Депозит з далеким горизонтом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозит з далеким горизонтом

Кредит&Депозит
2954
"Віддати банку гроші більш ніж на рік? Та ніколи в житті!" - саме такою буде відповідь середньостатистичного українця на питання, як він ставиться до довгострокових депозитів. У той же час в умовах кризи ліквідності банки саме зацікавлені в залученні "довгих" грошей від населення. Тому останнім часом вітчизняні фінустанови значно поліпшили умови довгострокових депозитів.
Потрібно відразу відзначити, що більшість українських банків під довгостроковим депозитом розуміють внесок, максимальний термін якого обмежений трьома роками, у той час як у світовій практиці довгостроковими депозитами прийнято називати внески терміном більше трьох років. Втім, навіть трирічний період нагромадження може бути дуже корисний, якщо є необхідність нагромадити кошти до певної події: весілля, народження дитини, повноліття, повернення із тривалого відрядження, великої покупки і т.д.
Три роки без змін
Найвигіднішу пропозицію по трирічних депозитах зараз робить Терра Банк. За програмою "Добробут" клієнт може покласти кошти на депозит під 19,5% у національній валюті, 12% у доларах США і 11% у євро. При цьому Терра Банк - одна з небагатьох фінустанов, у якій процентні ставки по довгострокових депозитах на 0,5-1,5% вищі, ніж у програмах, розрахованих на один рік. Мінімальна сума внеску - тисяча гривень, 200 доларів або євро. Дуже важливим моментом при розміщенні грошей на довгостроковий депозит є сталість процентної ставки протягом усього терміну. Тому що з великою часткою ймовірності можна стверджувати, що через два роки вже жоден банк в Україні не буде приймати внески під "позахмарні" 19,5% у гривні або 12% у доларах. "Навіть незважаючи на економічні зміни в країні й у програмах самого банку, ви будете одержувати по своєму депозиті 19,5% річних протягом всіх трьох років", - запевнив оператор колл-центру банку. Є, щоправда, і кілька неприємних моментів у цій програмі. Перше - це те, що у випадку дострокового зняття коштів з депозиту клієнт замість обіцяних 19,5% одержить тільки 1%. Друге - ні про яке поповнення або часткове зняття коштів мова також не йде. І третє - це те, що обіцяні відсотки можна буде одержати тільки наприкінці терміну.
Майже аналогічні умови пропонує і Мегабанк по своїй депозитній програмі "Стабільний плюс". Єдине, що в цьому банку мінімальна сума внеску трохи більша - 5 тисяч гривень.
Не відмовляються від довгострокових депозитів і великі банки з першої десятки. Правда, їхні пропозиції куди менш щедрі. Так, банк "Надра" пропонує розмістити гроші на трирічному депозиті під 14% річних у гривні, 9,3% у доларах і 8,3% у євро. (Зараз у банку діє акція, і процентна ставка може бути збільшена на 0,9-1,9%.) Мінімальна сума вкладення становить 500 гривень або 100 доларів або євро. Співробітниця банку також запевнила, що ставки будуть залишатися незмінними протягом усього терміну.
Право на зраду
Багато вітчизняних банків, що пропонують клієнтам довгострокові депозити терміном до трьох років, залишають за собою право змінювати процентну ставку протягом цього терміну. Так, Укрпромбанк зараз обіцяє по "довгих" внесках 18,5% у гривні, 12% у доларах і 11% у євро. Ця депозитна програма володіє однією незаперечною перевагою - можливістю поповнення внеску. Однак є в неї і істотний недолік - мінливість процентної ставки. "При оформленні депозиту терміном на три роки банк залишає за собою право змінювати процентну ставку один раз на рік", - пояснив фахівець банку. Але от на питання, за якими критеріями й у якому діапазоні може змінюватися процентна ставка, співробітниця однозначної відповіді дати не змогла: "Це залежить від ситуації у фінансовому секторі України". У випадку зміни банком процентної ставки клієнт має можливість протягом 20 днів зняти гроші з депозиту без штрафних санкцій. Якщо ж протягом цього терміну клієнт не прийде переоформлювати або закривати депозит, банк розцінить це як згоду зі зміною ставки та автоматично продовжить договір. У випадку дострокового розірвання договору на суму внеску буде нараховано 8,5% річних у гривні, 5,5% у доларах і 4,5% у євро.
Дуже схожі умови по довгострокових депозитах пропонують у банку "Фінанси та Кредит". Тут у вас приймуть гроші максимум на три роки під 17% річних у гривні, 10,5% у доларах і 9,5% у євро. Цей банк також залишає за собою право змінювати процентну ставку по довгострокових депозитах щорічно.
Довше нікуди
А от знайти дійсно довгостроковий депозит журналістові "Дела" удалося всього в трьох вітчизняних банках: "Київська Русь", Укрсоцбанк і Кредобанк.
Так, за програмою "Грант" у банку "Київська Русь" можна розмістити кошти на депозиті терміном на п'ять років (60 місяців). У цей час процентні ставки становлять 15,5% у національній валюті, 10,5% - у доларах та євро. По цій депозитній програмі процентний дохід виплачується наприкінці кожного року, що, безумовно, є плюсом даної програми. Ще один дуже позитивний момент - те, що банк обіцяє не змінювати процентні ставки протягом 5 років.
Ще "довший" депозит можна оформити в Укрсоцбанку. Програма "Капітал" дозволяє розстатися із грішми на термін до 10 років. Зараз Укрсоцбанк пропонує по цій програмі 16% у гривні, 9,5% у доларах і 8% у євро. Правда, розмір процентної ставки може переглядатися щорічно. Плюсом програми "Капітал" є можливість поповнення депозиту, а також щорічна капіталізація відсотків.
Одноособовим лідером за тривалістю пропонованих довгострокових депозитів є Кредобанк. За умовами програми "Рантьє" клієнт може відкрити довгостроковий депозитний рахунок на термін від 3 до 20 років. У цьому довгостроковому депозиті використовується складна процентна ставка: 9,5% щомісяця нараховується на основну суму внеску, плюс щорічно ще 4,75% на суму внеску і щомісячних відсотків. Виплата процентного доходу здійснюється раз на рік.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас