Недоходний час можливостей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Недоходний час можливостей

Фондовий ринок
648
Тривале зниження індексу ПФТС, що триває з початку року, призвело до того, що за результатами I кварталу український ринок невенчурних інститутів спільного інвестування (ІСІ) вперше у своїй історії показали зниження вартості активів - на 2,15%. Експерти говорять, що в наступному кварталі ситуація буде ще гіршою, однак саме зараз найкращий час для створення нових інвестфондів.
Вчора Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) повідомила, що в I кварталі вперше за час роботи невенчурних ІСІ загальна вартість їх активів зменшилася на 2,15% - до 3,936 млрд грн. Найбільше знецінилися активи інтервальних інвестфондів - на 4,32% (281,4 млн грн) і закритих - на 2,57% (3,082 млрд грн). Позитивну динаміку прибутковості продемонстрували лише закриті фонди - зростання на 0,2%, тоді як інтервальні ІСІ втратили 10,26%.
Торік закриті й інтервальні фонди показували прибутковість на рівні 100% і більше. "Прибутковість продовжує падати і зараз, у минулому кварталі падіння було до 20%. Закриті фонди також повинні були стільки втратити, але в них середня прибутковість у плюсі, тому що в багатьох у портфелі утримуються неліквідні папери, такі фонди нічим не відрізняються від венчурних",- пояснює президент інвестфонду "Амадеус Індекс ПФТС" Михайло Ройко.
Гендиректор КУА "Арт-капітал" В'ячеслав Масленніков говорить, що їх компанія незважаючи на негативну динаміку росту для утримання клієнтів радить не виходити з фондів, тому що зараз для цього не найсприятливіший період, краще перечекати. "Ми завжди пояснюємо інвесторам, що гроші необхідно вкладати на довготерміновий період, особливо це стосується акцій, тому що на фондовому ринку завжди бувають такі падіння, які на даний момент переживає український ринок",- сказав він.
Учасники ринку прогнозують, що падіння на українському фондовому ринку може протривати до осені, тому в II кварталі не варто очікувати позитивної прибутковості від невенчурних ІСІ. "Ринок протягом літа буде перебувати в бічному тренді. Бичачого тренда можна буде очікувати лише наприкінці третього - початку четвертого кварталу",- вважає гендиректор КУА "Райффайзен Аваль" Вадим Мосійчук. "Ситуація ахова, прибутковість падає. А ті, у кого ліквідні цінні папери в портфелі, найбільше від цього страждають",- говорить Михайло Ройко. Втім, гендиректор Tigger Asset Management В'ячеслав Бондарчук відзначає, що зараз гарний час для початку нових інвестфондів. "Думаю, зараз дуже правильний час – саме час скуповувати активи дешево",- сказав Бондарчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас