50% на хліб насущний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

50% на хліб насущний

562
Журнал Forbes склав рейтинг найбільш видаткових статей населення світу. При його складанні експерти вивчили основні статті витрат 18 держав світу за 11 параметрами: покупка продуктів харчування, одягу, оплата житлово-комунальних послуг, користування транспортом, медичними послугами та інші. За їхніми висновками, більшу частину своїх заощаджень планета просто проїдає
Найбільш видатковою статтею виявилося харчування. Лідером витрат тут є країни Південно-Східної Азії та Африки. Зокрема, Ефіопія витрачає на їжу в 9 разів більше від американців: 55% проти 6%. України в порівняльному рейтингу не виявилося. Однак за даними Держкомітету статистики, українці за витратами на їжу майже не поступаються ефіопам.
Українці витрачають на їжу 51,4% сімейного бюджету, французи - у п'ять разів менше.
Левову частку сімейного бюджету після витрат на продукти харчування в жителів різних країн забирає оплата комунальних послуг. Більше за інших платять турки, які віддають за воду, світло і газ майже чверть доходу. На відміну від Туреччини, менше за інших на комунальні послуги витрачають росіяни, які віддають на цей рядок витрат лише 9% своїх доходів. Українці йдуть урівень із Південною Африкою - 11%.
Безкоштовний транспорт
Найважче переживають паливну кризу Індія та Південна Африка - 15% доходів середньостатистичної сім'ї в цих країнах іде на транспортні витрати. Мало користуються цими благами цивілізації ефіопи. Вони витрачають усього 2% на засоби пересування. Що дивно, нафтоносні Росія і Саудівська Аравія віддають 11% та 9% доходу відповідно.
Українці, на диво, "проїжджають" усього 3,4% сімейного бюджету. За словами виконавчого директора "CASE-Україна" Дмитра Боярчука, така різниця пояснюється тим, що у своїх розрахунках Держкомстат брав до уваги середньостатистичну українську сім'ю. Крім того, Україна надає додаткову фінансову підтримку державному транспорту.
"Ми маємо ситуацію крос-субсидування. Ви ж самі розумієте, що проїзд у київському метро не коштує 50 копійок, тоді як у Лондоні проїзд коштує 3 фунти або 30 гривень. Таким чином, за рахунок субсидування галузі ми їздимо практично безкоштовно", - пояснив експерт.
З турботою про себе
Найбільше на освіту витрачають у Саудівській Аравії - 18%, проти 6% у Японії та Росії. Україна, за даними Держкомстату, на навчання витрачає 1,3% доходу сім'ї, що на порядок менше від кожної з 18 країн рейтингу Forbes. Однак причина не в тому, що українці мало вчаться.
"По-перше, у нас дотепер багато в чому освіта безкоштовна, тобто існує держзамовлення", - вважає Боярчук. Однак, на думку директора Центру соціальних досліджень "Софія" Андрія Єрмолаєва, у настільки низьких показників Держкомстату за витратами на освіту є й інша причина. "Де-факто вся сфера освіти вже давно перебуває в тіньовому ринку. Але офіційно ці сфери на балансі державного бюджету", - пояснює він.
А от здоров'я по-справжньому розоряє американців. За даними журналу, медичні послуги в США з'їдають 18% бюджету громадян країни. Стурбовані своїм здоров'ям турки викладають докторам тільки 4%. Однак найбільше благами безкоштовної медицини користуються українці. Ця стаття витрат становить у нас лише 2,5%.
Більше за інших на шкоду власному здоров'ю витрачають жителі Росії: 6% доходів, за даними дослідження, у них іде на покупку алкогольних, тютюнових і наркотичних виробів. Наші вживають у порівняно помірних кількостях - 2,6%.
Ольга Джелебова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас