ПриватБанк вимагає у ДІУ півмільярда — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк вимагає у ДІУ півмільярда

1191
ПриватБанк запропонував своїм позичальникам, що одержували кредити за програмами Державної іпотечної установи (ДІУ), підвищити ставку до 25% або перейти на долар і платити 14%. Як аргумент співробітники банку повідомляють, що в ДІУ немає грошей викуповувати кредити. А відповідно до законодавства, банкам забороняється встановлювати процентні ставки і комісії нижче собівартості.
Прес-секретар ПриватБанку Олег Серга підтвердив, що ДІУ на початку поточного року надало банку гарантійний лист на рефінансування кредитів на суму 975 млн. грн. Однак 15 травня ДІУ підвищило ставку рефінансування з 9,8% річних до 13,5% річних, рефінансувавши до цієї дати кредитів на 288 млн. грн. з 773 млн. грн., виданих банком по програмі ДІУ. "У результаті нерефінансованими залишилися близько 500 кредитів на суму 488 млн. грн. Ефективна ставка по цих позиках становить близько 15% річних у гривні, і банк не може зберігати її на тому ж рівні в поточних умовах, а головне, що в невизначеній ситуації опинилися клієнти, що повірили в держпрограму доступної іпотеки", - говорить Олег Серга. Банк вимагає від ДІУ виконати зобов'язання, викладені в гарантійному листі. Поки ж співробітництво з установою припинено.
У свою чергу, прес-секретар ДІУ Ірина Кравець сказала "i", що держустанова не надавала яких-небудь гарантій ПриватБанку або якому-небудь іншому банку. За її словами, обсяги рефінансування визначаються винятково з обсягів розміщення облігацій ДІУ (втім, недавно установа продала облігації на суму 300 млн. грн.- Авт.). "Підвищення ставок по кредитах для позичальників ПриватБанку продиктовано винятково внутрішніми потребами банку. Тому ми вважаємо заяви співробітників банку, які покладають відповідальність за зростання ставок на ДІУ, як мінімум некоректними та викривляючими суть взаємин між комерційними банками і ДІУ", - повідомила Ірина Кравець.
Затримку з рефінансуванням кредитів пані Кравець аргументує тим, що держустанова рефінансує тільки ті кредити, які відповідають її стандартам. "На жаль, незважаючи на договори про співробітництво, деякі банки передають на рефінансування кредити, які не відповідають стандартам ДІУ і вимогам закону "Про іпотечні облігації", - відзначає Ірина Кравець.
Можливо, саме помилки в оформленні документів стали причиною конфлікту між ДІУ і ПриватБанком. Опитані "i" банкіри повідомили, що держустанова надала їм час для того, щоб подати на рефінансування кредити зі ставкою 9,8%. "Ми уклалися у відведений ДІУ час, і нам не довелося вдаватися до підвищення ставки по позиках", - говорить директор департаменту роздрібного бізнесу банку "Фінанси та кредит" Сергій Шевченко.
"У нас не виникло складностей з рефінансуванням (якщо не вважати того, що банку довелося також підвищити вартість кредитів у рамках цієї програми). Всі кредити, які були видані до підвищення ДІУ ставки рефінансування, були рефінансовані нею зі ставкою 9,8%, а після зміни ставки в травні - уже зі ставкою 13,5%", - відзначає начальник відділу іпотечного кредитування управління продажів кредитних продуктів роздрібного бізнесу "Родовід Банку" Олена Алфьорова.
Олександр Дубінський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас