Банк Англії залишив ставку на рівні 5% річних, як і очікувалось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії залишив ставку на рівні 5% річних, як і очікувалось

Валюта
143
Банк Англії в четвер залишив базову процентну ставку на рівні 5% річних, повідомило агентство Bloomberg.
Це збіглося із прогнозом аналітиків.
Останній раз Банк Англії змінював процентну ставку 10 квітня цього року, знизивши її на 0,25 процентного пункту - до 5% річних.
ЦБ утримує ставку незмінною вже чотири місяці в умовах прискорення інфляції в країні та руху економіки убік рецесії.
Виробничий сектор Великобританії, будівельна галузь і сфера послуг послаблюються, у той же час падіння вартості житла в липні було максимальним за останні 25 років. При цьому згідно із прогнозом голови Банку Англії Мервіна Кінга, інфляція в країні може прискоритися і перевершить цільовий рівень центробанку, що становить 2%, більш ніж удвічі.
На липневому засіданні думки членів ради керуючих Банку Англії щодо зміни ставки розійшлися, що, вважають експерти, могло трапитися і на серпневому засіданні.
"Основне правило грошово-кредитної політики полягає в тому, що якщо ти не знаєш, у якому напрямку рухати ставку, краще не змінювати її взагалі, - відзначає економіст Investec Securities у Лондоні Філіп Шоу. - Банку необхідно буде опустити ставку в якийсь момент, але, імовірно, не цього року. Спочатку керівництво ЦБ повинно переконатися, що темпи інфляції починають знижуватися".
"Банк Англії перебуває просто в жахливій ситуації, - вважає Поль Мортімер-Лі з BNP Paribas SA у Лондоні. - Банк розривається на частині між обтяжливими перспективами економіки та обтяжливим прогнозом інфляції. У цій ситуації йому просто нема чого робити".
Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив прогноз темпів економічного зростання Великобританії на 2008 рік до 1,4% у порівнянні із травневим прогнозом 1,8%, на 2009 рік - до 1,1% з 1,7%.
Інфляція, на думку експертів МВФ, може прискоритися до 5% з 3,8% у червні - максимального рівня з 1997 року. М.Кінг заявляв, що темпи зростання споживчих цін у країні, імовірно, залишаться вище 3% у річному вирахуванні й у наступному році.
"Зниження ставки для того, щоб пом'якшити "посадку" економіки не має сенсу, поки інфляція залишається настільки високою, - відзначає економіст Commerzbank у Лондоні Пітер Діксон.
Базова процентна ставка у Великобританії є максимальною серед країн G7.
Європейський центральний банк (ЄЦБ) оголосить рівень ставки на найближчий час о 15:45 мск у четвер.
Федеральна резервна система США в 2008 році вже чотири рази знижувала базову процентну ставку, у цілому вартість кредитів була зменшена до 2% річних з 3,5% річних на початку поточного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас