ДІУ рекомендує банкам економити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДІУ рекомендує банкам економити

Кредит&Депозит
528
Державна іпотечна установа (ДІУ) рекомендує банкам установлювати ставку по іпотечних кредитах, надаваних за рахунок рефінансування ДІУ, на рівні не більше 15%. При цьому рефінансування будуть одержувати в першу чергу банки, які дотримуватимуться рекомендації. 15 травня ДІУ підвищило ставку рефінансування іпотечних кредитів з 9,99% до 13,5% у зв'язку із прискоренням інфляції.
Однак не всі банки зможуть кредитувати під 15%. "Зараз багато банків взагалі відмовилися або призупинили видачу кредитів у гривні. Обсяги кредитування зменшаться, у тому числі і по програмах ДІУ. А якщо заява ДІУ буде носити не рекомендаційний, а обов'язковий характер, то обсяги різко зменшаться. Навряд чи комусь із банків буде цікаво працювати з 1,5% маржі", - розповів Сергій Дем’яненко, керівник іпотечного бізнесу ПриватБанку. За його словами, ставка залежить від безлічі факторів і може коливатися в межах 15-25%.
"Банки не зможуть витримати запропоновану маржу, адже вона повинна містити в собі ризики. Ми закладаємо майнові права по виданих іпотечних кредитах, відповідно несемо повну відповідальність й у випадку дефолту по цих кредитах, а також зобов'язані негайно замінити майнові права в ДІУ. Зараз банки призупинили кредитування: завмер як ринок комерційної, так і жилою нерухомості. До осені ситуація з іпотекою може стати дуже складною. І брати на себе такий ризик за 1,5% банки не будуть, мінімальна маржа - 3%", - запевняє Владислав Кравець, голова правління банку "НРБ-Україна".
А от у банку "Фінанси та кредит" стверджують, що запропонована ДІУ ставка цілком прийнятна для банків. "До того ж з ДІУ набагато простіше працювати. Навіть якщо в банку ресурсів нема, то ми завжди розуміємо, що якщо кредити відповідають стандартам - ДІУ їх викупить, тому ми можемо продовжити кредитувати і заробляти. Погано тільки те, що потенційне коло споживачів скорочується", - вважає Ігор Шевченко, директор департаменту роздрібного кредитування "Фінанси та кредит".
"При ставці рефінансування ДІУ в розмірі 13,5%, номінальна процентна ставка за користування кредитом у розмірі 15% річних, затверджена кожним з банків, є цілком прийнятною. Прибутковість банківської кредитної операції залежить ще й від розміру встановлених банком комісій за оформлення кредитів фізичних осіб за програмою співробітництва з ДІУ", - вважає Олена Алфьорова, начальник відділу іпотечного кредитування управління продажів кредитних продуктів роздрібного бізнесу "Родовід Банку".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас