Кредити знайшли собі житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити знайшли собі житло

Кредит&Депозит
3287
Частка споживчих кредитів, виданих під заставу житла, в II кварталі у два рази перевищила обсяг кредитів на покупку житла, досягши 63,9%, повідомила вчора Українська національна іпотечна асоціація. Експерти пов'язують це з жорсткістю умов іпотечного кредитування. Надалі частка таких кредитів буде рости через бажання населення розвивати власний бізнес під заставу житла.
Українська національна іпотечна асоціація (УНІА) оприлюднила підсумки роботи ринку іпотечного кредитування за I півріччя. Відповідно до звіту, темпи збільшення іпотечного кредитування в II кварталі знизилися майже втричі на тлі високої інфляції, що викликала зростання кредитних ставок: у гривні - на 4,1% (до 22,5%), у доларах - на 0,7% (до 13,7%), у євро - на 0,95% (до 13,4%).
Сумарно на 1 липня іпотечний портфель всіх банків збільшився лише на 6,6% - до 69,4 млрд грн, - з яких частка кредитів у гривні склала 18,5% (+2,1%). На тлі зростання ринку більшість його лідерів знизили свої частки: Укрсиббанк - на 0,9%, "Райффайзен Банк Аваль" - на 0,8%, Укрсоцбанк - на 0,2%, а ПриватБанк - на 0,8% (див. довідку). Інформацію про інші банки в УНІА надати відмовилися, аргументувавши це тим, що вона готується лише для членів УНІА, які платять членські внески в розмірі 300 євро на місяць.
З даних, оприлюднених УНІА, видно, що в II кварталі на іпотечному ринку відбувся перелом: обсяг кредитів, узятих під заставу нерухомості, у два рази перевищив обсяг виданих іпотечних кредитів. Частка іпотеки знизилася в порівнянні з I кварталом з 37,5% до 31% (середній розмір кредиту - 191 тис. грн), тоді як частка кредитування під заставу житла виросла з 57,1% до 63,9% (101 тис. грн). Ще наприкінці 2007 року кредити під заставу нерухомості становили 35,8% від іпотечного портфеля банків, позики на житло - 47,9%. Банкіри пояснюють цю динаміку загальною кризою на ринку нерухомості. "Частка квартир, які купуються в кредит, зменшується. Зіграли свою роль і девальвація курсу долара, і відхід з ринку частини інвесторів, які купували нерухомість, у тому числі й у кредит", - говорить начальник відділу роздрібних продуктів ОТП Банку Олексій Руднєв.
На цьому тлі збільшується інтерес українців до створення власного бізнесу, що банки готові кредитувати під ліквідну заставу. "Це тенденція Східної та Західної Європи: стихає попит на покупку первинного житла, але в людей є багато активів, які вони хочуть монетизувати через кредити під заставу", - вважає заступник голови правління Укрсиббанку Тарас Кириченко. Частка таких кредитів буде рости, упевнені банкіри. "Малий і середній бізнес розвиваються незалежно від ринку нерухомості. Тенденція продовжиться, незважаючи на те, що ставки по кредитах під заставу житла вищі від іпотечних у середньому на 1-1,5%, адже доходи від ведення бізнесу вищі, ніж заробітна плата людини, що виплачує кредит на квартиру", - відзначає Руднєв.
Динаміка часток лідерів іпотечного ринку, %
Джерело: Українська національна іпотечна асоціація
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас