Балога: Протипаводкові заходи взагалі не фінансувалися урядом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Балога: Протипаводкові заходи взагалі не фінансувалися урядом

Казна та Політика
145
Протипаводкові заходи, як і інші, направлені на запобігання природним катастрофам, у 2008 р. взагалі не фінансувалися.
Про це заявив глава Секретаріату президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба глави держави.
За його словами, сьогодні увага всіх зосереджена на паводку, але урядом, наприклад, не забезпечено належний захист Херсонської обл., яка є дуже чутливою до підтоплень, - мало не чверть області щорічно виявляється під водою.
Балога також підкреслив, що ініціативи з місць ігноруються. "Так, саме нездатність Кабінету міністрів протягом року розглянути Регіональну програму протипаводкових заходів щодо захисту населених пунктів і територій гірських районів Івано-Франківської, Львівської і Чернівецької областей на 2008-2012 рр. призвела до різкого звернення президії Львівської обласної ради до Кабінету міністрів України і Львівської обласної державної адміністрації. Цей документ пройшов всі необхідні узгодження на рівні органів місцевого самоврядування, але з грудня 2007 р. "застряг" в урядових кабінетах", - сказав він.
На думку Балоги, тривожним сигналом є те, що ситуація з фінансуванням, подібна сьогоднішній, вже спостерігалася в 2005 р. Тоді також не здійснювалося фінансування заходів, направлених на запобігання катастрофам. "Тому таке відношення нагадує відомий вислів радянських часів - створюємо труднощі для того, щоб їх героїчно долати", - сказав він і додав: "На моє глибоке переконання, піар-акції урядовців на місці стихійного лиха - зовсім не та робота, якою від них чекають люди. Якісне виконання своєї роботи, яка повинна призвести до повернення постраждалим даху над головою - на цьому повинна має зосереджувати увагу Кабмін".
Балога відзначив, що існує невідкладна потреба в тому, щоб уряд разом з місцевою владою розробив необхідну програму для розвитку протягом 7-8 років інфраструктури, яка б дозволила запобігти таким руйнівним наслідкам стихії: паводки, підтоплення, зсуви.
Балога також підкреслив, що область, яка постраждала менше всього, - Закарпатська - знаходиться в надзвичайно складних природних умовах. "І в цих умовах, збитки, понесені Закарпатською областю в 35 разів менше, ніж Івано-Франківською. Це стало результатом реалізації в 1999-2001 рр. низки протипаводкових заходів, тому дозволило утримувати захисні споруди відносно у задовільному стані і таким чином уникнути значних збитків. У той же час інші регіони України залишаються беззахисними перед стихією через недостатнє фінансування", - сказав він.
На думку Балоги, виконання Комплексної програми захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь в Україні в 2001-2005 рр. свідчить про її другорядність під час визначення пріоритетів у фінансуванні. Так, фактично в 2001-2007 рр. з державного бюджету програма профінансована на 324,7 млн грн з передбачених 511,1 млн грн, що складає 63,5%, підкреслив Балога.
Нагадаємо, в результаті сильних грозових дощів, які пройшли 23-25 липня ц.р. в Івано-Франківській, Львівській, Закарпатській, Тернопільській і Чернівецькій областях України було підтоплені 15,514 тис. житлових будинків, 16,822 тис. га сільськогосподарських угідь, пошкоджено 145 автомобільних і 95 пішохідних мостів, розмито 140 км автомобільних доріг. Збиток від повені українська влада оцінила більш ніж в 800 млн дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас