Як купити квартиру в Таїланді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як купити квартиру в Таїланді

Нерухомість
1110
Якщо вас не лякає десятигодинний переліт і є вільні гроші, подумайте про купівлю нерухомості в Таїланді. Той, хто виявив цікавість до цього ринку три роки тому і вклав кошти у нерухомість Бангкока, не пожалкував. На той час квадратний метр житлової площі там коштував 800-900 доларів, сьогодні - майже 2 тисячі доларів.
Зона відпочинку
Найбільшим попитом у Таїланді користуються вілли та котеджі на морському узбережжі. Для любителів нічного життя та розваг найкраще підійдуть міста Паттайя та Бангкок, для тих, хто віддає перевагу спокійному відпочинку на березі океану, - острови Самуї, Пхукет, Чанг і Самет.
Вартість найскромнішого котеджу на такому курорті на другій лінії - від 200 тисяч доларів. Як економ-варіант вам запропонують одноповерховий будинок, де буде дві-три кімнати та санвузол. Будинок буде розташований на ділянці до п'яти соток. Якщо пощастить, у вас буде доступ до гаражу.
Будинки вартістю більше мільйона доларів продаються з обробкою та меблюванням. Причому з авторським дизайном. На присадибній ділянці в обов'язковому порядку передбачені басейн та дитячий майданчик, а також будиночок для прислуги та охорони. У хазяїв буде доступ до свого невеликого пляжу і причалу для яхти. Можливо, невелике поле для гольфа. Мальовничий пейзаж, наприклад гори, автоматично збільшує вартість об'єкта на кілька десятків тисяч доларів.
"При виборі квартири потрібно звертати увагу на сусідні будови, розташування об'єктів та загальний стан району. Від цього і ціни можуть бути різноманітними на, здавалося б, ідентичні проекти", - радить Оксана Севастьянова, директор з розвитку компанії "Афеніда". За її словами, якщо порівнювати європейську нерухомість і тайську, то за якістю будівництва тайська наближається до європейської, а коштує в кілька разів дешевше.
Столична розкіш
У столиці Таїланду, Бангкоку, іноземці купують нерухомість, коли відкривають свій бізнес у цій країні. Нерухомість також купується для здачі в оренду. Ще один популярний в іноземців варіант - купівля комерційної нерухомості. За останній рік, наприклад, вартість офісних приміщень виросла на 50%.
Ціна на однокімнатні квартири в центральних районах Бангкока в середньому в 2 рази перевищує ціну аналогічного житла на його околиці. Вартість такої квартири може коливатися в межах 50-90 тисяч доларів. Ціни на трикімнатні квартири стартують від 100 тисяч доларів. За мебльовану квартиру з місцем у паркінгу, при вигідному розташуванні в центрі Бангкока просять 400-500 тисяч доларів.
Перешкоди при купівлі
Купівля нерухомості іноземцями ускладнена неможливістю бути власником землі і досить жорсткими умовами оплати. "Для того, щоб купити кондомініум (будинок, квартиру) у цій країні, необхідно показати свою туристичну візу, паспорт і виписку із вже наявного рахунку. Крім цього, можуть зажадати надати дозвіл на роботу в Таїланді", - розповідає директор компанії Domvtae Андрій Шедько.
Договір купівлі-продажу засвідчується в Земельному департаменті і сторони договору платять податки. Як правило, всі податки сплачує продавець. У деяких випадках податок розподіляється порівну між двома сторонами, якщо таке зазначено в контракті.
Одержати позику на купівлю нерухомості в місцевому банку досить проблематично. Тайські банки не дають кредити іноземним фізичним особам. Однак можлива участь іноземця в частковому будівництві. Єдиний спосіб одержати в Таїланді гроші - звернутися у велику будівельну компанію. При оформленні іноземцем кредиту на один рік процентна ставка складе 7,5%, на 3 роки -9%, на 5 років -12%.
Процес купівлі житла в Таїланді займає в середньому 2 місяці. Плата за нерухомість вноситься поетапно. На етапі будівництва покупець сплачує 10-20% вартості об'єкта, 40% - за фактом введення житла в експлуатацію, решту - після набуття ним права власності. Оплата проводиться в батах - національній валюті Таїланду. "Банк повинен заповнити формуляр Thor Tor Sam - офіційний документ таїландського банку, у якому відкритий ваш розрахунковий рахунок і на який переведені гроші в іноземній валюті.
Документ повинен підтверджувати, що єдиним призначенням цих фінансових коштів є купівля нерухомості. Покупець кондомініуму одержує сертифікат, що документально підтверджує його право власності", - резюмують фахівець компанії "Афеніда".
Найбільш часто іноземці купують квартири. Це пояснюється тим, що купити земельну ділянку або будинок з ділянкою в Таїланді не громадянам цієї країни не можна. Тільки тайці можуть мати у власності землю. Причому одруження або заміжжя проблеми не вирішить - укладання шлюбу не дає іноземним дружинам тайців права ні на володіння землею, ні на одержання громадянства.
Коментар експерта
Марія Батура, генеральний директор компанії Rus Home Real Estate (Thailand) Company Ltd.
Ціни на нерухомість у Таїланді останні чотири роки щорічно ростуть на 30%. Прибуток від здачі житла в оренду становить від 6 до 20% на рік. Тут діє розумна податкова політика, особливо відносно інвесторів.
Однак тайське законодавство визначає, що іноземець не володіє землею. Якщо іноземець бажає купити нерухомість із ділянкою, він може взяти землю в довгострокову оренду на 30 років (Leasehold) з обов'язковим правом дворазового продовження договору оренди на період 30 років.
Під бізнес-проекти надається оренда до 150 років. Якщо іноземець збирається управляти бізнесом у Таїланді, він може купувати та оформлювати земельну ділянку в Freehold (вільне тримання) на компанію. У цьому випадку власником землі буде компанія, а не фізична особа.
Іноземець буде мати в даній компанії привілейований пакет акцій і здійснювати контроль і управління даною компанією.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас