ФРС зберегла процентну ставку на рівні 2% перед подвійною загрозою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС зберегла процентну ставку на рівні 2% перед подвійною загрозою

Валюта
191
Федеральна резервна система (ФРС) США, як і очікувалося, не пішла на жорсткість грошово-кредитної політики і зберегла у вівторок базову процентну ставку на рівні 2%.
Американський ЦБ при цьому не дав чітких натяків на можливість швидкого підвищення вартості кредитів, позначивши у заяві тонкий баланс між ризиками, що зберігаються, для економічного росту і "значною заклопотаністю" із приводу інфляції. Фондовий індекс Dow Jones Industrial Average злетів на 2,9% - до 11615,77 через зрослі очікування збереження вартості грошей без змін аж до кінця року.
Десять "за", один "проти"
"За" рішення про збереження ставки в 2% проголосували всі члени керівництва банку за винятком одного - глави Федерального резервного банку Далласа Ричарда Фішера. Як і на попередніх засіданнях, він проголосував за підвищення вартості кредитів. Багато хто очікували, що розбіжності у ФРС відносно рішення цього разу будуть значнішими.
На відміну від червневої заяви ФРС виключила з документа фразу, що ризики для економічного росту в США "трохи зменшилися". Більш твердою стала тональність американського ЦБ щодо інфляції. Тривожніше, ніж у червневому документі, звучать слова про ситуацію з безробіттям.
У заяві ФРС констатувала, що "економічна активність зросла в другому кварталі (зростання ВВП склав 1,9%), що частково було пов'язане зі збільшенням споживчих видатків і експорту".
"У той же час ринок праці ще більше ослабшав, фінансові ринки залишаються в стані значної напруги", - говориться в документі за підсумками засідання Комітету з відкритим ринкам (FOMC).
"Жорсткі умови для кредитування, скорочення на ринку житла, підвищені ціни на енергоносії, швидше за все, будуть натискати на економічне зростання протягом декількох наступних кварталів, - відзначає FOMC. - З часом істотне пом'якшення грошово-кредитної політики в сполученні із заходами щодо підтримки ліквідності повинні допомогти забезпечити помірне економічне зростання".
"Інфляція зберігалася високою, підтримувана колишніми підвищеннями цін на енергоносії та деякі інші види сировини. Деякі показники, що характеризують інфляційні очікування, були підвищеними. Комітет очікує уповільнення інфляції пізніше цього а потім і наступного років, однак її перспективи залишаються дуже невизначеними", - констатували члени Комітету.
"Хоча ризики вбік зниження для економічного росту залишаються, ризик прискорення інфляції також викликає значну заклопотаність Комітету, - відзначається в заяві. - Комітет продовжить відслідковувати економічні та фінансові зміни і буде діяти так, як необхідно для сприяння стійкому економічному росту та ціновій стабільності".
Підвищення ставки відкладається до 2009 року?
Багато хто з аналітиків вважає, що цього року жорсткості кредитної політики ФРС не відбудеться. Причина - триваюча криза на кредитному та житловому ринках, що поки не дає можливості економіці США віддихатися.
Котирування ф'ючерсів на кінці дня у вівторок показували 62-процентну ймовірність, що ціна кредитів овернайт буде підвищена на 0,25-процентних пункту до кінця року в порівнянні з 81% місяць назад, повідомило агентство Bloomberg. Після публікації заяви ФРС очікування збереження нинішнього курсу монетарної політики аж до 2009 року підсилилися.
Головне питання, пише The Wall Street Journal, зараз таке: чи знизиться інфляція настільки швидко, щоб дати можливість ФРС більш повільно підвищувати ставку? Або ж ЦБ змушена буде завчасно відреагувати на зрослу інфляційну погрозу?
Головний економіст Deutsche Bank Securities Пітер Хупер заявив, що ФРС для ухвалення рішення про жорсткість політики потрібно буде побачити або ж покращення ситуації на фінансовому ринку, а також економічних показників або ж - вочевидь погіршення положення справ на інфляційному фронті.
Ціни на нафту та сировину, які в значній мірі стали генератором інфляції, зараз знижуються. Нафта подешевіла в порівнянні з рекордними $145 за барель вже на 18%. У вівторок ф'ючерси впали в Нью-Йорку на $2,24 до $119,17, до рівня початку травня.
Індекс сировинних товарів Reuters Jefferies/CRB у липні понизився на 10% на тлі зниження цін на зерно, золото, мідь.
Падіння цін на енергоносії знижує тиск на ФРС, сказав The Wall Street Journal економіст Morgan Stanley Девід Грінло. "Але вони будуть продовжувати жорстко говорити про загрозу інфляції. Така робота ЦБ, якщо підвищуються інфляційні очікування", - вважає він.
Однак деякі керівники ФРС побоюються, що інфляційні очікування в суспільстві вже занадто високі, і це може призвести до створення цінової спіралі. Їх опоненти говорять, що в умовах слабості економіки та низького попиту інфляція буде уповільнюватися, а зарплати не будуть рости.
З вересня 2007 року базова ставка ФРС, яка становила тоді 5,25% річних, знижувалася 7 разів, щоб підтримати економічне зростання в США в умовах кризи на житловому та фінансовому ринках. Однак потім фокус членів Комітету став зміщатися убік інфляційних ризиків.
На засіданні 25 червня ЦБ вперше зберіг ставку без змін і дав зрозуміти, що наступним його кроком - хоча це й не є питанням найближчого майбутнього - може бути підвищення процентних ставок.
Однак американська економіка як і раніше балансує на межі рецесії або навіть вступила в неї. Минулого тижня стало відомо, що в 4-м кварталі минулого року ВВП США знизився - вперше з 2001 року. Безробіття досягло 5,7%, підскочивши за рік на цілий процентний пункт. Нещадавні нові потрясіння на фінансовому ринку, пов'язані із ситуацією навколо Freddie Mac і Fannie Mae, призвели до нового погіршення ситуації з доступністю кредитів, що, у свою чергу, може призвести до подальшого ослаблення ділової активності в країні. Ставки з 30-літніх іпотечних кредитів зараз вищі, ніж рік тому.
З іншого боку, у червні зростання споживчих цін досяло річного рівня в 5%, що є рекордом за 17 років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас