Хто заробить на дефіциті гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто заробить на дефіциті гривні

Валюта
4752
Проблеми у фінансовій системі - це, звичайно, погано для економіки будь-якої держави і як наслідок - для її жителів. Але чи настільки це жахливо для окремо взятого громадянина в короткостроковій перспективі, ще велике питання.
Звичайно, тим, хто бажає взяти кредит на покупку квартири, автомобіля або розвиток бізнесу, не повезло - жорсткий дефіцит ресурсів змусив вітчизняні банки скоротити або ж і зовсім призупинити ці програми кредитування. Банки, що залишилися на ринку, крім того, що підвищили процентні ставки по кредитах, ще й виставили до потенційних позичальників дуже жорсткі вимоги.
А от для вкладників наступила благодатна пора. Для багатьох фінустанов депозити населення стали чи не єдиним джерелом ресурсів, особливо гривневих. Результат - ставки по депозитних внесках ростуть як на дріжджах.
Наприклад, в Укргазбанку зараз приймають внески в гривні терміном на 1 рік під 18%, що на 4,5% вище, ніж на початку року. З 11,75 до 17% підняли за п'ять місяців ставки в ПриватБанку. Не відмовляються банкіри і від валютних нагромаджень українців - з початку року депозити в доларах та євро хоч і не сильно, але подорожчали - на 1-1,5%. Причому це не межа, за прогнозами експертів, ставки по депозитах продовжать рости.
Ще одним позитивним наслідком кризи ліквідності може стати поліпшення банківського сервісу. "На ринку значно загострилася конкуренція, причому не тільки в залученні депозитів, але й у видачі кредитів висококласним позичальникам. Тому якість обслуговування підвищується", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов. Що ж стосується "неякісних" позичальників, то сьогодні ставлення до них уже досить неоднозначне. Рішення кредитних комітетів щодо них просто відкладаються "на потім", хоча повністю розставатися з такими клієнтами все-таки не поспішають.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас