Соняшник повернули назад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соняшник повернули назад

Аграрний ринок
870
Уперше майже за рік ставка індикатива на соняшник пішла вниз. Психологічної позначки $1000/т у поточному сезоні вона так і не досягла, не дотягнувши всього $10.
Мінімальна індикативна ціна на експорт насіння соняшника, установлена Мінекономіки на серпень, обвалилася відразу на $150 - до $840/т (на умовах FOB-чорноморських портів та DAF). Експерти прогнозують, що в майбутньому сезоні рівень індикатива, швидше за все, буде мати тенденцію до подальшого зниження - у відповідності зі зниженням світових цін на соняшникову олію.
Керівник сировинного дивізіону промислової групи Vioil Олександр Верхось відзначає, що зниженню активності експорту соняшника сприяє зниження цін на соняшникову олію на світових ринках. "Рівні цін на олію в поточному та у майбутньому сезоні будуть непорівнянні. Оскільки дешевшає олія, знизилася ціна і на сировину. Зниженню ціни сприяють і високі прогнози врожаю соняшника в різних країнах, - говорить він. - Крім того, зібраний великий урожай ріпака, що теж належить до олійних".
За даними "АПК-Інформ", ціни на внутрішньому ринку на соняшник за останній місяць упали майже на $300 на тонні: якщо на 20 червня тонна соняшника (пропозиція, EXW) коштувала 4402 грн., то на 1 серпня вартість склала близько 3000 грн. Експерт консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник відзначає, що на світовому ринку ціни на соняшникову олію впали за тиждень приблизно на 4,5% (FOB). "Але це традиційне зниження перед початком нового сезону. А на внутрішньому ринку виробники скидають залишки сировини, тому що очікують надходження нового врожаю. При цьому попит неактивний - підприємства, що зокрема зупинили виробництво через обмеження експорту, теж чекають нових надходжень і не хочуть переплачувати", - говорить вона. За словами експерта, ціни на соняшникову олію в майбутньому сезоні будуть, безумовно, нижчими від рекордних показників минулого. "Але говорити про обвал ціни не доводиться", - додає Марія Колесник.
Учасники ринку відзначають гнучкість механізму індикативних цін і можливість чиновників оперативно змінювати ставку (цього року були випадки зміни ставки два рази на місяць). "Мінекономіки має право змінити ставку відповідно зміні ситуації на ринку", - пояснює генеральний директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук.
"Якщо погодні умови зміняться, і врожай все-таки буде невисоким, то ставку завжди встигнуть змінити", - говорить Олександр Верхось. Проте поки експерти не очікують відновлення рекордів величини ставки, прогнозуючи її поступове зниження.
Ставка індикатива на експорт соняшника досягла рекордної величини ще минулої осені і рекорд оновлювався щомісяця, досягши до літа 2008 р. рівня $990/т. Зростанню цін сприяв невеликий світовий урожай соняшника і високий попит на сировину. Урожай соняшника цього року в Україні прогнозується на рівні 5 млн. т проти 4,1 млн. т в 2007 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас