Експерт: Газова галузь України близька до техногенної катастрофи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Газова галузь України близька до техногенної катастрофи

Енергетика
501
Обставини, що склалися в газовій галузі України, свідчать про близькість техногенної катастрофи, заявив генеральний директор ТОВ "Газекс-Україна" Віталій Дем’янюк в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".
"За об'єктивними оцінками, середній рівень зношування газорозподільної системи в країні - 55-60%. Десята частина газових мереж зношена повністю. В 2007 році на мережах зафіксовано більше 12 тисяч аварійних ситуацій. Сформовані обставини без перебільшення близькі до техногенної катастрофи", - сказав він.
Крім того, за словами експерта, серйозною проблемою, з якою зараз стикаються підприємства з газопостачання, є відтік кадрів. "Середня зарплата по облгазах - 1529 грн. Зарплати в промисловості вищі, ніж у нас, на 500 грн. Транспортники і зв'язківці одержують на 700 грн більше, держчиновники - на 1200 грн. Як результат, звільняються фахівці, що пропрацювали в газовому господарстві десяток років, що здобули високу кваліфікацію і досвід", - пояснив він.
На його думку, це приводить до того, що з кожним місяцем у галузі падає рівень кваліфікації кадрів на тлі їхнього загального дефіциту. "Штати обл- і міськгазів зараз укомплектовані в найкращому разі на 60-70%", - підкреслив Дем’янюк.
Він також звернув увагу, що сьогодні у всіх учасників ринку є повне розуміння того, що галузь перебуває в складному становищі і потребує негайних кроків з відновлення.
"Необхідно, щоб розуміння трансформувалося в конкретні дії Кабміну і НКРЕ з виводу газорозподілу із кризи", - сказав експерт.
"Держава, насамперед, повинна виступити в ролі ефективного регулятора газового ринку, створити умови для припливу інвестицій і нових технологій. Населення і бізнес повинні зрозуміти, що природний газ - це товар, що коштує грошей, а його доставка - ринкова послуга", - підкреслив фахівець.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас