Милосердний бонус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Милосердний бонус

497
Сьогодні мало який український роботодавець страхує життя своїх співробітників. Ігноруючи такий простий спосіб соціального захисту персоналу, компанії недоодержують не тільки HR-бонуси, але й кілька фінансових переваг
На шахті "Комсомолець Донбасу", що входить в енергетичний холдинг Ріната Ахметова ДПЕК, про дефіцит кваліфікованих кадрів знають не з чуток. З одного боку, хронічна відсутність вузькопрофільних фахівців, з іншого боку - конкуренція за робочі руки з боку інших шахт, переважно державних, котрим недавно знову збільшили дотації.
Подібна ситуація на ринку праці стимулювала керівництво "Комсомольця Донбасу" шукати нестандартні шляхи мотивації персоналу. Зараз на цьому підприємстві можна зустріти те, чого вдень із вогнем не знайдеш у набагато більш відомих українських і навіть міжнародних компаніях - добровільне корпоративне страхування життя співробітників.
За оцінками експертів страхового ринку, в Україні за програмами страхування життя за рахунок компаній застраховано не більше 200 тис. чоловік. Це близько 1% від загальної кількості зайнятого населення нашої країни. Однак світова статистика і досвід розвинених країн дозволяють прогнозувати збільшення популярності подібних програм уже в найближчому майбутньому.
Плюси бонусу
Якщо звернутися в будь-яке консалтингове агентство в Чехії з питанням, як зменшити податкове навантаження на бізнес у цій країні, один з порад, що дадуть фахівці - це застрахувати життя персоналу. Напевно саме тому лайфовий ринок тут вважається одним з найбільш розвинених у Східній Європі - подібні бонуси своїм працівникам тут пропонують навіть невеликі компанії зі штатом до 30 чоловік. Така рекомендація цілком актуальна і для українських компаній.
Відповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" фірма має право відносити витрати на страхування на валові витрати (якщо їхній розмір не перевищує 15% фонду зарплати кожного співробітника), що зменшує розмір оподатковуваного прибутку.
Мінімізація оподатковування - не єдиний бонус у випадку зі страхуванням життя співробітників. Подібні програми вже відмінно зарекомендували себе з погляду ефективності мотивації цінних кадрів. Крім того, вони дають компанії вагому конкурентну перевагу на ринку праці. Ще один "бонус" - наявність довгострокового страхування життя на підприємстві робить його набагато більш привабливим в очах потенційних інвесторів і кредиторів.
З іншого боку, найчастіше соціально відповідальні фірми у випадку загибелі працівника змушені виплачувати матеріальну допомогу його сім'ї. Корпоративне страхування життя дозволяє перекласти ці турботи "на плечі" страхової компанії. А вибір спеціального поліса ще й відшкодує збитки бізнесу від втрати цінного фахівця та витрати на пошук його заміни.
У цілому ж ставлення українських компаній до страхування життя персоналу сьогодні подвійне: одні фірми страхують усіх без винятку співробітників, інші - тільки найцінніші кадри. Наприклад, як розповів директор компанії "Сантехник ЛТД і К" Віктор Городничий, у них почали страхувати працівників за такими програмами ще чотири роки тому.
"Ми страхуємо всіх співробітників, крім тих, хто заборонений до страхування відповідно до договору - інвалідів", - пояснив топ-менеджер. Зовсім інший підхід на "Дніпродзержинській ТЕЦ" - компанія страхує тільки тих, у кому бачить значний професійний потенціал, кого планує просувати по службі. Таких на фірмі - близько 7%. Що дивує: у деяких міжнародних компаніях, відомих своїми сприятливими умовами для роботи персоналу, такої страховки немає навіть у людей, які трудяться на виробництві, здоров'я і життя яких потенційно піддані ризикам.
На будь-який смак
Добровільне страхування життя співробітників на випадок смерті або втрати працездатності поки тільки входить у моду. Основна ідея таких програм у тому, що у випадку смерті або втрати працівником працездатності - страхова компанія виплачує йому, його сім'ї або роботодавцеві (залежно від умов договору і того, хто є вигодонабувачем за страховкою) заздалегідь обумовлену суму. Звичайно вона становить один-три річних доходи застрахованого.
Ще один вид страхування - захист працівників на випадок критичних захворювань - інфаркту, необхідності пересадки органів та ін. Такі поліси стають усе більш популярними, оскільки серйозні недуги цінних кадрів приводять до тривалого лікування, а виходить, до їхньої відсутності на робочому місці, значних матеріальних витрат. Передаючи подібні ризики страховій компанії за символічні щомісячні платежі, фірма захищає себе від необхідності надавати співробітникові матеріальну допомогу в таких ситуаціях, а також одержує грошову компенсацію за втрату цінного працівника (якщо це оговорено договором).
Одними із найцікавіших є програми довгострокового накопичувального страхування життя (на термін не менше 10 років), а також пенсійного страхування. Наприклад, на "Комсомольці Донбасу" за таким договором незабаром буде застрахований "золотий фонд" підприємства - як цінні керівники, так і звичайні фахівці - представники гостродефіцитних професій.
"Суть програми полягає в тому, що якщо застрахований працівник пропрацює у нас протягом певного періоду, після закінчення цього терміну він стає власником суми, накопиченої на його страховому рахунку", - розповідає директор з персоналу шахти Ігор Яценко. Якщо людина не допрацює до кінця терміну, вона, як правило, втрачає такий бонус. А всі накопичені кошти повертаються назад компанії. Тому такі поліси вважаються ефективним інструментом мотивації керівників, оскільки дозволяють "прив'язати" їх до компанії (за це в народі їх називають "золотими наручниками").
Завдяки їм в "топів" виникає мотив не думати про зміну роботодавця, а також з'являється прагнення досягти у своїй роботі високих результатів. Адже виплату по довгостроковій накопичувальній страховці менеджер може одержати не тільки за час своєї роботи в компанії, але й у випадку виконання завдань, які поставили перед ним акціонери. Наприклад, домігшись необхідного результату протягом десяти років, керівник одержить $20 тис. Якщо він зможе досягти успіху швидше, наприклад за сім років, він одержить виплату "із премією" у розмірі $25 тис. і т.д. "Є компанії, які розглядають корпоративні програми страхування як реалізацію довгострокового інвестиційного проекту із забезпечення працівників житлом", - розповідає заступник голови правління компанії "Просто-Страхування. Життя та Пенсія" Олена Корнілова, маючи на увазі, що у випадку виконання умов договору керівник може, наприклад, одержати не гроші, а квартиру.
Подібне стає можливим завдяки тому, що страхові компанії, управляючи отриманими коштами, можуть ураховувати побажання клієнтів - вкладати їх в іпотечні облігації, коштовні метали та ін. Правда, що відрізняє в цьому випадку страхові компанії від КУА, - це те, що при будь-якому сценарії розвитку подій страхова компанія гарантує схоронність нагромаджень клієнта. Найгірше, що може відбутися з його грішми, - компанія примножить їх на менший відсоток, ніж при більш вдалому збігу обставин.
Ціна життя
Страхування життя звичайно передбачає досить великі суми "страхового покриття" - від пари тисяч до мільйонів доларів на одного співробітника. Але щомісячні виплати страховій фірмі звичайно істотно не збільшують витрати підприємства - у межах декількох сотень у.о. За словами операційного директора СК Allianz Life Андрія Сівцева, вартість одного лайфового поліса залежить від типу страхування життя - накопичувального або ризикового (у кожному полісі є накопичувальна і ризикова частина - перша передбачає безпосередньо нагромадження, друга - страхування ризиків смерті, інвалідності та ін. - Ред.).
Наприклад, для тридцятирічного чоловіка страхування життя на десять років з ризику смерті на суму $10 тис. без нагромадження обійдеться в $10-15 на місяць. Накопичувальне страхування на ту ж суму на десять років буде коштувати десь $90 на місяць, при цьому виплата накопиченої суми відбудеться після закінчення терміну страхування, навіть якщо страховий випадок не наступить.
Ціна поліса також залежить від віку і статі працівника. Оскільки в жінок середній термін життя довший, ніж у чоловіків, то представницю прекрасної статі застрахувати дешевше, ніж чоловіка того ж віку. Крім того, чим старша людина - тим вищий страховий тариф. Обов'язково беруться до уваги і хронічні захворювання, а низка компаній взагалі проводять обов'язковий андеррайтинг (обстеження перед прийняттям на страхування).
Розрахунок ціни полісів не завжди заснований на оцінці вартості життя співробітника. "Уявіть собі науково-технічне підприємство, на якому цілком логічно було б застрахувати основні "розуми". На яку суму? Тут необхідно оцінювати не вартість життя, а можливі втрати підприємства у випадку відходу співробітника. Скільки збитків одержить компанія через зупинку конструкторського бюро? Яких витрат зазнають рекрутери на пошук і навчання нового фахівця? Все це має свою ціну", - говорить Сівцев.
Безсумнівним плюсом будь-якої лайфової програми є можливість гнучкого підходу до кожного окремого співробітника залежно від цілей і можливостей компанії. Так, компанія може платити страхові внески не самостійно, а навпіл із працівником. Таким чином, навіть невеликим фірмам стає цілком по кишені такий ефективний спосіб мотивації та соціального захисту свого персоналу.
Страхування життя на випадок смерті
У випадку смерті співробітника його спадкоємцям або іншим, визначеним ним особам, виплачується встановлена в договорі сума. Поліс вирішує проблеми компанії, пов'язані з наданням матеріальної допомоги сім'ї співробітника у випадку його смерті.
Змішане страхування життя і від нещасних випадків
Співробітникові або членам його сім'ї (у випадку його смерті) виплачується страхове забезпечення у випадку постійної втрати ним працездатності із установленням інвалідності, що стала наслідком нещасного випадку, або дожиття співробітника до визначеного в договорі терміну.
Страхування від небезпечних захворювань
Поліс гарантує співробітникові одержання фінансової допомоги при виявленні в нього небезпечної для життя хвороби (інфаркту, рака та ін.) або будь-якого іншого захворювання, що спричиняє складне хірургічне втручання. Така страховка зніме із працівника і його рідних вагу фінансових витрат на дороге медичне лікування, а з компанії - незаплановані витрати на лікування.
Додаткове пенсійне страхування
При досягненні співробітником певного віку (або настанні певної події) страхова компанія виплачує йому додаткову пенсію незалежно від державних виплат з пенсійного забезпечення. Таке страхування компенсує працівникам втрату їхнього заробітку у зв'язку з виходом на пенсію; є чинником, що підвищує зацікавленість найцінніших співробітників у роботі.
Тетяна Роїк
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас