Євросоюз вимагає гарантій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз вимагає гарантій

Фондовий ринок
429
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку, посилаючись на законодавство Євросоюзу, наполягає на прийнятті закону "Про фонд гарантування інвестицій". Але Українська асоціація інвестиційного бізнесу й учасники ринку продовжують виступати проти створення цього фонду, адже відрахування в нього змусять компанії з управління активами і торговців цінними паперами підвищити ціни на свої послуги.
Учора Держкомісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) оприлюднила доопрацьований проект закону "Про фонд гарантування інвестицій". Директор департаменту методології та регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР Олексій Тарасенко розповів, що позиція регулятора відносно створення фонду гарантування інвестицій не змінилася. "Цей документ включений Мін'юстом у перелік документів, необхідних для адаптації українського законодавства до норм Європейського союзу.
Підставою для його розробки стала директива ЄС, - сказав він. - Учасниками фонду стануть тільки ті компанії, які працюють із інвесторами-фізичними особами". Відповідно до документа, учасниками фонду будуть торговці цінними паперами, що одержали ліцензію на управління ними, і компанії з управління активами (КУА), керуючі інвестиційними фондами, розміщення емісії цінних паперів яких пройшло привселюдно.
У новій редакції проекту розмір першої гарантованої виплати збільшився з 1,7 тис. грн до 2 тис. грн (уперше про ініціативу ДКЦПФР повідомляв 28 листопада 2007 року), але максимальна сума відшкодування інвесторові залишилася незмінною - 20 тис. грн. Реєстраційний внесок для компаній, як і передбачалося, складе 5 тис. грн при одержанні ліцензії, але щоквартальні внески для КУА збільшені з 0,05% до 0,1% від вартості чистих активів фондів. Комісія також уточнила значення поняття "неприступність інвестиції" (у цьому випадку починаються виплати з фонду гарантування інвестицій): крім відсутності в компанії у зв'язку з несприятливою кон'юнктурою ринку коштів на те, щоб розплатитися з інвестором, для виплати компенсації буде досить анулювання ліцензії компанії, порушення учасником фонду законодавства, що регламентує напрямки використання інвестицій, і умов інвестиційної декларації, а також ліквідації фонду. "Цей фонд - не український велосипед, подібні структури існують у державах Балтії, Польщі та інших країнах ЄС", - запевнив начальник розвитку законодавства ДКЦПФР Максим Лібанов. Його засновником виступить Кабінет міністрів. В Українській асоціації інвестбізнесу (УАІБ) послідовно виступають проти створення фонду.
"Відповідно до закону 'Про інститути спільного інвестування', ми не маємо права гарантувати прибутковість, тому, коли людина інвестує у фондовий ринок, вона ризикує - і знає про це. Створивши цей фонд, ми зробимо дорожчою нашу послугу, тому що ці внески будуть покладені на інвестора, - сказав член ради УАІБ Сергій Лисенко. - Крім того, виникає питання: хто буде управляти цим фондом, платити людям зарплату". З ним згодний президент інвестфонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Ройко: "Якщо говорити про ринок інвестицій, то держава не зобов'язана створювати фонди гарантування інвестицій. Це буде унікальне утворення в нашій країні". Нагадаємо, на банківському ринку зараз діє Фонд гарантування внесків фізичних осіб.
Регіональний менеджер Європейської бізнес-асоціації Ірина Коновалова підтвердила, що в кожній країні ЄС є організації з гарантування інвестицій: "У Європі є такі структури, але вони мають різні організаційно-правові форми - десь асоціації, десь фонди". Але держава ще жодного разу не виступала засновником таких фондів, додає колишній керуючий директор Renaissance Investment Management Алекс Кочубей: "Інвестор готовий віддати якийсь відсоток своїх коштів, щоб гарантувати інвестиції. Зібрані кошти можна зберегти, інвестувавши їх в облігації та опціони. Це дуже поширено й у Швейцарії, і в Німеччині, тобто в тих країнах, де превалюють консервативні інвестори".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас