Тігіпко вдарить по коньяку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко вдарить по коньяку

Фондовий ринок
1615
Сведбанк одержує у власність майно Агропромислової групи "Закарпатський сад", що займається виробництвом коньяків під торговельною маркою "Королівський замок"
Дозвіл Антимонопольного комітету на угоду вже на руках у голови правління банку Сергія Тігіпка. Для Ужгородського коньячного заводу, що є міноритарним акціонером "Закарпатського саду", прихід банку може означати остаточну втрату впливу на цей бізнес.
Місцевий бізнесмен Павло Дробишев повідомив, що контрольний пакет групи "Закарпатський сад" належить йому. А майно агропромислової групи передається Сведбанку для проведення реструктуризації. У планах бізнесмена - продаж близько 50% акцій підприємства, а Сведбанк буде залучатися як посередник.
Підключення потужної фінансової структури дозволить підняти ціну виставленого на продаж пакета акцій. "Це, напевно, будуть американці", - сказав Дробишев, але не став уточнювати назву компанії. Інтерес шведського банку до агропромислового бізнесу невипадковий.
За словами Дробишева, підконтрольна голові правління Сведбанку Сергію Тігіпкові група "ТАС" близько двох років тому ввійшла до складу власників підприємства. Сьогодні їм належить близько 10% акцій "Закарпатського саду". "ТАС-Комерцбанк" входив у групу "ТАС" до придбання шведським банком Swedbank 99,99% акцій. Коментар Сведбанку поки одержати не вдалося.
Дробишев планує залишатися власником контрольного пакета акцій компанії і після угоди. "7 березня на зборах акціонерів було ухвалено рішення збільшити статутний фонд підприємства, у результаті чого частка міноритарних акціонерів значно зменшиться. 50%+1 акція залишиться за мною, інше я продам", - пояснює він.
За оцінками Дробишева, сума угоди із продажу акцій складе 40-60 мільйонів доларів, ці гроші він планує інвестувати в розвиток підприємства: "Ми зараз виходимо на експорт у Росію, у серпні будуть перші поставки продукції, будемо збільшувати асортимент - крім коньяку і вин, будемо робити горілки, розвивати сільське господарство".
Одним з міноритарних акціонерів групи "Закарпатський сад", частка якого найближчим часом може зменшитися, залишається Ужгородський коньячний завод. Втім, інформація щодо частки акцій "Закарпатського саду", які належать заводу, суперечлива. За даними Дробишева, під контролем коньячного заводу не більше 8% акцій агрогрупи. За даними представників заводу, підприємству належить 36,1% акцій.
Відомо, що на сьогодні завод домагається справедливості в Закарпатському господарському суді.
За інформацією "Дела", представники Ужгородського коньячного заводу стверджують, що в призначений час прибули на місце проведення зборів акціонерів, однак вони там не проводилися. У зв'язку із цим підприємство в судовому порядку зажадало надати матеріали, зокрема, протокол реєстрації зборів акціонерів, протокол загальних зборів акціонерів, а також річні баланси підприємства за 2006-2007 роки. 7 липня суд повністю задовольнив це прохання.
У п'ятницю керівництво Ужгородського коньячного заводу було недоступно для коментарів, однак джерело на підприємстві не виключає судових процесів і надалі.
Президент правової фірми "Юрисвест" Юрій Дмитрук вважає, що банки часто використовуються в корпоративних конфліктах для захисту майна. "Якщо з'являється ризик того, що акції компанії можуть бути передані іншому, можна віддати майно компанії. Як правило, у банку беруть кредит, а майно закладають", - говорить Дмитрук.
За його словами, після таких операцій "небажаний" акціонер не може впливати на діяльність компанії.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас