Кредитів без початкового внеску вже не буде? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитів без початкового внеску вже не буде?

Кредит&Депозит
564
Нацбанк оприлюднив проект Постанови "Про внесення змін у Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат по кредитних операціях банків". Якщо коротко, то цим мудрованим документом пропонується посилити вимоги до формування банками резервів під споживчі кредити.
Клієнти, що одержали позики без початкового внеску, у випадку прийняття Постанови будуть автоматично належати до групи ризикованих позичальників з нестабільним фінансовим становищем. Під такі кредити банки зобов'язані будуть формувати резерви в розмірі 100% заборгованості - як по тих, які входять у категорію безнадійних. І тільки ті позичальники, які внесуть 10-20% суми майна, що купується в кредит, потраплять у категорію благонадійних. Під такі кредити потрібно формувати резерви в меншому розмірі (від 2% до 60% суми боргу). Також 100-процентного резервування НБУ буде вимагати при видачі будь-якого кредиту без застави.
Раніше початковий внесок не впливав на коефіцієнт резервування і не був одним з основних критеріїв оцінки фінансового стану позичальника. Все це може привести до того, що банки в умовах дефіциту ресурсів можуть взагалі відмовитися від кредитів без початкового внеску або почнуть стягувати з позичальника комісію за резервування (як це вже робить, приміром, ПриватБанк). Не виключено також, що будуть підвищені і без того високі ставки по експрес-кредитах і кредитах готівкою. Ні те, ні інше, зрозуміло, невигідно позичальникам.
Антиінфляційна політика НБУ вже привела до того, що великі кредити (іпотека та автокредити) почали видаватися з початковим внеском 10-30% (раніше було від 0%), а терміни деяких позик були обмежені. "Ми вже писали в НБУ, що штучне обмеження строків кредитування приведе тільки до погіршення ситуації. Справа в тому, що строки ці номінальні. Реальне життя іпотечного кредиту, приміром, становить 6-8 років. Якщо ж уводиться обмеження, то збільшується фінансове навантаження на позичальника, що може стати причиною виникнення кредитних ризиків", - відзначає Олексій Пилипець, директор Української національної іпотечної асоціації.
Однак НБУ, стурбований боротьбою з інфляцією, слабо реагує на листи учасників ринку. Так що тим, хто планував брати кредит без авансу в тих небагатьох банках, які ще його пропонують, варто поквапитися. У випадку зміни Правил резервування знайти таку позику буде фактично нереально.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас