Кредитні бюро перевірять паспорти на вошивість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитні бюро перевірять паспорти на вошивість

373
З початку поточного року, завдяки використанню реєстру втрачених паспортів, що веде Міністерство внутрішніх справ України, було припинено більше 48 тис. спроб одержати кредит за вкраденими документами. Зараз до бази має доступ тільки Міжнародне бюро кредитних історій (МБКІ), але аналогічний договір з Першим всеукраїнським бюро кредитних історій уже в процесі підготовки.
На даний момент юридичні особи-партнери МБКІ (банки, кредитні спілки, фінансові та лізингові компанії, а також страховики) можуть одержати доступ до бази втрачених паспортів у режимі реального часу (обробка запиту займає від декількох секунд до декількох годин), підписавши договір про обмін і використання інформації із МБКІ. За словами голови правління Міжнародного бюро кредитних історій Ірини Миколаєнко, ця послуга поповнить комплекс заходів щодо протидії шахрайству, що автоматично знижує ризики фінансово-кредитних установ.
За словами директора з розвитку бізнесу МБКІ Олега Кальченка, реальна цінність співробітництва із МВС у цьому питанні має відразу два плюси. "Як відомо, кредитні установи закладають ризик неповернення кредитів у процентну ставку. І сумлінним позичальникам доводиться оплачувати ризик шахрайства", - відзначає він. Крім того, за його словами, легальний доступ до інформації, попит на яку є на ринку, полегшує боротьбу з поширенням піратських баз даних. "Очевидно, за це (незаконне копіювання та поширення баз даних.- "i") передбачена адміністративна в кримінальна відповідальність. Але забороною неможливо задовольнити попит, тому механізм легального доступу може відчутно полегшити ситуацію", - відзначив пан Кальченко.
Перший заступник начальника департаменту інформаційних технологій МВС Валерій Матвійчук висловив солідарність із представниками кредитного бюро щодо обох зазначених пунктів. "За час ведення реєстру (з лютого 2007 р.) у ньому знаходиться в середньому 1,2 млн. втрачених паспортів, причому спроб їхнього незаконного використання цього року стало більше", - відзначив він. За даними міністерства, з 5 млн. звернень до реєстру для перевірки правомірності використання документів за час його дії в 1,24% випадків підтверджувалася спроба шахрайства, а з початку поточного року їхня частка зросла до 2,4%, що в абсолютних величинах перевищує 48 тис. "Я не гарантую, але сподіваюся, що це кількість припинених спроб шахрайства", - відзначив пан Матвійчук.
Крім того, за словами представника міністерства, легальний доступ до реєстру дійсно знижує попит на піратські бази даних, що відрізняються, за його словами, дуже низьким ступенем вірогідності. "Крадені бази, пропоновані на ринках, - це хаотичний набір застарілих даних або просто ляльки, де справжні тільки перша та остання сторінка", - стверджує він. Зокрема, це стосується баз телефонних номерів, баз ДАІ і реєстрів списків виборців. Тому, відзначив Валерій Матвійчук, МВС готовий співробітничати в питанні надання легального доступу до своїх баз із усіма кредитними бюро та іншими установами, що потребують інформацію такого роду.
Втім, на думку начальника департаменту управління ризиками "VAB Банку" Олени Домуз, для ефективного використання подібної інформації потрібно усунути дві проблеми. По-перше, далеко не всі люди, у яких украли паспорт, оперативно повідомляють про крадіжку в органи МВС. Відповідно, і даних про таку людину немає. "Тому потрібно активно інформувати людей про необхідність звертатися в міліцію, щоб запобігти шахрайству з украденим паспортом", - переконана пані Домуз.
Друга проблема полягає в оперативності передачі такої інформації. "Адже сьогодні більшість шахрайських операцій з підробленими документами відбуваються під час оформлення бланкових кредитів, тобто тих, які оформлюються досить швидко, - говорить представник "VAB Банку". - І в цьому випадку оперативність передачі інформації може зіграти ключову роль".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас