Остапи ринку страхування, або Ще один спосіб чесного відбирання грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Остапи ринку страхування, або Ще один спосіб чесного відбирання грошей

883
В Україні збираються ввести обов'язкове страхування від стихійних лих. Зокрема, Ліга страхових організацій України (ЛСОУ) у найближчі дні подасть на розгляд Президента, Кабміну, Верховної Ради та Ради нацбезпеки та оборони відповідні пропозиції щодо введення в Україні обов'язкового страхування державного та приватного майна від вогню і стихійних лих.
Нагадаємо, що першим про необхідність впровадження в нашій державі ефективної системи страхування у випадку стихійного лиха заявив Президент України Віктор Ющенко. Як повідомляє прес-служба глави держави, Ющенко звернув увагу на те, що сьогодні ліквідація наслідків стихійного лиха в Україні здійснюється тільки за рахунок держбюджету. Інших джерел фінансування нема, оскільки належним чином не працює система страхування, що діє в усім світі. Правда, як відзначив Президент, сьогодні в Україні мова йде в першу чергу про необхідність впровадження добровільного страхування - "страхування хоча б частини майнової власності".
Страхові компанії, радісно потираючи руки, мертвою хваткою вчепились у слушну пропозицію, під шумок вирішивши її трохи "модернізувати". ЛСОУ запропонувала для початку оточити піклуванням страховиків приватні будинки і квартири, а в перспективі охопити автомобільні дороги, мости та тунелі. За словами директора центру страхового права ЛСОУ Олександра Залєтова, обов'язкове страхування звільнить бюджет від відшкодування збитків, які супроводжують будь-яке стихійне лихо, і перекладе проблеми на страхові компанії.
Однак практика показує, що якщо події будуть розвиватися за запропонованим сценарієм, відшкодування збитків ляже зовсім не на страхові компанії, а на і без того перевантажені плечі пересічних українців. "Чим це скінчиться, вгадати неважко. Ми будемо платити, а страхові компанії - ні!", - коротко змальовує безрадісну перспективну картинку генеральний директор Асоціації страхувальників України (АСУ) Леонід Хорін.
Український страховий ринок уже давно не вважає потрібним розвиватися без введення обов'язкових видів страхування. Перше, що впадає в око - те, що при кожному зручному випадку страхові компанії намагаються "проштовхнути" обов'язкову страховку, щоб змусити платити ВСІХ. Причина такої "зворушливої турботи" про населення банальна: за даними АСУ, офіційний середній рівень виплат страховими компаніями торік склав 18%, а реальний - і того нижче: близько 10%.
Що стосується існуючих обов'язкових видів страхування, то це воістину справжній Клондайк для страховиків. Тут рівні виплат дійсно вражають: у страхуванні пасажирів на транспорті - 2%, в автоцивілці - до 8%.
Для порівняння, рівень страхових виплат у цивілізованих країнах становить 80-90%, а іноді перевищує і 100%. Україні до цих цифр далеко, адже на сьогоднішній день страхові компанії заробляють переважно на тому, що не виплачують клієнтам їхні премії. І доти, поки діяльність страховиків не буде контролюватися з боку держави, а рентабельність страхових компаній буде обчислюватися сотнями відсотків, нічого не зміниться.
Ніхто не сперечається, що витрати бюджету в підсумку виллються в колосальні суми, але хіба єдиний вихід із цієї ситуації - змусити всіх платити? Чи не правильніше буде сьогодні створити спеціальний фонд на випадок подібних надзвичайних ситуацій, не залучаючи до його діяльності комерційні структури? Питання риторичне. Як видно, поки держава нічого не може зробити, крім того, щоб приймати закони, вигідні страховим компаніям, які лягають ще одним тягарем на плечі українців.
Аліса Красовська
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас