Кабмін готовий до мирової угоди з акціонерами "Укртатнафти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін готовий до мирової угоди з акціонерами "Укртатнафти"

Енергетика
344
Уряд Юлії Тимошенко готовий відмовитися від прав на володіння спірними 18,6% акцій українсько-татарської нафтової компанії ЗАТ "Укртатнафта".
У п'ятницю, незважаючи на виграш в Апеляційному суді Києва, представники Кабінету міністрів запропонували укласти з татарською стороною мирову угоду. Остання наполягає на тому, щоб її обов'язковими умовами було повернення 18,6% акцій і боргу в розмірі 2,6 млрд грн. А Кабмін вимагає призначення лояльного йому менеджменту і викупу спірного пакета, вартість якого експерти оцінюють в $280-300 млн.
В 1998 році "Укртатнафта" віддала 18,6% своїх акцій в обмін на векселі AmRuz та SeaGroup, оцінені в $60 млн. При цьому статутний фонд обох компаній становив менше $100 тис., а векселі були нічим не забезпечені і не погашені. Наприкінці лютого прем'єр Юлія Тимошенко назвала цю операцію "аферою" і зажадала від НАК "Нафтогаз України" повернути пакет державі.
У п'ятницю Київський апеляційний господарський суд відмовив афілійованим з "Татнафтою" компаніям SeaGroup International Inc. і AmRuz Trading AG у вимозі визнати законною покупку ними 18,6% акцій ЗАТ "Укртатнафта". Втім, як розповіла адвокат "Укртатнафти" Марина Шарапа, під час судового засідання представники Міністерства юстиції оголосили про необхідність перенесення розгляду справи по суті у зв'язку з тим, що на адресу відомства надійшла пропозиція "Татнафти" про мирне врегулювання конфлікту. За її словами, пропозицію Мін'юсту суд відхилив.
Заступник міністра юстиції Євген Корнійчук підтвердив, що Кабінет міністрів пропонує укласти мирову угоду з "Татнафтою". "До 17 серпня ми зустрінемося із представниками компанії і постараємося домовитися та підписати мирову угоду, відкликавши всі судові позови", - повідомив Корнійчук, відмовившись від більш докладних коментарів. Перший віце-президент "Татнафти" Наїль Маганов сказав, що згодний обговорити умови мирової угоди та очікує зустрічі із представниками Мін'юсту найближчим часом.
Найбільша нафтокомпанія України ЗАТ "Укртатнафта", за даними Мінпаливенерго, займає 15% українського ринку нафтопродуктів у натуральному вираженні. Обсяг ринку становить 16 млн т на рік. Оборот в 2007 році - $700 млн. 43% акцій компанії належить державі (перебуває в управлінні НАК "Нафтогаз України"), 28,8% - міністерству земельних і майнових відносин Татарії, 8,6% - ВАТ "Татнафта", 1% - ТОВ "Корсан" (група "Приват"). Відносно ще 18,6% акцій НАК і татарські акціонери ведуть судовий розгляд.
За словами народного депутата Сергія Пашинського, кандидатуру якого Кабмін висуває на посаду голови правління "Укртатнафти", українська сторона готова піти на значні поступки. А татарська сторона вимагає визнати і погасити 2,6 млрд грн спірного боргу за нафту, поставлену "Укртатнафті" в 2007 році посередницькими компаніями.
У "Татнафті" також вимагають відмовитися від претензій на 18,6% акцій підприємства. "Ми готові сплатити борг. Що стосується повернення акцій, уряд готовий його обговорювати у випадку доплати за них. Сума доплати повинна бути визначена під час роботи над умовами мирової угоди", - заявив Пашинський. Головною умовою української сторони залишається призначення головою правління лояльної уряду людини.
Проти повернення акцій у держвласність раніше виступав президент Віктор Ющенко. Нагадаємо, міністр юстиції Микола Оніщук призначений за квотою пропрезидентського блоку "Наша Україна-Народна самооборона". Однак, на думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Олега Зарубінського, зараз Мін'юст може піти на мирову угоду. "Поки міністр юстиції Микола Оніщук у відпустці, Євген Корнійчук виконує його обов'язки і має всю повноту влади для того, щоб приймати рішення, вигідні Юлії Тимошенко", - говорить він.
Експерт ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва оцінює 18,6% акцій "Укртатнафти" в $280-300 млн. "Якщо 'Татнафта' не заплатить державі ці гроші, будь-який український уряд, що прийде на зміну Кабінету міністрів Юлії Тимошенко, спробує повернутися до питання про повернення 18,6% акцій, як це робив у 2005-2006 роках уряд Юрія Єханурова і в 2007-му - уряд Віктора Януковича", - відзначає заступник директора дослідницького центру "Психея" Геннадій Рябцев.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас