Тарифи пішли під суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи пішли під суд

Енергетика
302
Газорозподільні компанії вимагають у суді підвищити тарифи на транспортування природного газу на 35-50%.
Приводом для їхнього звернення до суду стала відмова НКРЕ збільшити тарифи незважаючи на рекомендації РНБО та доручення Кабміну. У НКРЕ говорять, що проти підвищення виступили Мінекономіки і Мінфін, які вважають, що збільшення тарифів прискорить темпи інфляції. Якщо ж суди приймуть рішення на користь постачальників газу, їхній досвід можуть використати й інші енергокомпанії, упевнені експерти.
"Луганськоблгаз" і "Херсонміськгаз" учора подали позови в Господарський суд Києва з вимогою зобов'язати Національну комісію регулювання електроенергетики (НКРЕ) підвищити тарифи на транспортування природного газу по розподільних газопроводах на 35-50% (на 25 грн за тисячу кубометрів), розповіли в компаніях. Про намір подати аналогічні позови заявили також у Всеукраїнській асоціації обласних газорозподільних компаній. В асоціації заявляють про намір уже на наступному тижні почати безстрокові акції протесту.
Уперше підвищити вартість транспортування газу НКРЕ рекомендувала Рада національної безпеки та оборони ще 1 лютого. 6 червня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко доручила НКРЕ розглянути дане питання до 31 липня, але на вчорашньому засіданні комісії це зроблено не було. У прес-службі НКРЕ заявили, що проти підвищення тарифів виступили Мінекономіки і Мінфін, які вважають, що збільшення тарифів прискорить темпи інфляції в країні.
В Україні працює 41 облгаз і міськгаз, які по розподільних газопроводах поставляють паливо споживачам. За даними Мінпаливенерго, середній тариф на транспортування тисячі кубометрів природного газу становить 50 грн. Це лише 3,4% ціни на паливо для кінцевих споживачів.
Вартість транспортування газу не переглядалася вже більше року, і нинішній тариф на 50-60% нижчий від собівартості транспортування, говорить гендиректор "Газекс-Україна" (управляє п'ятьма облгазами) Віталій Дем’янюк. За його словами в облгазів немає не тільки джерел для підтримки газорозподільних мереж у належному стані, але й коштів на виплату заробітної плати працівникам через що почався відтік кадрів. Тому якщо НКРЕ не підвищить тарифи, це приведе до безповоротного руйнування мереж, упевнений голова Всеукраїнської асоціації обласних газорозподільних компаній Василь Марчук.
За оцінками голови Ради профспілки працівників газових господарств Івана Ярового, уже зараз 30-40% газорозподільних мереж не підлягають ремонту і вимагають заміни. Але через низькі тарифи кілька облгазів не інвестує в модернізацію достатніх коштів. Так, "Вінницягаз" в 2007 році на ремонт газового господарства виділив усього 1,4 тис. грн. Це створює загрозу виникнення техногенних катастроф на облгазах. Торік Кабінет міністрів провів перевірку технічного стану газотранспортної системи, у результаті якої були виявлені порушення в її роботі, пов'язані зі зношуванням основних фондів.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубінський вважає, що, швидше за все, НКРЕ погодиться з вимогами облгазів і підвищить тарифи на транспортування. "Для комісії важливо не довести справу до суду. Адже якщо виграють облгази, це дасть підставу судам винести аналогічні рішення і за позовами інших енергетиків, наприклад обленерго, які також вимагають підвищення тарифів", - говорить член постійної комісії Верховної ради з розслідування ситуації на ринку природного газу Василь Кисельов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас