Річниця кредитної кризи: Огляд фондових ринків (28 липня - 1 серпня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Річниця кредитної кризи: Огляд фондових ринків (28 липня - 1 серпня)

Фондовий ринок
379
Світові ринки
У п'ятницю 1 серпня багато хто з аналітиків та журналістів вирішили, що прийшов час відзначити гірку річницю - початок світової кредитної кризи. "Що стало найбільш дивним у всьому цьому, так це тривалість поточного спаду. Вже пройшло значно більше року відтоді, як почалися проблеми, а умови все ще залишаються слабкими", - сказав у п'ятницю Бред Хінтц, аналітик брокерської компанії Sanford Bernstein і колишній фінансовий директор Lehman Brothers.
Через тривалий латентний період "хвороби" важко виділити будь-яку конкретну дату, до якої можна було б прив'язати початок кризи. Прелюдією, безумовно, був лютий 2007, коли англійський банк HSBC та американська корпорація New Century Financial, що входили до трійки найбільших кредиторів на американському ринку іпотечних кредитів subprime, оголосили про значне зростання числа дефолтів. Як стало очевидним в ретроспективі, 20 лютого 2007 р. індекс банківського сектора США, BKX, досяг історичного максимуму на позначці 121,16 пункту. За тиждень, 27 лютого, фондовий ринок США обвалився. Потрясіння тривали до середини березня. У цей період стало відомо про важкі проблеми з ліквідністю в низці кредитних організацій, що працювали в секторі subprime. У середині березня фондові біржі прийшли в себе, вирішивши, що проблеми в секторі subprime не вийдуть за його межі. Коли 2 квітня 2007 р. New Century оголосила про банкрутство, це майже не привернуло уваги фондової публіки. Тим часом хвороба розвивалася і в другій половині червня її симптоми вилилися у великих втратах двох хедж-фондів інвестиційного банку Bear Stearns, які зробили великі вкладення в CDO на основі іпотечних кредитів subprime. Загалом, не враховуючи довгої прелюдії, початкова стадія кредитної кризи довелася на липень - початок серпня 2007 р.
Однак, крім сантиментів, на ринку вистачало й реальних поточних проблем, які визначали рух фондових індексів.
В США ВВП за другий квартал прискорив своє зростання до 1,9% у річному вирахуванні - що, втім, і очікувалося, тому що саме на другу чверть року довелися податкові потурання влади. Компоненти звіту цікаві - зниження інвестицій на житлове будівництво сповільнилося, покупки товарів тривалого користування впали, однак інші статті сильно зросли. Як завжди, у центрі загальної уваги перебували дані з ринку праці. Мінпраці показав зниження зайнятості сьомий місяць поспіль, так що рівень безробіття зріс до 4-річого максимуму в 5,7%, причому приватний сектор знов-таки скоротив число робочих місць на 76 тис. Ще чіткіше відбили реальність числа тижневих звернень за допомогою з безробіття - вони показали максимум за 4,5 роки. Споживчі настрої в липні дещо зросли за версією Conference Board - втім, вони залишаються на дуже низьких рівнях. До того ж основні компоненти, наприклад, оцінка поточної ситуації або відношення до положення на ринку праці, продовжили зниження. Підсумковий показник витягнули лише надії на майбутнє, що покращилися через падіння цін на нафту та зростання фондового ринку, при цьому інфляційні очікування залишаються в діапазоні 7,5-8,0%.
На корпоративних фронтах було гаряче. Більш-менш нейтральними вийшли звіти Walt Disney, Altria Group (Philip Morris), International Paper та Verizon Communications. Оданак злякало більш ніж 3-разовим падінням прибутку Sun Microsystems, а відразу декілька монстрів і повалили ринок у шок. Найбільш несподіваними були гірші, ніж прогнозувалося, показники Exxon Mobil, особливо інвесторам не сподобалося зниження фізичного виробництва нафти на 5,6%.
Другим героєм стала Eastman Kodak, що також не виправдала надій і покарана за це негайним падінням цін на акції на 12%. Головною ж зіркою виявилася General Motors, яка випустила таки катастрофічний звіт. Її квартальний збиток склав $15,5 млрд. Крім самої по собі моторошної суми, вражає уяву той факт, що від загального виторгу в $38,2 млрд. лосс становить 40,6%.
Крім того, проект порятунку напівдержавних іпотечних агентств Fannie Mae і Freddie Mac зовсім не вразив Standard & Poor's, яка пригрозило знову зрізати їм рейтинги. У спробі хоч якось пожвавити кредитний ринок Казначейство разом з найбільшими банками запускає новий проект – "облігації з покриттям".
Нове засідання ФРС, призначене на найближчий вівторок, навряд чи змінить ставку, але текст меморандуму цікавить усіх, тому що дасть зрозуміти, що нас чекає восени та взимку. Поки ж колишній глава ФРС Алан Грінспен виступив з досить песимістичними оцінками та прогнозами. На його думку, ринок житла все ще далекий від свого дна, шанси на рецесію великі, а Fannie Mae та Freddie Mac доведеться націоналізувати. Ну й глава Національного бюро економічних досліджень (NBER) Мартін Фельдштейн заявив, що економіка США ввійшла у фазу рецесії із грудня або січня і що рецесія ця може стати багаторічною та дуже важкою.
Європа трималася в основному на падінні цін на нафту. Спочатку, заява Президента ОПЕК Шахіба Хелиля про те, що він бачить у довготерміновій перспективі ціни на нафту в районі $70-80 за барель, допомогло їй ще небагато опуститися. Але куди більш серйозним фактором стали звістки про стрімко зростаючий спад попиту на моторне паливо в США. За даними Міністерства транспорту США, у травні автомобілі накатали на 3,7% менше, ніж торік, при тому, що це був ще не максимум цін на бензин. Відповідно до звіту Міністерства енергетики США, травневий попит на сиру нафту в Штатах впав у середньому на 4% із зайвим проти того ж місяця 2007. У підсумку ціна бареля нафти досягла $120. Потім вона підскочила до $127, через атаки нігерійських заколотників на нафтопроводи в дельті Нігеру, що не припиняються, однак протрималася на цій позначці не довго. За липень в цілому товарний індекс CRB звалився на 10%, чого не було з березня 1980 року, від 10% до 30% втратили в ціні нафта, газ, пшениця, кукурудза та тарифи на вантажоперевезення - втім, це було лише падіння з рекордних максимумів. Європейські макроекономічні новини навряд чи кого втішать. Економіка валиться зі неймовірною швидкістю. Ділова активність у виробничому секторі знижується всюди - ґрунтовно впали Франція та Італія, а Іспанія провалилася нижче 40 пунктів. Трохи вище критичної позначки в 50 пунктів зуміла утриматися тільки Німеччина. При цьому сплачені ціни продовжують рости, як наслідок, ростуть і ціни відпускні - в Італії їх річне збільшення досягло 8,2%, а у Франції - 7,3%. Безробіття продовжує рости скрізь, крім, знову таки, Німеччини, а житлових новобудов за останній рік стало в 1,4 рази менше. Прогноз промислового попиту в третьому кварталі досяг 5-річого мінімуму. Роздрібні продажі в Німеччині в червні впали на 1,4% до травня і на 3,9% проти червня 2007 року - це гірше найпесимістичніших прогнозів аналітиків. Число безробітних у зоні євро в червні знову зросло, а економічні настрої в липні знову обвалилися, показавши черговий 5-річний мінімум.
З європейських корпоративних новин можна відзначити гарний звіт хімічного гіганта BASF і, навпаки, досить похмурі показники Alcatel-Lucent. Останній показав шостий поспіль квартальний збиток, після чого акціонери вигнали обох голів компанії - Сержа Чурука та Патрисію Руссо. Deutsche Bank списав чергові $3,6 млрд. лоссов, через це підсумковий чистий прибуток скоротився вчетверо у порівнянні з минулим роком.
Ще однією голосною новиною стала звістка про прийдешнє злиття двох авіакомпаній - англійської British Airways та іспанської Iberia. Більше того, ці двоє хотіли б ще й створити спільне підприємство з American Airlines. Серйозні проблеми галузі змушують багато компаній вживати екстрених заходів з оптимізації структури бізнесу заради хоч якогось зниження нестримно зростаючих витрат. Можна відзначити й зниження рейтингу європейських банків аналітиками Citigroup, а заразом й похмурий звіт стану цього ж сектора від агентства Moody's. Воно відзначило, що показники банків впали до низів 2003 року.
У Великобританії продовжує дешевшати житло. За даними Hometrack, річне зниження цін склало 4,4%, що є рекордом за всі 7 років існування цього звіту. Більш давнє дослідження Nationwide свідчить про річне падіння на 8,1%, чого не бувало з 1991 року. Ділова активність у виробничому секторі в липні знизилася до 10-річого мінімуму, проте ціни, навпаки, демонструють історичні максимуми. На корпоративних фронтах звернули на себе увагу слабкі звіти банків Lloyds TSB й HBOS, що показали нові списання лоссов на 6,5 млрд. і падіння прибутку в 3,3 і 2,0 рази відповідно. Проте добре відзвітувався British Petroleum та Burberry. Прийдешнє засідання Банку Англії навряд чи змінить ставки, хоча є шанси і на зниження.
В результаті, американські фондові індекси завершили минулий тиждень незначною і різноспрямованою зміною, більшість європейських індексів, не дивлячись на падіння цін на нафту, закрилися за підсумками тижня в мінусі.
Український ринок
За минулий тиждень індекс ПФТС підвищився на 2,6%.Проте, якщо підвести підсумки липня, то ринок упав на 14,7%. Це на 1,2 % менше ніж місяцем раніше. При цьому першу половину місяця він стрімко летів у прірву, а другу - відігравав це падіння. В результаті, за сім місяців 2008 року індекс ПФТС знизився на 44,2%.
Для порівняння британський індекс FTSE-100 c початку року впав на 12,2%, американські NASDAQ COMPOSITE і S&P 500 - на 12,2 та 12,5% відповідно, японський NIKKEI 225 - на 12,7%, польський WSE WIG - на 23,8%, а російський РТС - на 14,1%. Таке значне зниження індексу ПФТС у порівнянні зі світовими пов'язане з більш низькою ліквідністю українського фондового ринку та більш високими внутрішніми ризиками, хоча більшість українських підприємств і показали позитивну динаміку в другому кварталі 2008 року. Радує й той факт, що індекс ПФТС у липні, перейшовши через свій черговий психологічний бар'єр у 700 пунктів, все-таки не пробив 600-пунктний рівень, і навіть жваво відскочив від нього, не дійшовши якихось 10 пунктів.
Середньоденні обсяги торгів у липні склали $8,3 млн., що в півтора рази менше, ніж місяцем раніше. Найбільше активно інвестори купували й продавали папери Західенерго (-3,0%), Центренерго (-18,4%), Запорізького заводу феросплавів (+2,7%), Райффайзен Банку Аваль (-7,9%), Азовсталі (-17,9%), Укрсоцбанку (-15,6%), Моторсічи (-23,7%), Єнакіївського металургійного заводу (-26,6%), Алчевського металургійного комбінату (-15,0%) та Алчевського коксохімічного заводу (-5,4%). На ці 10 компаній довелося 62% усього обсягу торгів, на перші дві - більше третини. У розрізі галузей, у липні сильніше всіх упало машинобудування - у середньому на 20,2%. Металургія та електроенергетика за місяць знизилися на 15,2 й 11,3% відповідно.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас