Скільки будуть коштувати квартири до осені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки будуть коштувати квартири до осені

Нерухомість
5289
Зменшення кількості угод і зниження активності клієнтів у літній період у тій чи іншій мірі ми спостерігаємо щороку. Цього року нестабільність долара, ресурсний дефіцит у банків та, як наслідок, жорсткість умов іпотечного кредитування обумовили значне зниження кількості угод на ринку житлової нерухомості.
"На сьогоднішній день прив'язка вартості житла до іноземних валют спостерігається в 28 з 87 об'єктів класів бізнес та преміум, - розповів Генріх Людкевич, директор агентства нерухомості "Ріелторський дім". За його словами, ситуація на ринку нерухомості почала змінюватися не на початку літа, а раніше. У літній період, за словами Людкевича, ціни на житло знизилися в середньому на 1-1,5%.
Кредит не для всіх
У результаті збільшення вимог до претендентів на іпотеку, підвищення процентної ставки до 15-18% річних у гривні привело до того, що одержати кредит на житло для багатьох українців цього року стало практично неможливо.
"Якщо банк і дасть іпотечний кредит, то родина повинна буде на місяць виплачувати до двох тисяч доларів. З огляду на той факт, що офіційна заробітна плата в більшості киян набагато нижча від цієї суми, одержати позику стає практично нереально", - резюмував президент інвестиційно-девелоперської компанії Steltex investments Олег Салмін.
"Жорсткість норм і скорочення обсягів іпотечного кредитування, імовірно, відіб'ється на рівні продажів нерухомості економ-класу - саме цей сегмент найбільшою мірою залежить від іпотечних коштів", - прогнозує Олексій Говорун, заступник генерального директора зі стратегічного розвитку та маркетингу компанії "ТММ". За його оцінками, у квітні-червні через уповільнення темпів приросту іпотечного кредитування будівельна галузь недоодержала п'ять мільярдів гривень.
Забудовники обіцяють: обвалу не буде
Якщо ринок житлової нерухомості не оживиться восени, то будівельні компанії можуть опинитися в досить цікавому становищі - адже непродане житло напевно будувалося на кредитні кошти і відсотки по кредитах доведеться виплачувати. Є версія, що забудовники будуть змушені продавати житло з мінімальною накруткою. Тобто ціни можуть знизитися на 25-30%. Самі ж забудовники такий сценарій вважають малоймовірним, посилаючись на очікуване пожвавлення ринку відразу по закінченню літа.
"На осінь прогнозується збільшення активності ринку та, як наслідок, збільшення кількості угод. На рівні цін це позначиться незначно, але незначне зростання - на рівні 1-2% на місяць у доларовому еквіваленті - цілком імовірне", - говорить Едуард Бразас, директор агентства нерухомості "С.I.Т.".
"Обвал цін до кінця цього року, що останнім часом все частіше пророкують багато експертів, навряд чи торкнеться ринку глобально. Відбувається якісний розподіл нерухомості за сегментами. Що реально може відбутися, так це досить помітна корекція ціни переоцінених об'єктів", - вважає Руслан Хицюк, менеджер департаменту нерухомості Mirax Group (Україна).
П’ятивідсоткове зростання цін на житло обіцяє Говорун.
У довгий ящик
Насправді великі оператори дійсно можуть прийти до рішення не знижувати ціни на вже побудовані об'єкти, а з новими проектами почекати. Такий варіант логічний вже тим, що не в їхніх інтересах припустити, щоб покупці, які вкладають гроші в нерухомість у спекулятивних цілях, зіткнулися з тим, що ціни на житлову нерухомість можуть знижуватися. Знову ж - вони можуть аргументувати свою непоступливість тим, що попит на нерухомість нееластичний і зниження цін не зробить істотного позитивного впливу на їхній оборот.
"Компанії воліють відкласти проекти до кращих часів", - коментує сформовану ситуацію Хицюк. За його словами, платоспроможний попит знижується, накопичується відкладений попит з боку тих, хто зацікавлений у додаткових квадратних метрах, але не здатний або не готовий їх оплатити. "Темпи будівництва житла не встигають за потребами ринку", - стверджує Хицюк. А ті, кому це житло потрібно, не встигають за цінами.
Правда, назустріч споживачам можуть піти невеликі забудовники. Відчувши гостру нестачу оборотних коштів, вони цілком можуть запропонувати своїм покупцям досить демократичні ціни.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас