Ціни використали право літа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни використали право літа

Казна та Політика
413
Уперше за два останні роки в Україні зафіксоване зниження споживчих цін. Липневу дефляцію на 0,5% забезпечило зменшення вартості овочів і фруктів, тоді як інші продукти харчування продовжували дорожчати. З вересня економіку може очікувати новий виток інфляції, але цього разу в сфері послуг, вважають експерти.
Учора Держкомстат повідомив, що в липні була зафіксована дефляція в розмірі 0,5%. Це перше зниження споживчих цін із квітня 2006 року (-0,4%) і перша липнева дефляція з 2003 року (-0,01%). Завдяки такому падінню цін інфляція за сім місяців 2008 року зменшилася з 15,5% до 14,9% в I півріччі, а середньорічна (за останні 12 місяців) скоротилася на 2,5 процентних пункти - до 26,8% (див. графік).
Цей результат цілком прийнятний для прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, що очікувала дефляцію в липні-серпні на рівні 0,4-0,3% і річне зростання цін на 15,9%. "Підстав для збільшення інфляційних показників у країні не існує, - заявила вчора під час засідання уряду пані Тимошенко і назвала ключовий антиінфляційний фактор: - Сьогодні ціна на нафту у світі почала падати, ніяких причин для приросту інфляції нема".
Прем'єр, очевидно, не знала, що з 1 серпня Росія підвищила експортне мито на нафту до рекордних $495,9/т (+$97,8 у порівнянні з 1 червня). Розмір мита був розрахований ще на початку липня, тому не враховує падіння цін на нафту наприкінці місяця. Бензин, що займає в індексі споживчих цін 0,987%, тільки в липні подорожчав на 4%.
Не дозволяють сподіватися на тривале зниження цін й інші фактори. За даними Держкомстату, дефляцію в липні забезпечили тільки дві групи продуктів харчування - третій місяць підряд дешевшали овочі (на 22,8%, у тому числі картопля - на 13,1%), другий - фрукти (на 1,3%). Невелике зниження цін зачепило вершкове масло ( на 0,4%), сир і домашній сир (0,7%). Ці чотири групи товарів займають 11,41% споживчого кошика, тоді як продукти харчування, на які припадає ще 41,73%, продовжували дорожчати. Не зміг Кабмін утримати ціни на м'ясо (+1%), рослинну олію (+1,5%), хлібобулочні вироби (+2,2%), рибу (+2,6%) і яйця (+2,9%). Втім, певний результат все-таки є: зниження цін на продукти харчування - на 1,3% - виявилося більшим, ніж на інші товари.
У липні подорожчали поштові (на 28,2%) і транспортні (2,1%) послуги, послуги ЖКГ (0,9%), освіти (0,6%) і медицини (0,7%). Подешевшали взуття і фототехніка (на 1%). Експерти сходяться на думці, що в серпні також буде зафіксована дефляція, але вже з вересня ціни знову почнуть рости. "Нинішня дефляція, викликана сезонним зниженням цін на овочі, - традиційне для України явище", - вважає президент Української асоціації фінансових аналітиків Юрій Прозоров.
На його думку, локомотивом зниження цін у серпні повинні стати фрукти. "У липні було зафіксовано пікове зниження цін на овочі, у серпні подешевшає лише картопля, можливо, капуста, а також кілька фруктів, у першу чергу кавуни і дині", - говорить начальник аналітичного відділу консалтингового агентства AAA Марія Колесник. "Однак зниження цін у серпні буде меншим від нинішнього - у межах 0,2-0,4%. А вже у вересні сезонне падіння цін на продовольство закінчиться, і інфляцію буде визначати подальше зростання цін на послуги", - вважає пан Прозоров. Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь упевнений, що прискорити інфляцію восени може її монетарний фактор.
"Незважаючи на те, що цей фактор буде вторинним у порівнянні зі збільшенням собівартості продуктів харчування та послуг, зараз українські банки вже мають більше ресурсів для видачі споживчих кредитів. Восени це вплине на збільшення попиту", - відзначає він.
До того ж у липні Національний банк уперше цього року наростив свої золотовалютні резерви відразу на 7%, або $2,48 млрд, до $37,914 млрд. НБУ викуповував на міжбанку надлишки доларів США, євро та фунтів стерлінгів і за один місяць провів емісію гривні на суму близько 12 млрд грн. Стимулювати інфляцію буде і заплановане на вересень збільшення витрат державного та місцевого бюджетів на 26-27 млрд грн.
Експерти не схильні поліпшувати прогноз інфляції на основі дефляції липня. "Очікуваний перегляд бюджету змусив нас підвищити прогноз річної інфляції з 19% до 21%", - сказав пан Прозоров. До 21,5% підвищив свій прогноз Світовий банк (див. Ъ від 21 липня). Економіст Світового банку Руслан Піонтковський пояснює песимістичний прогноз банку очікуванням подорожчання в секторі послуг. "Високе зростання доходів громадян викликає збільшення цін у сфері послуг, що стане більш помітно восени. А після сезонного зниження цін на продукти харчування буде 'компенсуюче' подорожчання, - говорить він. - Наприкінці 2008 року ми очікуємо невелике подорожчання комунальних послуг, що у більшій мірі продовжиться в 2009 році.
У цілому, після річного періоду високої інфляції, викликаної зростанням цін на продовольство, Україну чекає інфляція, викликана подорожчанням послуг". Це подорожчання в першу чергу торкнеться освіти, ЖКГ і транспорту.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас