Всі засоби гарні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всі засоби гарні

Кредит&Депозит
2481
Висока інфляція й тверда монетарна політика Нацбанку, що викликали дефіцит гривні на ринку, змусили підприємства забирати свої кошти з рахунків у банках. А підвищення кредитних ставок лише збільшило цю тенденцію. Тільки в травні вперше за останні п'ять років депозити всієї банківської системи зменшилися на 2,6 млрд грн, тоді як раніше це відбувалося лише в січні.
Експерти вважають, що збереження ресурсного голоду грозить економіці падінням темпів росту.
Початок дефіциту
Національний банк у травні 2008 року вперше за останні п'ять років зафіксував несезонне зменшення обсягу депозитів банківської системи на 2,608 млрд грн - до 306,496 млрд грн. Зменшилися як гривневі внески - на 1,108 млрд грн, так і валютні - на 1,5 млрд грн. З даних регулятора випливає, що кошти в гривні знімали лише підприємства - відтік 3,562 млрд грн (2,8% від обсягу накопиченого за попередні роки), тоді як населення наростило гривневі заощадження на 2,454 млрд грн.
Фізичні особи знімали валютні кошти (на 1,648 млрд грн), конвертуючи їх у національну валюту. Невеликий ріст залишків на валютних рахунках був у юридичних осіб - на 148 млн грн. Дотепер зниження депозитів в українській банківській системі відбувалося тільки в січні кожного року. Травневий відтік внесків викликаний декількома факторами: різке зміцнення наявної гривні, що змусило населення раптово позбуватися від іноземної валюти, падіння темпів кредитування економіки, що викликало недостачу оборотних коштів компаній, і велика кількість святкових днів.
"Зараз великий дефіцит ресурсів, і тому банки скоротили кредитування,- заявляє генеральний заступник голови правління ПриватБанку Юрій Пикуш.- А тому що промисловості потрібна "оборотка", підприємства скоротили депозити. У кого були проблеми з оборотними коштами, навіть почали вимагати передоплату. Зменшилися гроші на рахунках 'до запитання'. За останній місяць у цілому по системі вони впали десь на 10%, а з початку всієї кризи - на 15%". Крім того, банкіри відзначають зниження довіри населення до депозитів у банках після введення змінного курсу гривні. "У населення ростуть доходи, а депозити такими ж темпами не ростуть",- констатує радник міністра економіки Сергій Яременко.
Банки самі підштовхнули підприємства до використання своїх заощаджень для поточної діяльності, тому що зробили для них кредитні кошти практично недоступними - підвищилися вимоги до позичальників і кредитні ставки. "Посилюються строки погашення кредитів без відстрочки платежу, вимоги до застави, строки первинного погашення й строки погашення тіла самого кредиту",- сказав перший заступник голови правління "Ощадбанку Росії" (Україна) Владислав Кравець. Вартість гривневих кредитів для підприємств у середньому виросла на 2-4% й у деяких випадках вже перевищує 24%. "Коли на ринку дефіцит коштів, ставки говорять самі за себе,- відзначає голова правління банку 'Хрещатик' Дмитро Гриджук.- Зараз ніхто активно не кредитує, і активи падають у всіх".
Корінь проблем
Кризу ліквідності викликала тверда монетарна політика Нацбанку й Кабміну по зниженню інфляції, що за п'ять місяців досягла восьмирічного рекорду - 14,6%, у річному вимірі - 31,1%. З одного боку, Мінфін сконцентрував на рахунках Держказначейства більше 29 млрд грн, з іншого боку - Нацбанк посилив банківські нормативи, знижуючи можливості кредитування. Зовнішні позики все так само дороги для позичальників.
Тому раптовий відтік депозитів поряд з відсутністю іншої ресурсної бази в першу чергу відіб'ється на рості активів банківської системи. Вже в травні кредитний портфель банків збільшився всього на 1%, або на 4,832 млрд грн - до 499,58 млрд грн (підприємствам було видано 3,499 млрд грн). За травень 2007 року банки видали 11,616 млрд грн, що на 4,1% більше квітневого портфеля. За весь 2007 рік активи банків збільшилися на 75,9% (на 258,1 млрд грн), а кредитування підприємств - на 62,9% (на 104,9 млрд грн), що підтримувало високі темпи росту економіки України - на рівні 7%.
Гальмування росту банківської системи негативно відіб'ється на економічному розвитку, впевнений Сергій Яременко: "Монетарний ріст давить не тільки на купівельний попит, але й на інші сфери бізнесу, що ще більше підхльостує ріст цін товарів, подорожчання витрат виробників". Через недостатню роботу уряду з інфляцією два тижні назад рейтингове агентство Standard & Poor's знизило суверенний рейтинг України в іноземній валюті з BB- до B+.
Просвіту не видно
Збільшення ліквідності, що дозволяє відновити необхідне кредитування економіки, найближчим часом не очікується. На думку аналітика Erste Group Гунтера Хохбергера, український банківський ринок є другим після російського за "роздутістю" та небезпекою серед країн Центральної та Східної Європи. За його розрахунками, співвідношення кредитів до депозитів в українських банках становить 150%. "Уряд, опираючись на думки міжнародних експертів, прагне 'остудити' економіку,- впевнений Сергій Яременко.- Але в нас не перегрів економіки, а перегрів попиту, і лікувати це потрібно зовсім іншими методами. А оскільки невірно поставлений діагноз, то неправильне й лікування".
За його словами, оцінки західних аналітиків базуються на тому, що вони "по кальці" застосовують формули, розроблені для розвинених економік, і не враховують специфіки країн, що розвиваються. У той же час, на думку виконавчого директора Нацбанку Ігоря Шумило, головною причиною високої інфляції в Україні є підвищені витрати уряду, які щорічно не корелюються з бюджетними показниками.
Зараз у найгіршій ситуації виявилися банки, орієнтовані на корпоративний бізнес й маючі слабку філіальну мережу. "У нас багато клієнтів-фізичних осіб, які збільшують депозити, а більш дрібним банкам зараз, звичайно, буде дуже складно залучити ресурси",- говорить Юрій Пикуш. На думку Владислава Кравця, єдиною можливістю для банків наростити пасивну базу є вихід на зовнішні ринки. "Депозити всередині України нездатні забезпечити ріст економіки й високий незадоволений попит, що зараз склався,- впевнений він.- Потрібно активно працювати по торговельному фінансуванню, залученню з-за кордону синдикованих, окремих прямих кредитів не тільки від банків, але й від фінансових інститутів, які відкривають ліміти на українські банки".
При цьому банкіри визнають, що дрібні й середні банки, що не мають кредитної історії за рубежем, відрізані від зовнішнього фінансування. Тому вони будуть прагнути залучати кошти, щомісяця підвищуючи депозитні ставки. Але подорожчання позик на 4% після погіршення рейтингу України знизить активність і великих банків на зовнішніх ринках.
Тому експерти прогнозують поглиблення кризи ліквідності підприємств восени. "У літній період завжди притупляється ділова активність, і всі переходять у банківські депозити,- нагадує Юрій Пикуш.- Тому влітку ситуація з ресурсами небагато владнається, а взимку буде дійсно важко. В усім світі листопад-грудень - сплеск ділової активності й закриття року, тому буде великий дефіцит грошей". "Світовий досвід показує, що недокредитована економіка через два-три місяця приведе до спаду виробництва",- стверджує Сергій Яременко.
Темпи приросту депозитного портфеля банківської системи
Джерело: Нацбанк
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас