"Газпром" нарощує ресурс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" нарощує ресурс

Енергетика
237
Доведені і ймовірні запаси газу ВАТ "Газпром" за міжнародними стандартами PRMS в 2007 р. виросли на 0,4% - до 20,816 трлн. куб. м, сказано в інформаційному меморандумі нового випуску єврооблігацій концерну. Нові дані отримані на підставі аудиту запасів концерну, що проводить компанія DeGolyer&MacNaughton.
За результатами минулого року, найбільше запасів приростив надрокористувач Південно-Російського газонафтового родовища "Севернефтегазпром" - 152 млрд. куб. м по категорії доведених і ймовірних, "Газпром видобуток Астрахань" - 22 млрд. куб. м, а також головна компанія ВАТ "Газпром" - 490 млрд. куб. м.
"Це гарна новина для акціонерів та аналітиків, що може призупинити негативну динаміку падіння котирувань акцій "Газпрому" і посприяє зростанню капіталізації концерну", - повідомив керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін. Але, на його думку, інформація про збільшення запасів газу російського концерну не відіб'ється на Україні, оскільки "наша країна живе в умовах гарантованого забезпечення газом внаслідок наявності газу власного видобутку, а також монопольного становища на транзит російського газу в Європу".
За даними Центру енергетичних досліджень, Україна збереже свою частку в транзиті російського газу в Європу на рівні 75-80% до 2013 р., після чого очікується зниження рівня транзиту блакитного палива через територію країни від загальної експортної кількості. У той же час експерт галузі, що побажав залишитися невідомим, вважає новину про збільшення запасів "Газпрому" негативною для України.
"Будь-яке зміцнення позицій "Газпрому" однозначно грає проти України і її інтересів. Ми не повинні забувати, що це не компанія, а інструмент реалізації геополітичних стратегій, у яких таке слово як Україна просто не існує в довгостроковій перспективі", - сказав на правах анонімності український експерт з газового ринку, при цьому взявши під сумнів сам факт збільшенню запасів. - Іноземні компанії не мають змоги працювати в Росії - вони не бурять і не досліджують родовища. Отже, дані про шари доступні тільки росіянам, і одному аудиторові, якого вони власне самі і вибрали. Насторожує і той факт, що "Газпром" фактично плутає карти, розповідаючи про якісь там запаси на глибині, у той час як реальні кошти, які компанія витрачає на розвідку, мізерні в порівнянні з іншими світовими гравцями", - так прокоментувало ситуацію джерело.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас