Падіння російських акцій на початку торгів у понеділок перевищило 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння російських акцій на початку торгів у понеділок перевищило 5%

Фондовий ринок
431
Російський ринок акцій відкрився в понеділок черговим падінням курсової вартості більшості цінних паперів на тлі грузино-південноосетинського конфлікту.
До 10:40 мск індекс ММВБ знизився на 5,58% - до 1283,5 пункту, а індекс РТС втратив 4,2%, склавши до цього моменту 1650,41 пункту.
У секторі "блакитних фішок" найбільше зниження на ФБ ММВБ зафіксовано в привілейованих акціях "Транснафти" (РТС: TRNF) (-10,15%), Ощадбанку Росії (РТС: SBER) (-10,11%), а також у звичайних паперах "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-10,23%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-6,45%), Ощадбанку (-6,11%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-6,21%), ГМК "Норильський нікель" (РТС: GMKN) (-4,84%), "Газпрому" (РТС: GAZP) (-3,88%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-3,65%).
Пік падіння ринку припав на перші 10-12 хвилин торгів після чого ситуація трохи заспокоїлася і котирування паперів відіграли нагору від мінімумів 1-2%.
Падіння російського ринку акцій, на думку аналітиків, продиктовано збільшенням геополітичних ризиків, пов'язаних із грузино-південноосетинським конфліктом, у який виявилася утягненою Росія. У даній ситуації розраховувати на формування позитивної динаміки російських акцій навряд чи варто, з огляду на ставлення, що погіршилося, іноземних інвесторів до інвестицій у Росію.
Проте, до середини торговельного дня експерти очікують локальний відскок котирувань нагору ще на 1-2% на тлі низки сприятливих зовнішніх факторів, однак вийти в плюсову зону за підсумками дня ринку навряд чи вдасться.
За оцінкою заступника начальника аналітичного управління ІГ "Антантапіоглобал" Олександра Потавіна, все, що відбувається між Грузією та Осетією, говорить про те, що локальний збройний конфлікт може мати серйозні наслідки не тільки для Грузії, але й для Росії, і для низки країн Заходу. "Не можна забувати, що відкрите залучення Росії в цю війну може мати для нашого фондового ринку дуже сумні наслідки. Відповідно, західні інвестори будуть включати стосовно наших активів, ще й геополітичні і військові ризики, що небезпечно продовженням падіння російського ринку акцій", - вважає він.
Експерт закликав учасників ринку зберігати пильність і бути готовими до можливого погіршення ситуації на російському фондовому ринку.
За оцінкою аналітика Російського банку розвитку Ігоря Дуеля, геополітичні ризики стали приводом для іноземних інвесторів до виводу коштів з російських активів. Додатковий тиск на папери нафтових компаній зробили зниження цін на нафту і промислові метали, а також конфлікт акціонерів "Норнікеля". Найближчим часом попит на акції буде визначатися розвитком ситуації навколо Південної Осетії та динамікою світових ринків. Швидше за все, попит на помітно здешевілі з початку літа акції як і раніше буде низьким. У таких умовах імовірність тестування нових мінімумів залишається досить високою, вважає він.
Негативною для російського фондового ринку є й ситуація з рублевою ліквідністю в банківському секторі, що знижується через збільшення попиту учасників ринку на валюту, викликаного все тим же загостренням грузино-південноосетинського конфлікту. Таким чином, зараз інвестори біжать із всіх ризикованих активів і переводять кошти у валюту, вважаючи це найбільш безпечними інвестиціями.
Падіння російського ринку акцій триває, незважаючи на відносно сприятливі зовнішні фактори, такі як зростання світових фондових ринків. Американські фондові індекси виросли в п'ятницю слідом за котируваннями акцій рітейлерів та автовиробників, що піднялися на тлі зниження вартості нафти до мінімального за три місяці рівня - $115 за барель. Підвищення індексу Standard & Poor's 500 за підсумками тижня стало максимальним із квітня цього року.
"Фондовий ринок США аплодує різкому падінню цін сировинних товарів, - відзначає керуючий Oak Associates Ltd. Роберт Стімпсон. - Це означає скорочення інфляційного тиску та позитивно для споживчого сектора".
Азіатські фондові ринки ростуть у понеділок на тлі зниження сировинних цін, що сприяє ослабленню інфляційних побоювань і скороченню корпоративних витрат. Зведений індекс MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках Азіатсько-Тихоокеанського регіону, підвищився з початку торгів на 1,1% - до 128,48 пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас