Банківські фокуси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківські фокуси

Кредит&Депозит
1448
Аналіз фінзвітності банків в І півріччі показав, що незважаючи на подорожчання ресурсів на світових ринках та уповільнення темпів кредитування, українським банкірам вдалося перекласти свої проблеми на плечі позичальників і заробити майже $1 млрд.
Перша половина року показала куди більше скромніший темп зростання банківських активів у порівнянні з аналогічним результатом 2007 року. Якщо торік за перші шість місяців банкіри додали практично 30% активів, то нинішній рік показав зростання лише на рівні 16,7%. Традиційне збільшення було викликано зростанням кредитних операцій, частка яких становить 82,9% всіх активів. Проте навіть на таких низьких оборотах фінансисти змогли динамічно наростити свій прибуток. За першу половину поточного року банки заробили 4,3 млрд. грн., що на 1,2 млрд. грн. більше, ніж у першому півріччі 2007 року. Успіху банкірів можна тільки позаздрити, і як би не знижувалися обсяги кредитування і не дорожчали зовнішні запозичення, відмовлятися від високих прибутків у фінансових установах ніхто не має наміру.
Закапіталізували
Зі звіту за перше півріччя 2008 року Асоціації українських банків випливає, що темпи зростання банківських активів сповільнилися, однак прибуток продовжував демонструвати високу динаміку. У топ-5 за прибутковістю традиційно опинилися Приватбанк (738,9 млн. грн.), Райффайзен Банк Аваль (389,9 млн. грн.), Укрексимбанк (296,74 млн. грн.), Укрсоцбанк (265,84 млн. грн.) та УкрСиббанк (184,6 млн. грн.).
Крім того, істотно виріс ще один важливий показник життєздатності банківської системи. Власний капітал фінансових установ збільшився на 15,1 млрд. грн., або на 21,7%, і склав 84,7 млрд. грн. Важливим є той факт, що це збільшення багато в чому відбулося за рахунок зростання статутного капіталу на 10,4 млрд. грн. Дефіцит позикових ресурсів для проведення активних операцій змусив банки звертатися за підтримкою до своїх акціонерів більш енергійно. На думку аналітиків Альфа-Банку (Україна), збільшення норми резервування з короткотермінових залучень від нерезидентів з 1 серпня може вплинути на технічне зниження фінансового результату іноземних банків і відповідне зменшення їх балансового капіталу.
Швидше за все, щоб уникнути зменшення нормативів адекватності, банки пішли на "випередження" через додаткове вливання капіталу, що й показали результати півріччя. Крім того, у червні завершилася угода з купівлі Правекс-Банку італійською групою Intesa Sanpaolo за ціною близько $750 млн., що також вплинуло на зростання банківського капіталу.
За даними НБУ, загальний кредитний портфель українських банків за перше півріччя 2008 року склав 518 млрд. грн. і виріс за півріччя на 21,4%, тоді як за аналогічний період минулого року - на 28,8%. При цьому зростання кредитного портфеля юридичних осіб склало 20%, фізичних осіб - 23,8%, що трохи нижче показників минулого року. Тоді за перше півріччя кредитний портфель юридичних осіб збільшився на 24,9%, фізичних осіб - на 37%.
"Відносно невисокий показник приросту портфелів пояснюється й загальним уповільненням на ринку, і тим, що ми чотири роки поспіль росли більш ніж на 120% на рік. Крім того, для активного зростання потрібні серйозні фінансові вливання", - говорить голова правління Родовід Банку Денис Горбуненко.
"Така тенденція яскраво ілюструє труднощі, з якими зіштовхнулася банківська система цього року на тлі напливу кредитування року минулого. Причини цього явища: інфляція, закритість зовнішніх фінансових ринків, антиінфляційні заходи уряду та НБУ", - пояснює ситуацію директор казначейства Правекс-Банку Світлана Крамарова.
Що стосується структури кредитних портфелів, то найбільшою мірою "постраждали" довготермінові програми кредитування, а також менш прибуткові, такі як кредитування юридичних осіб, проектне фінансування, іпотечне кредитування. У той же час, за словами Крамарової, більш прибуткове й короткотермінове кредитування фізичних осіб постраждало значно менше. Крім того, значні кошти в умовах нестачі ліквідності відводив міжбанківський ринок, що демонстрував дуже високі процентні ставки, які досягали 40% річних. Істотний вплив на кредитні портфелі банків зробила й нещодавня зміна офіційного курсу долара, що спричинила переоцінку кредитних портфелів в іноземній валюті.
Приміром, багато банків істотно наростили свої портфелі автокредитів. Учасники ринку сходяться в думці, що це пов'язано насамперед з перетоком потенційних іпотечних позичальників у сферу автокредитування. Крім того, з початку року кардинально змінилося співвідношення між попитом на валютні та гривневі кредити. Якщо ще на початку року великою популярністю користувалися кредити в американських доларах, то сьогодні позичальники віддають перевагу гривневим позикам. Зміна настроїв пов'язана, насамперед, з курсовими коливаннями на валютному ринку.
В цілому, на думку аналітика компанії "Ренесанс Капітал Україна" Володимира Динула, перше півріччя для українських банкірів було багатим на події. Ринок пережив високу інфляцію, проблеми з міжбанківською ліквідністю, зміцнення гривні. "Проте, система росте досить стабільно; багато банків показали рекордні прибутки; поки ще не проявляються особливі проблеми з якістю активів. Хоча це, можливо, тимчасово", - завершує експерт.
Тільки позитив
Багато учасників ринку не бачать негативних тенденцій в уповільненні зростання банківського сектора. "На результати першого півріччя я дивлюся скоріше з оптимізмом. Уповільнення зростання активів банківської системи до 17% з початку року було цілком очікуваною реакцією банків на жорсткість політики НБУ, але в той же час цей факт можна оцінювати позитивно для банківської системи в цілому. Втішно, що прибуток фінустанов виріс більш ніж у двічі, а капітал зростав більш випереджальними темпами, ніж активи, тим самим поліпшуючи адекватність банківського капіталу", - рорзмірковує аналітик інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна" Євгеній Гребенюк.
Приміром, зі звіту інвестиційної компанії Dragon Capital випливає, що, незважаючи на жорсткість монетарної політики НБУ, скорочення ліквідності в банківському секторі та ініціативи регулятора, спрямовані на стримування темпів кредитування, українські банки зберігають сильний потенціал зростання. Хоча темпи зростання активів банківського сектора в 2008 році будуть поступатися рекордним показникам минулого року (очікується +38% проти +76% в 2007 році), таке уповільнення позитивно вплине на якість кредитного портфеля та структури активів банків. Очікується, що активізація банками зусиль із залучення депозитів, а також зростання іноземного фондування дозволять збільшити обсяги кредитування цього року на 40-45%.
За словами аналітика компанії Concorde Capital Олександра Вікторова, український банківський сектор продовжує зберігати досить високий потенціал для подальшого зростання. Рівень покриття населення банківськими послугами в Україні приблизно в чотири рази менше рівня країн Центральної та Східної Європи (не говорячи вже про країни Західної Європи): в 2007 році на одного українця доводилося близько $2,5 тис. банківських активів, у той час як аналогічний показник у країнах ЦСЄ в середньому становить $9,9 тис.
Незважаючи на зниження чистої процентної маржі більшості банків в результаті випереджального зростання ставок з депозитів, банки зможуть збільшити свій чистий процентний прибуток в 2008 році мінімум на 55-60%. Крім того, більш ніж на 50% зростуть комісійні прибутки банків завдяки підвищенню попиту на банківські послуги з боку підприємств і населення, а також розширення лінійки банківських продуктів. "Якщо припустити, що вітчизняна банківська система досягне рівня ЦСЄ в найближчі п'ять-сім років, зростання банківських активів може скласти 20-30% на рік - один з найбільш високих темпів зростання серед інших секторів економіки", - вважає Вікторов.
Міжнародна профілактика
Учасники ринку вкотре повторюють, що новини про чергові збитки найбільших глобальних банків не роблять безпосереднього впливу на діяльність української банківської системи, а міжнародна фінансова криза випливає для банкірів поки що, лише в позитивні наслідки. Нюанси, на думку Володимира Динули, можуть бути в індивідуальних випадках.
"Якщо, наприклад, українська "дочка" сильно залежить від фондування материнської структури і ця материнська структура немає грошей, то такій українській "дочці", можливо, доведеться скоротити обсяги активних операцій. Або якщо раптом у материнської компанії відпав "апетит" на певну категорію ризику, наприклад, з проектів з нерухомістю, то українські "дочки" теж повинні будуть припинити кредитування таких проектів", - наводить приклад експерт.
На думку президента АУБ, криза стала для України профілактичним засобом. Адже ризики занадто високих темпів кредитування могли перерости в серйозні проблеми як для макроекономіки, так і для банківської системи. Тепер же кредитування перебуває в "зоні контролю", що необхідно для стабільності системи.
Тим часом учасники фінансового ринку виділяють все-таки кілька непрямих каналів впливу світової кризи ліквідності. Найбільш показовий тут негативний вплив проблем світових фінансових установ на стан фондових ринків в усьому світі, в тому числі й в Україні. В результаті ціни на акції українських банків, що котируються на біржі, у першому півріччі поточного року стрімко падали.
"Я вважаю, що після падіння на більш ніж 50% з початку року вже можна говорити про досягнення "дна" банківськими акціями, тим паче що, приміром, індекс MSCI у банках країн, що розвиваються, впав лише на 15% за той же період. Навіть політична нестабільність України навряд чи може виправдати таке падіння. Я очікую, що в другому півріччі зростання банківських акцій відновиться", - говорить Євген Гребенюк.
Ще одним серйозним профілактичним відлунням кризи є ставки зовнішніх запозичень, які "затрималися" на високому рівні, що скорочує кількість бажаючих залучити кошти і веде відповідно до зменшення кредитування. Проте зовнішні ринки не залишаються повністю закритими для українських банків. Наприклад, протягом цього півріччя три банки випустили єврооблігації, хоча умови випуску, безумовно, менш вигідні, ніж до початку світової фінансової кризи.
Тим самим, банки хоч і сповільнили зростання, але позитивна динаміка з поліпшенням прибутковості в банківському секторі все ще триває. До того ж, темпи приросту банківського сектора, продемонстровані в першому півріччі, залишаються одними з найвищих серед країн Центральної та Східної Європи. За всіма прогнозами аналітиків, річний результат українських банків складе близько 35-40% приросту активів.
Денис Горбуненко, голова правління Родовід Банку:
Перший квартал був досить активним з приросту банківських портфелів, а в другому кварталі намітилася тенденція до уповільнення темпів обсягів кредитування. Зараз всі банки переглядають свої стратегії щодо ринку корпоративних і роздрібних клієнтів, оскільки стало очевидним, що ситуація на зовнішніх ринках не дозволяє банкам залучати стільки ресурсів, скільки планувалося торік. Обсяги зовнішніх запозичень українських банків та інших комерційних організацій, що розмістили єврооблігації на зовнішніх ринках за перше півріччя 2008 року, склали приблизно $800 млн., що набагато менше обсягів аналогічного періоду 2007 року, коли компанії та фінансові установи змогли позичити більше $2 млрд.
Ця тенденція свідчить про несприятливу кон'юнктуру на міжнародних фінансових ринках, що характеризуються зниженою ліквідністю та активністю інвесторів, а також зрослими процентними ставками на цей вид фондування, які в середньому зросли на 2-3% для емітентів першої групи. До кінця року ми не прогнозуємо зниження вартості зовнішніх позик.
Дмитро Сологуб, начальник відділу аналізу та досліджень Райффайзен Банку Аваль:
Поступове зниження темпів зростання банківської системи не викликає тривоги, а є природним явищем - після трьох років кредитного спалаху банківська система поступово виходить на більш стабільну та стійку траєкторію зростання. На нашу думку, до кінця поточного року річний темп зростання кредитів буде продовжувати знижуватися і складе близько 45% на кінець року. Тенденцією 2008 року, що відрізняється, є значний приріст депозитів населення (на кінець червня річний темп зростання депозитів фізосіб становить 53%) - зіткнувшись із погіршенням умов для залучення зовнішніх запозичень, українські банки активізували роботу із залучення депозитів для того, щоб зберегти високі темпи приросту кредитного портфеля. За нашим прогнозом, темп зростання депозитів населення збережеться на високому рівні в другому півріччі цього року і складе 51% на кінець 2008 року.
Олександр Вікторов, аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital:
За останній рік акції українських банків втратили 40-60% своєї вартості, істотно випередивши падіння індексу ПФТС, і зараз вже досягли свого нижнього цінового діапазону (ціни акцій деяких банків вже наближаються до номінальної вартості). За коефіцієнтом "капіталізація/власний капітал" (зараз у середньому 1,7-1,9) акції вітчизняних банківських установ є одними з найдешевших у Центральній та Східній Європі. Слід зазначити, що цінова динаміка акцій українських банків зараз визначається скоріш негативними трендами на західних ринках, ніж фундаментальними показниками самих вітчизняних банків. Отже, поновлення стійкого позитивного тренда серед акцій українських фінансових установ можна чекати тільки після того, як заспокояться наслідки фінансової кризи на Заході - імовірно, не раніше четвертого кварталу 2008 року.
Агшін Мирзазаде, директор аналітичного департаменту Foyil Securities:
Світова фінансова криза все ще триває. Щораз оптимістичні надії на те, що західні фінансові установи вже списали все що можна, валяться у зв'язку із все новими списаннями та голосними банкрутствами. Думаю, що інвестори з обережністю будуть ставитися до паперів фінансових установ доти, поки не будуть чітко визначені наслідки кризи, заключна фаза якої очевидною найближчим часом.
Думаю, це відбудеться ближче до кінця цього року. Природно, що різке згасання апетиту міжнародних інвесторів до банків відбилося й на котируваннях українських фінустанов: деякі з них виглядають далеко не дешево в порівнянні з російськими та східноєвропейськими банками, не говорячи вже про американські та західноєвропейські. Думаю, ми ще не швидко побачимо повернення мультиплікаторів P/Book українських банків до рівнів 4-5, які спостерігалися восени 2007 року.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас