Америці загрожує довга хвороба, наслідки кризи стають ще похмурішими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Америці загрожує довга хвороба, наслідки кризи стають ще похмурішими

Валюта
1223
Завтра відбудеться засідання ФРС (Федеральної резервної системи) США. Експерти впевнені у тому, що фінансова влада збереже дисконтну ставку на поточному рівні у 2%. Головна інтрига полягатиме в коментарях голови Федрезерву Бена Бернанке з приводу перспектив американської економіки.
При цьому аналітики впевнені в тому, що рецесія в США почалася вже в трьох секторах економіки - фінансовому ринку, а також ринку нерухомості й зайнятості. Вжиті з початку року заходи щодо стимуляції економічного зростання не дали відчутного ефекту. Згідно із прогнозами, виходити з кризи доведеться весь наступний рік.
До середини поточного року оптимізм із приводу майбутнього американської економіки втратили навіть найбільш оптимістично налаштовані аналітики. Якщо в травні в прогнозах наводились оцінки, згідно з якими під кінець року ситуація почне стабілізуватися, то зараз практично кожен впевнений у тому, що в найкращому разі позитивних змін можна чекати тільки із другого кварталу 2009 року. "Погіршення основних макроекономічних показників буде спостерігатися в американській економіці протягом усього наступного року", - прогнозує аналітик компанії "Атон" Інга Фокша.
До таких показників відносяться, наприклад, ВВП, інфляція, індекси споживчої й інвестиційної впевненості. За її оцінкою, рецесія вже торкнулась таких сегментів економіки як фінансовий сектор, ринок нерухомості й праці. Позитивний аспект полягає в тому, що російський ринок почне з наступного року набагато м'якше реагувати на "заокеанські проблеми".
Що стосується поточної кредитно-фінансової політики, то, на думку І. Фокші, влада займається відтягуванням моменту повномасштабної рецесії, заливаючи "пожежу" грішми платників податків. Нагадаємо, що в травні Конгрес США прийняв так званий "план Буша", спрямований на видачу чеків податкових поступок населенню з метою стимуляції споживчого попиту, а також нещодавно для порятунку від краху найбільших іпотечних агентств Fannie Mae і Freddie Mac виділено солідні кошти з бюджету. Причому рятувати гігантів будуть за рахунок платників податків. "Основна проблема в тому, що ФРС США бореться із симптомами "хвороби", а не із причинами", - вважає п. Фокша. За її оцінкою, коли така щедра підтримка з боку держави припиниться, тоді почнеться набагато серйозніший спад ніж зараз.
Не дивно, що в поточних "песимістично-похмурих" тонах стану найбільшої економіки світу, фінансова влада поки віддає перевагу "практикувати бездіяльність" щодо політики ставок. Зараз 99% прогнозів вказують на те, що ставку збережуть на рівні 2%. "Федрезерву зараз не позаздриш", - філософськи зазначив старший аналітик ІК "Центрінвест Сек’юрітіс" Володимир Рожанковский. За його словами, зараз економіку США дотують із бюджету. Очевидно, що так не може тривати нескінченно. "Поточний рівень ставки не відображає інфляційні процеси, які відбуваються в економіці", - зазначає експерт. За його словами, велике розчарування інвесторів викликала як недавня публікація даних із ВВП у другому кварталі, так і відсутність помітного ефекту від "плану Буша".
Експерти наголошують, що в наслідок видачі грошових чеків був зафіксований тільки слабкий сплеск попиту. Таким чином, вчергове підтвердилась теза про те, що населенню не варто давати "безкоштовні" гроші, а краще забезпечити можливість їх заробити самостійно. Особливо тривожний сигнал, на думку п. Рожанковского, - початок стагнації в реальному секторі економіки - у промисловості й сфері high-tech. Отже надії на те, що реальний сектор виявиться ізольованим від фінансового себе не виправдали. Не меншу занепокоєність викликає і стан ринку праці - у першу чергу зростання безробіття, яке в липні склало 5,7% проти 5,5% у червні.
Але головне джерело песимізму полягає у тому, що населення США живе в очікуванні "чорного дня", тому воліє не витрачати гроші. Звідси й безрадісна картина відносно споживчого попиту. А саме колосальний споживчий попит був одним із локомотивів зростання економіки США. "Очікування подальшого погіршення тільки поглиблює ситуацію", - відзначає п. Рожанковский. За його оцінкою, якщо ВВП США в четвертому кварталі "вийде в нуль", то такий результат можна вважати ще не найгіршим. " Імовірно, що важке становище в економіці збережеться як мінімум до 1 кварталу 2009 року", - відзначає експерт. Відчутного покращення можна чекати тільки з літа наступного року. Однак у відношенні найбільш постраждалих від кризи секторів прогнози виглядають куди менш оптимістично - на їх відновлення може знадобитися близько трьох років, резюмує Фокша.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас