Дороге кримське літо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дороге кримське літо

1378
На початку літа попит на якісні котеджі для відпочинку в Криму різко виріс, ціна в порівнянні з минулим роком збільшилася - у середньому на 20-25%. От тільки якість самих будинків часто залишає бажати кращого.
За словами фахівців агентств з нерухомості, у першій половині червня лише 20-30% котеджів було здано в оренду, при цьому забронювати собі будинок у найбільш гарячий сезон літа - липень-серпень - вже досить проблематично. "90% будинків на останні два місяці літа вже викуплені, при цьому договори на оренду найбільш якісного житла були підписані ще наприкінці зими - початку літа", - говорить Катерина Кир’як, менеджер з оренди агентства нерухомості "Мультидом".
За словами фахівця, основний потік клієнтів приїжджає на півострів з Києва, є також туристи зі США, Німеччини, Ізраїлю, а от приїжджих з Росії не так багато, як було торік. "Рік тому у Севастополі можна було зустріти досить багато машин з московськими номерами, сьогодні я їх практично не бачу. Будемо сподіватися, що основний потік російських туристів ще попереду", - констатувала Кир’як.
Найвищі ціни
Найдорожчі будинки в Криму знаходяться на Південному березі Криму (ПБК). У першу чергу це вілли біля Ялти, Симеїза, Партеніта, Фороса. Мінімальна вартість оренди приватного будиночка за добу починається від 300 доларів.
"Попит на якісне житло в Криму був завжди, однак цього року можна з повною впевненістю говорити, що ті домовласники, які необґрунтовано завищують ціну на житло, залишаться в збитку, тому що пропозиції на ПБК вистачає", - говорить Володимир Степенко директор з маркетингу консалтингової компанії SV Development. За словами експерта, оптимальна вартість оренди будинку в котеджному містечку на ПБК площею 250 квадратних метрів, на відстані до моря не більше 100-150 метрів, з гарним ремонтом, басейном, невеликим майданчиком перед будинком становить 650-700 доларів на добу. "Якщо ж будинок не відповідає цим умовам, така плата буде явно завищеною", - додав Степенко.
Що стосується вілл еліт-класу, то їхню кількість можна перерахувати мало не на пальцях, тому бронюють їх з весни. Зараз знайти такий вільний будинок на липень-серпень досить проблематично. Ціна тижневої оренди стартує з 7 тисяч доларів. Є котеджі, які обійдуться орендарям і в 3-5 тисяч доларів на день.
Такі апартаменти знаходяться у невеликих містах - Понизівці, Кореїзі, - і, як правило, їхнє місце розташування не віддається широкому розголосу: на кожну таку віллу є свій список постійних клієнтів. Досить часто їх знімають великі компанії, де проводять конференції або семінарські заняття для своїх топ-керівників. Житлова площа такої вілли на ділянці під охороною становить 500-700 квадратних метрів. При цьому там буде ексклюзивний інтер'єр, басейн, галявина, невеликий фонтан, а також паркування на кілька автомобілів.
На заході - дешевше
Набагато відрізняється цінова політика при оренді будинків на Західному і Східному узбережжях півострова. Приватних вілл еліт-класу тут явно не вистачає. Ціни на інші, у порівнянні з ПБК, в 2-3 рази нижчі. Найбільш популярними містами є Севастополь, Феодосія, Євпаторія.
"У селищі Уютне, під Євпаторією, я здаю новий трикімнатний котедж загальною житловою площею 80 квадратних метрів. Територія 6 соток, є паркінг для машин, поруч сауна, бар. Максимальне число відпочивальників - 6 чоловік. До моря 2 кілометри. Добова оренда становить 400 гривень", - сказав приватний підприємець Сергій Поливін.
На другій або третій лінії від моря тиждень відпочинку буде коштувати від 600 доларів. За такі гроші вам нададуть невеликий 2-3 кімнатний будиночок із санвузлом і кухнею. За паркування авто доведеться доплачувати окремо: 20-40 гривень на день. Якщо ви розраховуєте на більш затишні умови, то компанія-посередник підбере вам апартаменти дорожчі. "Зараз ми пропонуємо клієнтам двоповерховий котедж біля Севастополя. У будинку недавно зроблений євроремонт, повністю мебльований, два санвузли, свій вихід на пляж, а також на його території є басейн. Добова оренда цього будинку становить 340 доларів", - розповіла Катерина Кир’як.
Кіт у мішку
В основному більшість хазяїв котеджів здають їх у довгострокову оренду, тому добове знімання житла обходиться на порядок дорожче. Наприклад, при оренді будинку на цілий місяць хазяїн може зробити знижку 10-15% вартості. Так, якщо вартість котеджу на тиждень становить 2 тисячі доларів, то за місяць ви заплатите 7,5 тисячі. "При цьому самі будинки приносять досить великий прибуток своїм хазяям. Середній строк їхньої окупності при здачі в оренду - 5-6 років. Також не варто забувати, що основний дохід кримчани одержують у розпал сезону влітку, взимку ж настає мертвий сезон, коли клієнтів на ринку оренди нерухомості в Криму практично немає", - пояснює фінансові показники роботи ринку Криму Володимир Степенко.
Якщо ви вирішили зняти будинок на узбережжі, рекомендується в деталях уточнити, якими будуть житлові умови, а саме наявність холодної та гарячої води, якість ремонту і меблів і т.п. Бажано поцікавитися відгуками попередніх клієнтів або хоча б подивитися фотографії котеджу в Інтернеті. Орендодавець найчастіше занижує вік будівлі, прикрашає якість і свіжість ремонту. "Досить часто житло здають приватники, які хочуть мати додатковий заробіток на літо. Хазяїн будинку може встановити бойлер або перефарбувати стіни, а в оголошенні здавати його з "євроремонтом", - пояснює особливості оренди будинків директор АН "Золотоглав" Георгій Кривошеєв.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас