Скільки коштує українець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштує українець

614
Страховикам набридло керуватися філософським принципом "Життя людини - безцінне". Більшість із них, особливо компанії зі страхування життя, наполягають на тому, щоб держава оцінила вартість життя своїх громадян. З одного боку, це дозволить родичам загиблих при втраті годувальника одержувати повноцінну компенсацію. З іншого боку - це простимулює громадян до покупки полісів страхування.
"Ті, хто виправдовує позицію держави, будуть говорити, що піднімати це питання цинічно, тому що життя не можна оцінити грішми. Але ж можна говорити, що воно безцінне, і в той же час за смерть годувальника платити копійки. Хіба це не цинізм?" - запитує голова правління СО "Іллічівське" Юрій Гришан.
Депутати коштують дорожче
Правди заради потрібно відзначити, що в Україні ціна людського життя все-таки визначається, але тільки в окремих випадках - за деякими видами обов'язкового страхування.
Наприклад, за Законом України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", за смерть людини, збитої застрахованим водієм, передбачена виплата до 51 тисячі гривень. Така ж сума розрахована і на випадок загибелі пасажира, який подорожує залізничним транспортом. Для авіапасажирів планка вища - до 20 тисяч доларів (близько 97 тисяч гривень) на рейсах у межах України.
Що стосується страхової компенсації у випадку загибелі на підприємстві, то її величина розраховується виходячи із середнього заробітку потерпілого. За Законом України "Про загальнообов'язкове державне соцстрахування від нещасного випадку на виробництві...", сім'ї загиблого виплатять його середній заробіток за п'ять останніх років, а також пенсію "З втрати годувальника" його утриманцям.
Розмір пенсії розраховується виходячи з того ж заробітку, що ділиться на кількість утриманців разом із загиблим. Його частка віднімається, а інша сума розподіляється між усіма з перспективою щомісячних виплат до повноліття. В 2006 році середня одноразова допомога сім'ї загиблого на виробництві становила 59,9 тисячі гривень, одноразова пенсія його утриманцям - 12,3 тисячі гривень, щомісячні виплати - 389,2 гривні.
У випадку якщо загине суддя, його спадкоємцям виплачують десятирічне грошове утримання. І чим більший ранг у судді та оклад за життя, тим більшу страхову суму вони отримають. Приміром, якщо грошове утримання представника Феміди дорівнює 2,5 тисячі гривень, то виплати після його загибелі складуть 300 тисяч гривень.
Вартість життя працівників правоохоронних органів також відома. За загибель рядового міліціонера під час виконання службових обов'язків його рідним виплачують 17 тисяч гривень, якщо ж він загинув у боротьбі з організованою злочинністю - суму, що дорівнює десяти рокам річного утримання. Максимальна компенсація, яку можуть одержати близькі загиблого правоохоронця (залежно від звання та посади), становить 250 тисяч гривень.
Життя народних депутатів цінується найвище. Відповідно до Закону України "Про статус народного депутата України", кожен нардеп підлягає обов'язковому державному страхуванню на суму свого десятирічного грошового утримання. Торік, приміром, ця сума становила 2 мільйони гривень.
Громадяни, які страхують своє життя в добровільному, а не в обов'язковому порядку, як правило, оцінюють себе порівняно недорого. За словами голови правління страхової компанії "Просто-страхування. Життя та Пенсія" Галини Третьякової, у них найбільшим попитом користуються поліси, що передбачають виплати на випадок смерті застрахованого в розмірі 100-200 тисяч гривень.
Життя ціною 6 мільйонів
Страховики вважають нинішню оцінку життя на державному (обов'язковому) рівні сміховинною та неадекватною.
"Припустимо, людина загинула не на виробництві і не від аварії, а вдома або в школі. Виходить, її життя взагалі нічого не коштує? А тим часом, більшість людей гине саме в побуті, а не на виробництві", - говорить директор центру страхового права Ліги страхових організацій України Олександр Залетов. За його підрахунками, мінімальна вартість життя кожного - від дитини до пенсіонера - повинна розраховуватися шляхом розподілу суми реального ВВП країни (за рік) на число працюючих громадян.
"Сьогодні ця сума становить близько 420 тисяч доларів (близько 2 мільйонів гривень. - ред.)", - підрахував він.
Його колеги пішли у своїх розрахунках ще далі. "Якщо виходити з того, що людські органи, що використовуються при трансплантології, вже сьогодні коштують десятки тисяч доларів, то в цілому ліквідаційна вартість людини досягає 6 мільйонів доларів (29 мільйонів гривень. - ред.)", - зробив непрості розрахунки інший страховик, який побажав залишитися невідомим.
Крім того, Олександр Залетов пропонує встановити якусь мінімальну вартість людського життя точно так само, як є прожитковий мінімум, мінімальна зарплата.
"А із цього з урахуванням певних коефіцієнтів робити якусь градацію - розраховувати вартість життя лікарів, вчителів, страховиків, банкірів. Тоді б суспільство знало справжню вартість тієї чи іншої професії, тієї чи іншої людини", - говорить він.
Правда, яким чином нараховувати коефіцієнти бюджетникам або банкірам, важко поки навіть уявити. Хоча у світі існує безліч методик, за допомогою яких проводяться такі розрахунки. Приміром, вираховується реальний збиток, що зазнали рідні загиблого - не тільки розмір заробітку, що він одержував, але й, скажімо, незавершене будівництво будинку, що тепер закінчити проблематично.
Вартість людського життя можна визначити і шляхом соціологічних опитувань щодо справедливого рівня компенсації сім'ям загиблих у різних катастрофах.
Але в Україні немає ні нормативних актів, ні методик, які визначали б вартість життя людини. "Таку оцінку потрібно вводити нормою закону, що визначить сам принцип розрахунків вартості життя", - впевнений Юрій Гришан.
"Якби на рівні закону виплата за смерть людини прирівнювалася до аліментного утримання його сім'ї на тому ж рівні, що й за життя годувальника, то, наприклад, роботодавці неодмінно б страхували свою відповідальність перед співробітниками", - пояснює вигоди такого страхування Галина Третьякова.
Серед страховиків немає єдності
Щоб підштовхнути державу до настільки революційного, як висловлюються самі страховики, кроку, Ліга страхових організацій має намір восени звернутися із цим питанням до депутатів. "Думаю, літні відпустки закінчаться, і ми в Лізі оформимо це відповідною ініціативою. Але я не готовий розписуватися за те, що її підтримає вся громада", - говорить Олександр Залетов.
Дійсно, спроба страхових компаній провести через парламент норму про оцінку людського життя може викликати неоднозначну реакцію не тільки в суспільстві, але й серед їх же колег. "Хто може оцінити життя? - обурився керівник асоціації "Страховий Бізнес" Ігор Яковенко. - Воно безцінне!"
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас