Страховий ринок додасть собі стихійності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховий ринок додасть собі стихійності

454
Величезні збитки від повені в шести областях Західної України - понад 4 млрд грн - спонукали страховиків виступити із пропозицією ввести обов'язкове страхування державного та приватного майна від стихійних лих. У Лізі страхових організацій вважають, що обов'язкове страхування громадянами свого житла за 8 грн на місяць дозволить у майбутньому перекласти виплати з держбюджету на страхові компанії.
Держфінпослуг підтримала цю ініціативу, але в необхідності прийняття відповідного законопроекту сумніваються народні депутати.
Учора в Лізі страхових організацій (ЛСОУ) повідомили, що в найближчі два дні на розгляд президента, Кабінету міністрів, Верховної ради і Ради національної безпеки та оборони будуть направлені пропозиції щодо впровадження в Україні обов'язкового страхування державного та приватного майна від вогню і стихійних лих. За словами директора центру страхового права ЛСОУ Олександра Залетова, це звільнить бюджет від відшкодування збитків, які супроводжують будь-яке стихійне лихо, і перекладе їх на страхові компанії. Така схема працює в усім світі: тільки в 2007 році 142 природні і 193 техногенні катастрофи привели до збитків у розмірі $70 млрд, $28 млрд із яких покрили страховики.
Ліга пропонує встановити максимальний розмір страхової виплати на рівні 50-100 тис. грн, середньої вартості будинку, говорить Залетов. Страхуванню буде підлягати тільки нерухомість - приватні будинки і квартири. У перспективі система страхування повинна буде охопити автомобільні дороги, мости та тунелі. При такій сумі відшкодування страховий тариф, за його словами, може скласти 0,2-0,3%, або 8-25 грн на місяць. "Вартість поліса може бути знижена, якщо держава забезпечить контроль за реалізацією норми", - відзначає Олександр Залетов.
У лізі впевнені, що соціально незахищених громадян необхідно звільнити від сплати страхових внесків - їх повинні здійснювати відповідні державні фонди. При цьому кожна страхова компанія, що буде займатися новим видом страхування, зобов'язана буде створити резервний фонд, частина коштів якого піде на фінансування заходів щодо протидії природним катастрофам. Страхові ризики будуть перестраховуватися в західних страховиків, уточнив Залетов, не підрахувавши, втім, можливий обсяг премій.
За оцінками експертів, житловий фонд в Україні - кількість квартир і будинків - перевищує 17 млн. При щорічних платежах 100-300 грн премії можуть досягти 1,7-5,1 млрд грн. Але при втраті житла $10-20 тис. не вистачить на вирішення житлової проблеми. На початок року за $20 тис. у Києві можна було купити лише 6,7 кв. м житла, тоді як у Кіровограді - 24,7 кв. м. ЛСОУ це передбачила: зараз близько 350 з 458 компаній надають послугу добровільного страхування житла від вогню та стихійних лих на всю вартість будинку.
Регулятор страхового ринку підтримав ініціативу ЛСОУ. На думку директора департаменту страхового нагляду Держфінпослуг Вадима Коломійця, дана пропозиція досить обґрунтована, але необхідно провести детальні розрахунки. "Ніхто не заперечує, що страховий захист - оптимальний варіант для вирішення таких проблем", - сказав він.
Перелік обов'язкових видів страхування закріплений ст. 7 закону "Про страхування", тому зміна правил гри залежить від депутатів Верховної ради. Але депутат Василь Горбаль (Партія регіонів) вважає, що ініціативи ЛСОУ навряд чи будуть прийняті найближчим часом: "У населення низький рівень доходів, і на ринку є несумлінні страхові компанії". Депутат Валерій Писаренко (БЮТ) вважає, що такі зміни можливі лише після створення реєстру власності та введення податку на майно. Депутат від НУНС Ксенія Ляпіна також не бачить смислу в даній пропозиції, тому що подібні природні катастрофи відбуваються раз на 200 років, тоді як страховики будуть одержувати премії щорічно.
Втім, начальник відділу андеррайтингу обов'язкових видів страхування СК "Інго Україна" Віталій Супрунюк запевняє, що обов'язкові види страхування не прибуткові спочатку, тому що "направлені на мінімальну ціну і гарантію певних зобов'язань". "Ступінь ризику дуже висока. Повені 1998, 2000, 2002, 2006 років нічому не навчили", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас