ФРС США до кінця року не підвищуватиме облікову ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС США до кінця року не підвищуватиме облікову ставку

Валюта
444
Федеральна резервна система (ФРС) США, що виконує в країні функції Центробанку, вже протягом року знаходиться в дуже непростій ситуації. Після серпневої кризи кредитів ФРС розпочала цикл зниження облікової ставки, що призвело до падіння долара і різкого зростання цін на нафту, передає Reuters.
Тепер, на тлі зростання інфляції, американський ЦБ повинен в ідеалі підвищити ставку рефінансування. Проте економіка країни до цих пір знаходиться на межі рецесії, і ФРС боїться робити які-небудь дії, вважають учасники ринку.
В зв'язку з цим є всі підстави вважати, що ставка рефінансування в країні залишиться без змін і за підсумками наступного засідання ЦБ, яке відбудеться вже на цьому тижні. Таким чином, на думку учасників ринку, американська монетарна влада хоче дати зрозуміти, що стурбовані рекордно високим рівнем інфляції і станом американської економіки. "ФРС зараз намагається дати зрозуміти, що вони дуже стурбовані високим рівнем інфляції. Проте ставка рефінансування в країні, швидше за все, поки залишиться без змін", - вважає колишній член ради керівників ФРС Лайл Гремлі, додаючи, що ЦБ може собі дозволити не міняти ставку аж до кінця року.
Причому такої точки зору дотримуються практично всі учасники ринку. На їх думку, зараз не найкращий час підвищувати ставку, оскільки ринок праці і ринок житла США все ще далекі від відновлення, і підвищення ставки рефінансування може спровокувати погіршення стану американської економіки і призвести до рецесії. "Все ще існує велика вірогідність вступу найбільшої в світі економіки в смугу рецесії. Думаю, ФРС поки не мінятиме облікову ставку", - вважає провідний економіст Bank of America Пітер Кретцмер.
Варто відзначити, що свою роль зіграли і квартальні звіти найбільших американських банків. Хоча показники банків за II квартал виявилися вищими за прогнози аналітиків, стан американського фінансового сектора все ще далеко від ідеального, вважають аналітики. "ФРС розуміє, що швидкого відновлення американської економіки чекати не варто. Стан фінансового сектора все ще викликає побоювання. Думаю, найближчим часом ставка мінятися не буде", - запевняє старший економіст Cumberland Advisors Роберт Ейзенбайс.
Нагадаємо, що останнє засідання комітету з відкритих ринків Федеральної резервної системи США (ФРС) відбулося 25 червня 2008р. Тоді комітет ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 2%. За збереження ставки проголосували 9 членів комітету, за підвищення - 1.
30 січня американський Центробанк понизив облікову ставку на 0,5 процентного пункту - до 3%, 18 березня - ще на 0,75 процентного пункту - до 2,25%, 30 квітня ставка була понижена на 0,25 процентного пункту - до 2%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас