Хто збудує 20 реакторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто збудує 20 реакторів

Енергетика
257
Експерти сумніваються в здатності нинішнього "Енергоатому" споруджувати нові ядерні енергоблоки з нуля і вважають необхідним залучення в галузь недержавних інвестицій.
"Якщо не підвищити сьогоднішній рівень ефективності державного управління ядерно-енергетичним комплексом, а також не змінити нинішню систему організації робіт з будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, ці блоки ніколи не будуть побудовані", - сказав член групи консультантів Генерального директорату МАГАТЕ та екс-міністр палива та енергетики Микола Штейнберг.
"Я говорив про це і раніше, і зараз готовий знову підтвердити, що одним з варіантів спорудження нових потужностей є створення спільних підприємств за участю держави, а також великих закордонних компаній. При цьому СП повинні бути незалежні від "Енергоатому", - вважає Штейнберг.
На думку експерта, створення СП дозволить залучити необхідні інвестиції для спорудження майбутніх енергоблоків АЕС, демонополізувати ринок атомної електроенергії в Україні, а також забезпечити можливість максимально прорахувати інвестиційні ризики від експлуатації об'єктів.
З думкою Миколи Штейнберга солідарний радник голови Держкомітету ядерного регулювання України Георгій Копчинський.
Обидва експерти вважають завдання будівництва нових ядерних потужностей гігантським загальнонаціональним проектом і звертають увагу на необхідність залучення в процес проектно-дослідницького, енергомашинобудівного, будівельно-монтажного та учбово-освітнього комплексів на основі довгострокового державного планування.
При цьому і Штейнберг, і Копчинський відзначають, що Україна фактично втратила реальний практичний досвід спорудження атомних енергоблоків з нуля, тому що востаннє будівництво АЕС у нашій країні, починаючи з початкової стадії розробки техніко-економічного обґрунтування проекту, було почато 25 років тому.
Як відомо, в 2007 р. про необхідність залучення недержавних інвестицій у спорудження нових ядерних потужностей неодноразово заявляв колишній президент НАЕК "Енергоатом" Андрій Деркач.
Ще раніше не виключав подібної можливості і нинішній спадкоємець-попередник Деркача в особі президента "Енергоатому" Юрій Недашковський.
Недашковський, вважаючи за доцільне зберегти нинішні ядерні потужності країни в складі "Енергоатому", допускав у той же час можливість залучення в спорудження нових ядерних об'єктів недержавних інвесторів. У свою чергу, фахівці НАЕК "Енергоатом" звертають увагу на можливість використання Україною в проекті спорудження енергоблоків №3 і №4 ХАЕС болгарського досвіду. Коли уряд країни з метою фінансування проекту ухвалив рішення щодо продажу стратегічному інвесторові 49% акцій компанії-власника АЕС у Белені. За різними оцінками, Україні до 2030 р. необхідно побудувати від 15 до 21 нового енергоблоку АЕС проектною потужністю 1 тис. Мвт кожний.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас