Chrysler і Nissan Motor ведуть переговори про спільне виробництво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Chrysler і Nissan Motor ведуть переговори про спільне виробництво

Фондовий ринок
292
Chrysler LLC і Nissan Motor Co. ведуть переговори про можливість спільного виробництва легкових автомобілів середніх розмірів, які можуть привести до радикальних змін бізнес-моделі американського автовиробника, пише The Wall Street Journal.
Відповідно до умов можливого договору, безпосереднім виробником середньорозмірних седанів буде Nissan, у той час як Chrysler планує продавати їх у США під своїм брендом, повідомили WSJ інформовані джерела.
Офіційні представники Chrysler поки відмовляються давати які-небудь коментарі із цього приводу і заявляють, що не можуть оголосити "ні про який новий альянс".
При цьому початок подібного співробітництва може свідчити про серйозні зміни в принципах роботи компанії Chrysler. Великі автовиробники завжди пишалися тим, що вони торгують машинами власного виробництва, а партнерство з Nissan буде означати, що Chrysler стає компанією, що займається торгівлею машин чужого складання.
Приблизно Chrysler планує почати продавати автомобілі Nissan в 2011 році.
Раніше американська компанія вже погоджувалася на такого роду співробітництво - зокрема, з китайською Chery Automobile. Невеликий малолітражний автомобіль цієї компанії Chery A1 повинен надійти в продаж у Мексиці вже до кінця цього року, і, можливо, він буде продаватися під брендом Dodge.
Подібний договір між Nissan і Chrysler може бути дуже ризикованою витівкою, тому що покупці, яким відомо про те, на якому рівні відбувається їхнє співробітництво, можуть почати купувати схожі автомобілі прямо в Nissan. Всі критерії успіху цієї угоди "зводяться лише до маркетингу", вважає аналітик Soleil Securities Group Майкл Ворд.
З іншого боку, відсторонившись від безпосереднього виробництва і розробки автомобілів, Chrysler одержить одну досить серйозну перевагу. Компанія заощадить мільярди доларів на витратах на створення повної виробничої лінії на своїх підприємствах.
Це б допомогло Chrysler знову стати прибутковою компанією - незважаючи на те, що її продажі в 2008 році вже впали на 25%, пише WSJ. А для Cerberus Capital Management LP, що придбав 80,1% акцій Chrysler торік, саме позитивний грошовий потік є ключовим пріоритетом.
На даний момент Chrysler приділяє найбільшу увагу тим сегментам ринку, у яких він є дійсно сильним гравцем, а саме у виробництві вантажівок, позашляховиків і мінівенів.
Віце-президент Chrysler Джим Пресс заявив минулого тижня, що на даний момент компанія веде велику роботу, щоб зрозуміти, що саме американські споживачі хочуть від седанів середніх розмірів.
Chrysler, можливо, ще ухвалить рішення щодо розробки власної версії середньорозмірних седанів, або про співробітництво в цій сфері з іншими компаніями, крім Nissan. На даний момент компанія може запропонувати покупцям лише дві моделі цього класу - зокрема, Chrysler Sebring і Dodge Avenger, але рівень їхніх продажів не виправдовує очікування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас