Україна відкликає свої пропозиції щодо врегулювання конфлікту з Vаnko Prykerchenska Ltd — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна відкликає свої пропозиції щодо врегулювання конфлікту з Vаnko Prykerchenska Ltd

Фондовий ринок
323
Українська сторона відкликає свої пропозиції щодо мирного врегулювання спору з компанією Vanco Prykerchenska Ltd, оскільки Міністерство юстиції, яке від імені українського уряду уповноважене вести переговори з компанією, отримало офіційне підтвердження того, що компанія звернулася до Арбітражного інституту Торговельної палати м. Стокгольма. Про це заявив виконуючий обов"язки міністра юстиції Євген Корнійчук, повідомляє прес-служба Мін"юсту.
Він зазначив, що незважаючи на пропозицію української сторони провести переговори для взаємоприйнятного розв"язання спору та відкликати своє звернення до Стокгольмського арбітражу, Vanco Prykerchenska Ltd не зробила цього. Компанія не відгукнулася на офіційне письмове звернення України з пропозицією мирних переговорів, яке їй було надіслано місяць тому. З огляду на це українська сторона відкликає свої пропозиції щодо переговорів і найближчим часом компанії буде надана відповідь в рамках арбітражної процедури.
За словами Є.Корнійчука, Vanco Prykerchenska Ltd не є дочірньою компанією американської компанії Vanco Energy. Vanco Energy є тільки міноритарним акціонером Vanco Prykerchenska Ltd, офшорної компанії, в якій домінують українські інтереси та інтереси інших пов'язаних між собою офшорних компаній, кінцеві власники яких залишаються нерозголошеними. Саме Vanco Prykerchenska Ltd, а не Vanco Energy чи її дочірня компанія Vanco International Ltd, ініціювала арбітражну процедуру в Стокгольмі щодо Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.
Корнійчук наголосив, що уряд України послідовно висловлювався за добросовісні переговори з компаніями Vanco для досягнення взаємоприйнятних механізмів врегулювання спору. Декілька разів уряд пропонував компаніям Vаnсo порядок денний для переговорів, яким передбачалося обговорення всіх обставин, що призвели до даного спору, в тому числі обставин довкола первісного тендеру, виконання УРП з Vаnсo International Ltd і заявлену передачу прав від Vаnсo International Ltd до Vаnсo Prykerchenska Ltd. Проте компанії Vаnсo не відгукнулися.
Міністерство юстиції України залучило юридичну фірму Freshfields Bruckhaus Deringer в якості юридичного радника для захисту інтересів України в усіх переговорах щодо спору з Vаnсo.
Нагадаємо, 21 травня ц.р. Кабінет міністрів в односторонньому порядку розірвав угоду з компанією Vanco International. Проте Рада національної безпеки і оборони 30 травня ц.р. рекомендувала уряду скасувати свою постанову про вихід з угоди про розділ продукції з Vanco International.
Крім того 18 травня Президент України підписав указ № 566/2008 "Про припинення дії розпорядження Кабінету міністрів України від 21 травня 2008 року '740-р".
Vаnko Prykerchenska Ltd. займається геологорозвідкою і розробкою нафтогазових родовищ на Прикерченському шельфі Чорного моря (проект). Реалізація проекту запланована в два етапи: пошукові роботи і розробка і видобування. Інвестиції в цілому становитимуть понад 15 млрд дол. Інвестори проекту: ДТЕК, Integrum Technologies Ltd, Shadowlight Investments Ltd.
1 серпня ц.р. компанія Vаnko Prykerchenska Ltd заявила, що розгляне можливість припинення арбітражного провадження проти держави Україна в Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольма тільки в тому випадку, якщо уряд України почне реальний переговорний процес з компанією, під час якого буде досягнуто істотного прогрес у врегулюванні ситуації. За інших умов Vаnko Prykerchenska Ltd. не вважає можливим припинення арбітражного процесу.
Раніше президент компанії Vаnko Prykerchenska Ltd Джин Баун заявив, що його компанія не піде на перегляд умов угоди про розділ продукції (УРП) у бік збільшення частки України, або зменшення площі ділянки, відведеної компанією, як це раніше пропонувала зробити прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. "Ми не вибирали цей блок, його розміри і пропорції, ми не хочемо повертатися до цього процесу знову", - сказав Баун.
На сьогоднішній день УРП забороняє сторонам, що підписали угоду, публічно обговорювати УРП або її фрагменти. Не дивлячись на це, часто умови УРП неправильно інтерпретувалися і цитувалися поза контекстом в ЗМІ. "З дозволу уряду Vаnko Prykerchenska Ltd готова опублікувати УРП на офіційному сайті компанії для забезпечення прозорості", - додав президент компанії Vаnko Prykerchenska Ltd.
Розгляд претензії Vаnko Prykerchenska Ltd до українського уряду Арбітражним судом у Стокгольмі почнеться у вересні 2008 р. Арбітражна процедура може тривати 2-3 роки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас