Боротьба з інфляцією: можна ж попросити українців менше їсти! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боротьба з інфляцією: можна ж попросити українців менше їсти!

Казна та Політика
1650
Відтоді, як в Україні інфляцію почали вимірювати щодекади ("За перші дві декади (липня), крім двох областей, всі області України дали досить істотну дефляцію. Цифра досить оптимістична", - відзначила Тимошенко), нашому уряду прийшов час придивитися до інших креативних підходів щодо приборкування інфляційного дракону.
Найсвіжіший приклад - це розтиражований інформаційними агентствами заклик міністра сільського господарства Венесуели Еліса Хауа до своїх співвітчизників - торгуватися з продавцями до останнього. На його переконання, це один з найдієвіших способів подолати інфляцію.
"Найважливіша допомога, яку нам (уряду) можуть надати люди, - це стати на захист своїх прибутків. Ми не можемо собі дозволити купувати все за ціною, яку нам пропонують. Якщо всі ми разом почнемо торгуватися - спекулянти відчують на собі тиск", - цитує венесуельця "Уол Стріт Джорнел".
Як відомо, в України та Венесуели є принаймні дві спільні речі: інфляція понад 30 відсотків за останні 12 місяців та покладання першопричин цієї інфляції на спекулянтів, які "штучно завищують ціни".
Рецепт венесуельського міністра, втім, не відрізняється новизною - авторство ідеї долати інфляцію шляхом персонального апелювання до кожного громадянина єїсти менше, їздити менше та обмежитися меншою зарплатою належить американському Президентові Джеральду Форду. 8 грудня 1974 року, у розпал інфляційної лихоманки, яка охопила тоді США, він цілком серйозно звернувся до Америки із закликом покласти початок громадській ініціативі WIN - Whip Inflation Now! "Відшмагай Інфляцію Негайно!".
Учасникам руху пропонувалося носити значки і надсилати до Білого Дому пропозиції, як кожен може долучитися до боротьби з інфляцією. У своїй промові (вона так і ввійшла в історію під саркастичною назвою "Відшмагати інфляцію") перед Конгресом у той день Форд навів зразки такої народної епістолярної творчості: кожна домогосподарка повинна підрахувати, скільки їжі йде у відходи, і скоротити споживання їжі на цю частину; скоротивши пробіг авто на 5 відсотків, Америка скоротить щоденне споживання імпортованої нафти на 250 тисяч барелів щодня, а в перспективі, якщо пересісти на байки і ходити більше пішки (дослівно - riding bikes, or just plain walking), заощадить і до мільйона барелів на день.
Форд також суворо застеріг, що його адміністрація "буде моніторити виробництво їжі, рівень рентабельності, ціноутворення та експорт". 38 років після того ця скомпрометована фраза органічно звучить із вуст сьогоднішніх урядових чиновників.
Історія досхочу познущалася над Фордом за його спробу перекласти боротьбу з інфляцією на індивідуальні плечі громадян шляхом моральних закликів, а не економічних стимулів і координації монетарної та фіскальної політики. Ідея зі значками була переведена в абсурдну площину, коли їх почали носити догори ногами. Читалося замість цього: NIM - No Immediate Miracle (Ніякого Миттєвого Чуда) або Non-Stop Inflation Merry-go-round (Карусель безперервної інфляції).
Інфляційну сезонну паузу, що спостерігається в Україні в літні місяці, восени замінить цінова рецесія. Цей період відносного цінового затишшя, літніх відпусток і помірного споживання енергоресурсів, можна було б використати для пом'якшення неминучих інфляційних шоків, які очікують Україну восени, наприклад для поступового підвищення цін на газ. Однак Національна комісія регуляції електроенергетики України не поспішає переглядати тарифи, і вони залишаються в редакції від 19 грудня 2006 року .
Ми, принаймні, балансуємо на межі здорового економічного сенсу. Ні, наш уряд ще не заснував, як це зробив у свій час той же Джеральд Форд, Council on Wage and Price Stability (Раду з питань зарплат і цінової стабільності) і National Commission on Inflation (Національну комісію з питань боротьби з інфляцією), однак вже закликає до створення регіональних антиінфляційних штабів.
Насправді антиінфляційний штаб в Україні на сьогоднішній день один - НБУ з Мінфіном та Антимонопольний комітет із правом дорадчого голосу. Все інше - від лукавого і, перефразовуючи Ю.В, "це знає навіть той економіст, який одержав початкову освіту в школі" .
До заклику ж не купувати цукор, м'ясо та рис за, на чийсь погляд, завищеними цінами залишився крок довжиною у два місяці.
Ігор Шпак
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас