СМЕ вивчила правила додавання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СМЕ вивчила правила додавання

Фондовий ринок
212
Другий за розміром телеканал в Україні "Студія 1+1" фактично перейшов у повне володіння американської корпорації Central European Media Enterprises (CME). Учора СМЕ повідомила про закриття угоди купівлі в Олександра Роднянського і Бориса Фуксмана 30% телеканалу за $79,6 млн і збільшення своєї частки до 90%. Український ринок може стати мало не найскладнішим для освоєння СМЕ, що має найбільший досвід розвитку в країнах Центральної та Східної Європи.
CME викупила в Олександра Роднянського і Бориса Фуксмана 30% телеканалу "Студія 1+1", ставши власником 90% телекомпанії, говориться у вчорашньому повідомленні CME. "За них підприємці одержали $79,6 млн, ще $140 млн відійшли співвласникові ПриватБанку Ігореві Коломойському в обмін на опціон на покупку 21,67% телекомпанії", - уточнила віце-президент CME Марина Вільямс. У Роднянського і Фуксмана залишилося ще по 5% в "1+1", за які вони можуть виручити $95,4 млн у випадку їхнього продажу в найближчий рік, $102,3 млн - протягом другого і $109,1 млн у наступні роки. Таким чином, у випадку реалізації угоди з урахуванням продажу ще 10% Борис Фуксман та Олександр Роднянський одержать суму, еквівалентну порядку $200 млн.
"Студія 1+1" - перший комерційний телеканал, створений у незалежній Україні. "Для мене і для Олександра Роднянського телеканал '1+1' - більше ніж просто бізнес. Це наше дітище", - говорить Борис Фуксман.
ТОВ "ТРК 'Студія 1+1'", засноване в 1995 році, посідає друге місце за розміром аудиторії серед українських телеканалів: середньодобова частка каналу в 2007 році - 16%, у прайм-таймі - 18,2%. З 1997 року "1+1" веде трансляцію на Другому загальнонаціональному каналі. Виторг за дев'ять місяців 2007 року - $80,4 млн, EBITDA - $15,1 млн. До вчорашньої угоди 60% "Студії 1+1" за договором між співвласниками каналу належало CME, ще по 20% - Борису Фуксману та Олександру Роднянському.
Американська корпорація CME володіє десятьма телеканалами в Центральній і Східній Європі. В Україні крім частки в "Студії 1+1" їй належить 60% каналів "Кіно" і "Сіті". Чистий виторг CME в I півріччі 2007 року в порівнянні з аналогічним періодом 2006 року виріс на 30,96%, до $364,2 млн, EBITDA - на 32,18%, до $126,99 млн.
Хоча СМЕ і стала фактично одноособовим власником "1+1", оформлювати пряме володіння каналом корпорація не квапиться. Минулого тижня Нацрада з питань телебачення та радіомовлення внесла зміни в ліцензію телеканалу, переоформивши 28% "1+1", що належали Роднянському, на кіпрські компанії "Грізард Інвестментс Лімітед" і "Грінвуд Інвестментс Лімітед". "Ми є мажоритарними акціонерами цих компаній і будемо здійснювати володіння телеканалом через них і ще кілька юридичних осіб ("1+1 Медіа" і ТОВ "Медіа Сервісез Україна"), - заявила Марина Вільямс. - Володіння через треті компанії - наша звична практика, ми працюємо так на багатьох ринках".
Експерти відзначають, що український ринок може стати чи не найскладнішим для СМЕ. "Україна - важкий ґрунт для освоєння. Я сподіваюся, що новий менеджмент телеканалу буде досить гнучким і правильно зрозуміє ментальність українського глядача", - говорить гендиректор сейлз-хауса "Пріоритет" В'ячеслав Булавін.
На думку президента телеканалу ТЕТ Григорія Тичини, у каналу великий потенціал для збереження лідерства. "Але, на відміну від інших ринків, в Україні СМЕ не є монополістом. СМЕ прийдеться враховувати переваги української аудиторії, які відрізняються від тих ринків, де корпорація працювала дотепер", - говорить він.
Втім, кардинальних змін у діяльності телеканалу учасники ринку не очікують. "СМЕ і так, по суті, управляла телеканалом. Компанія вже почала змінювати менеджмент каналу", - нагадує Тичина. Так, наприкінці березня посаду гендиректора "1+1" зайняв Максим Варламов, що змінив Юрія Морозова, який очолював канал з 2005 року.
А в жовтні 2007 року СМЕ призначила виконавчим директором корпорації Адріана Сарбу, у чиє відання ввійшов і український ринок. Крім того, за словами Марини Вільямс, в "Студії 1+1" створена наглядова рада у складі трьох чоловік, два з яких - представники CME (Адріан Сарбу і Вільямс), третій - Фуксман. "Ми залишаємося міноритаріями в групі '1+1' і разом з партнерами маємо намір і далі брати активну участь у розвитку '1+1', тому що зацікавлені в її процвітанні", - говорить Фуксман.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас