ДСО залишила декілька банків без захисту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДСО залишила декілька банків без захисту

768
Державна служба охорони (ДСО) при МВС відкликала своїх співробітників з низки українських банків. Без охорони залишилися установи, що відмовляються платити за новими тарифами, які були збільшені ДСО з 1 серпня на 30-100%. Втім, більша частина банків не зважується відмовитися від послуг озброєної охорони - більше 60% кредитних установ уже погодилися на умови монополіста ринку охоронних послуг.
В Асоціації українських банків (АУБ) учора повідомили, що Державна служба охорони при МВС перестала охороняти відділення та інкасаційні маршрути декількох банків. Зокрема, кілька днів тому ДСО залишила без охорони низку відділень АвтоЗАЗбанку, банку "Старокиївський" та Експрес-Банку. Інші кредитні установи повідомили асоціації про "сваволю ДСО" в усній формі. Такі дії ДСО викликані відмовою цих банків платити за послуги озброєної охорони за новими тарифами, які, за словами президента АУБ Олександра Сугоняко, виросли відразу на 30-100%.
Конфлікт між ДСО і банками навколо вартості охоронних послуг триває вже кілька років. 29 жовтня 2007 року ДСО та АУБ підписали меморандум, що зобов'язав ДСО не підвищувати вартість охорони банківських установ і транспортування коштів в 2008 році більш ніж на 13% (див. Ъ від 30 жовтня 2007 року). Банкіри зажадали таких гарантій, тому що в 2007 році послуги ДСО подорожчали на 45-60% - з 12,5 грн/г до 18-20 грн/г. Наприкінці травня ДСО в односторонньому порядку відкликала підпис під меморандумом і заявила, що з 1 червня підвищить тарифи. Пізніше вона їх пролонгувала до 31 липня.
Сугоняко вважає підвищення тарифів у середині року на 30-100% непорівнянним ні з рівнем інфляції, ні зі збільшенням зарплат охоронців. До цього середня вартість години охорони банку одним міліціонером становила 23 грн - 4048 грн/місяць, у той час як сам охоронець одержував у Києві максимум 1,5 тис. грн (в областях - 1 тис. грн). Але ДСО збільшила тарифи в середньому до 40 грн/г (7040 грн/місяць). "При цьому зарплата охоронця залишилася колишньою. У ДСО немає цінової політики: для одних банків вони залишили тариф 20 грн/г, для інших - 40 грн/г, - заявив Олександр Сугоняко. - Заробітна плата охоронця передбачає премію не менше 10%, але в ДСО цю премію розрахували в розмірі 74%".
Як стало відомо, з 1 серпня ДСО відкликала своїх співробітників із центрального офісу АвтоЗАЗбанку, розташованого на вул. Урицького. "ДСО поставила нам ультиматум - підвищуємо тариф з 24 грн до 37 грн за годину. Але ми не можемо платити більше, тому що в нас бюджет, і я не можу забрати гроші у своїх співробітників, - заявив начальник сектора охорони АвтоЗАЗбанку Віталій Бондаренко. - Є меморандум, у якому говориться, що до 2009 року ціни підвищуватися не будуть, а хлопці відкликають свій підпис і просто ставлять нас на коліна". "Ми не одержали офіційного повідомлення про зняття інкасації, нам про це повідомили по телефону. Зняли інкасацію на сімох маршрутах у Київській області і на одному в Києві, - повідомив начальник управління інкасації Експрес-Банку Олександр Калашник. - На окремі маршрути ми підписали договори з новими умовами, тому що в нас немає іншого виходу". За словами голови правління банку "Старокиївський" Юрія Яременка, без охорони ДСО залишилися близько 20 банків.
У ДСО зняття охорони пояснили закінченням терміну дії договорів. "Банки прийняли рішення їх не продовжувати. Фактів незаконного зняття охорони в односторонньому порядку з ініціативи ДСО не було", - сказала прес-секретар ДСО Наталя Вишневська. За даними ДСО, банківські установи охороняють близько 5 тис. їхніх співробітників.
Таким чином, в I півріччі банки витратили на охорону відділень та інкасації всього 121 млн грн. Таким чином, витрати на охорону склали всього 2,83% від чистого прибутку банків за цей період - 4,276 млрд грн. Підвищення тарифів Вишневська пояснила тим, що цінова політика ДСО була визначена в жовтні ще до прийняття держбюджету на 2008 рік. "Тоді ні банки, ні ДСО не могли спрогнозувати фактичний рівень інфляції, - відзначила вона. - Серед причин також: збільшення рівня мінімальної зарплати, підвищення цін на паливо, енергоносії, обмундирування, військове озброєння". До того ж з 1 січня набула чинності постанова Кабміну №1294, що збільшила розміри окладів, надбавок і премій. Збитки ДСО за шість місяців цього року вже досягли порядку 6 млн грн.
Втім, тільки деякі відділення залишаться без охорони: близько 60% банків погодилися оплачувати послуги держслужби за новими тарифами, а багато кредитних установ почали підписувати договори із приватними структурами. "Ми уклали контракт із приватною фірмою, і тепер я їх навчаю. У них є газові балончики, бронежилети, а застосовувати вогнепальну зброю в банку при величезному скупченні народу смішно", - говорить Віталій Бондаренко. У випадку незаконного зняття охорони банки мають право подати в суд на ДСО, вважає президент Української федерації працівників недержавних служб безпеки Сергій Шабовта.
Нові ціни на послуги охорони ДСО в областях, грн/г
Джерело: ДСО при МВС
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас