Резерви випередять експорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резерви випередять експорт

Аграрний ринок
253
Уряд з аграріями вирішував проблеми зернового ринку - зокрема, шляхи збільшення закупівельних цін. У свою чергу, оператори ринку говорять про плани уряду обмежити експорт продовольчого зерна, якого в нинішньому, рекордному, урожаї буде всього третина.
Заради вчорашньої наради з аграріями щодо проблем ринку зерна в Кабміні Юлія Тимошенко відклала поїздки по регіонах Західної України. "Я одержала відкриті листи від асоціацій сільгоспвиробників і фермерів, які просять терміново вирішити проблеми на аграрному ринку", - пояснила прем'єр. У першу чергу її тривожило зниження закупівельних цін на зерно, що зараз купується у виробників по 650-700 грн. за 1 т.
Як пояснив президент Української зернової асоціації Володимир Клименко, на здешевлення вплинуло значне збільшення пропозиції зерна, а також коливання валютних курсів. "Через різницю в курсах на сьогодні зернотрейдери пропонують на 135 грн. менше при покупці зерна, - відзначив він. - Крім того, істотно збільшилися логістичні витрати, які закладаються в закупівельну ціну, а також заощаджувати на закупівлі трейдерів змушує невизначеність із поверненням ПДВ".
Ціна, запропонована аграріям, також пов'язана з низькою якістю врожаю. "Вистачить годувати світ фуражем, він нікому не потрібний, а продовольче зерно було в ціні, є й буде, - говорить голова компанії "Нібулон" Олексій Вадатурський. - Тому якщо вже так трапилося, що в структурі врожаю багато фуражного зерна, потрібно проводити по цих культурах заставні закупівлі".
За оцінками Володимира Клименка, з ринку потрібно забрати мінімум 3 млн. т - по 1,5 млн. т ячменя і фуражної пшениці, закупивши ці обсяги за системою заставних закупівель. Вартість таких операцій він оцінив в 3 млрд. грн.
Одночасно учасники наради наполягали на активізації роботи Аграрного фонду і Держкомрезерву в частині закупівель зерна в продрезерв. "Нехай оператори беруть кредити в банках і закуповують зерно. Я зібрав 18 тис. т пшениці, при цьому АФ готовий купити 107 т, а Держрезерв - 70 т. І що мені тепер робити з вирощеним урожаєм?"- говорить Василь Петронюк, голова ТОВ "Старт" (Хмельницька обл.). За його словами, цього року додаткові витрати по господарству в порівнянні з минулим роком склали 18 млн. грн., при цьому держпідтримка склала 623 тис. грн.
Незважаючи на збільшення фінансування АФ на 1 млрд. грн., коштів, що перебувають у розпорядженні структури, однаково не вистачить на виконання закупівель у необхідному обсязі. "Додаткові кошти можна виручити, продаючи зерно, що уже є в АФ, хоча, звичайно, продавати в період мінімальних цін - це нонсенс, - запропонувала Юлія Тимошенко. - Але якщо є гідні пропозиції, то потрібно укласти договори, залучаючи гроші".
На закупівельні ціни трейдерів прем'єр запропонувала впливати через механізм повернення ПДВ. "Ми готові за спрощеними процедурами - за три дні - відшкодовувати ПДВ, але тільки в тому випадку, якщо нам нададуть документи, що зерно закуповувалося безпосередньо у виробників за мінімальною ціною, що ми з вами визначимо, - сказала глава уряду. - Інші ж податок на додану вартість будуть одержувати довічно".
Учасники ринку скептично поставилися до такої можливості. "Я виступаю за роботу в рамках закону, а така диференціація суперечить законодавству, - говорить президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко. - У цілому я не думаю, що ця заява змусить якось коректувати дії учасників ринку". Аналізуючи вже зібраний урожай, можна констатувати, що більшість зернових належать до фуражної групи. "Дві третини зерна буде фураж, - говорить Леонід Козаченко. - У принципі попит на фураж на світових ринках є, оскільки був недобір кукурудзи".
Те, що кількість продовольчого зерна буде невисокою, викликає побоювання в тому, що міжнародна торгівля продзерном може бути обмежена. "Ми просимо чітко викласти - що можна буде експортувати, скільки контрактувати, за якими правилами ми працюємо зараз - ми не знаємо, - говорить Олексій Вадатурський. - Наша компанія виграла тендер на постачання пшениці в Йорданію, і мені необхідно виконати цей контракт, а останнім часом повідомляється про плани обмежити експорт продзерна".
Леонід Козаченко відзначив, що припущення про можливу заборону експорту продзерна мусуються останнім часом усе більш активно. "Зокрема, це лобі пекарів, які вже почали говорити про те, що продовольче зерно потрібно менше вивозити. Поки трейдери закуповують продзерно, але чи будуть вони проводити закупівлі надалі, з огляду на невизначеність із режимом експорту, - це питання відкрите", - відзначив він.
Анатолій Розгон, начальник департаменту розвитку аграрних ринків Мінагрополітики, заявив про те, що в плани Мінагро обмеження експорту не входять. "Експорт, звичайно, дуже активний, але його темпи та обсяги відповідають високому врожаю, - відзначив чиновник. - Але позиція міністерства не має на увазі обмеження експорту. Ми вважаємо, що повинні в першу чергу бути сформовані держрезерви: мільйон - в АФ і півмільйона - у Держкомрезерв. А потім нехай вивозять, що хочуть".
Міністерство аграрної політики прогнозує експорт зерна з України в 2008/09 МР в обсязі 17,513 млн. т, що приблизно в 4,7 рази більше в порівнянні з аналогічним показником попереднього МР.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас