого боку.
"Варто також підкреслити, що даний конфлікт як і раніше має дуже серйозні і довгострокові негативні наслідки для російських ринків, тому що події, зважаючи на все, швидко переходять у площину серйозного дипломатичного протистояння між країнами Заходу та Росією. Зокрема, слід зазначити, що конфлікт поки ще далеко не закінчений, і ми не бачимо ніяких потенційних виходів з конфлікту в найближчому майбутньому", - говориться в огляді UniCredit Aton.
Експерти ФК "Уралсиб" рекомендують інвесторам обмежити список акцій для покупки з розрахунком на відскок ринку лише самими перепроданими паперами, а також найбільш привабливими, які незаслужено постраждали внаслідок панічної реакції інвесторів.
На думку аналітиків Альфа-банку, у цей час російський ринок акцій варто розглядати винятково як ринок короткострокового інвестора і довгострокового власника акцій. Основна рекомендація інвесторам від аналітиків банку: зосередитися на спекулятивних угодах з ліквідними активами, або прийняти для себе можливість інвестування на тривалий період.
"Прогнозування мінімального терміну інвестицій важке через форс-мажорність факторів, що викликали обвал ринку. При цьому очевидно, що середньострокові інвестиції - терміном на 1-3 місяці - на даний момент виглядають "провальними". У найближчі дні ринок буде більшою мірою залежати від розвитку взаємин Москви та світового співтовариства, успіхів російської дипломатії, ніж від типових ринкових факторів. У випадку ж, якщо ринок зверне увагу на останні, він буде приємно здивований", - говориться в огляді банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас