Банки підвищують ставки по кредитах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки підвищують ставки по кредитах

Кредит&Депозит
4711
На початку липня багато українських банків удалися до підвищення ставок по гривневих кредитах. Відповідні листи одержали клієнти Кредитпромбанку, Енергобанку, Укргазбанку, ПриватБанку, "Райффайзен Банку Аваль", Правекс-Банку та "Універсал Банку".
У середньому підвищення ставки склало 4-6%, але були і важкі випадки. Зокрема, Укрсоцбанк підвищив ставки по раніше виданих кредитах на покупку землі та автомобілів удвічі - у середньому до 24%.
Підвищення ставок банки аргументували зміною дисконтної ставки НБУ з 10% до 12% і збільшенням вартості ресурсів на міжбанківському ринку (правда, якщо 1 липня нічна гривня котирувалася банками по 13-25%, то вчора котирування становили 3-8%.-ред.). У клієнтів банків, що одержали такі листи, особливого вибору немає. Вони можуть або погодитися з новою ставкою, або погасити весь борг банку.
Деякі банкіри подібну ситуацію вважають небезпечною. "Підвищення ставок може привести до різкого збільшення неповернень, особливо якщо обслуговування кредитів виконувалося на граничному рівні", - говорить голова правління "Ощадбанку Росії" В'ячеслав Юткін. За його оцінками, витримати підвищення ставки на 30-40% може тільки позичальник, що кредитувався під короткостроковий спекулятивний проект, у деяких випадках погашення кредиту на нових умовах може бути вкрай ускладнено.
Банкір припускає, що за підвищенням ставок стоїть бажання деяких банків позбутися від позичальників, що одержала гроші за низькими ставками, - змусивши їх або погасити кредит, або рефінансувати його в іншому банку. За його оцінками, дорогих депозитів (по ставці до 20% річних) у банківських пасивах не більше 30-40%. Це означає, що ефективна вартість гривневих пасивів для банків не перевищує 14-15% річних. "Тому я бачу в поточній ситуації спекулятивну спробу деяких банків заробити", - відзначає пан Юткін.
Нацбанк поки не має наміру реагувати. Як повідомило джерело в НБУ, регулятор не буде уживати яких-небудь заходів для стримування апетитів фінансистів і реагувати на надмірне підвищення кредитних ставок. "Взаємини між банком і позичальником регулюються договорами. Якщо надто висока ставка по кредитах буде стимулювати збільшення проблемної заборгованості, ми будемо стежити за тим, щоб банки формували адекватний розмір резервів. Якщо ж це буде приносити їм надприбуток, вони будуть платити податки", - заявив чиновник.
У принципі, Нацбанк зрозуміти можна. Інформація про збільшення ставок повинна виступити стримуючим фактором для приватних осіб, що бажають одержати позику. В умовах зростаючого дефіциту поточного рахунку платіжного балансу і споживчої інфляції така антиреклама грає на руку НБУ, що прагне знизити темпи зростання кредитування і монетизації економіки. Тому клієнтам, що зіткнулися з підвищенням ставок по вже наявних кредитах, залишається уповати тільки на себе і відсутність у банків досвіду судових розглядів при підвищенні ставок. При цьому юридичним особам доводиться важче, ніж приватним позичальникам, яких захищає законодавство про захист прав споживачів.
Олександр Дубінський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас