НБУ ввійшов у преміальний сегмент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ ввійшов у преміальний сегмент

Кредит&Депозит
1598
Фонд гарантування внесків фізичних осіб перевів банк "Преміум" з категорії постійних учасників у тимчасові. Як з'ясувалось, це стало наслідком того, що Нацбанк заборонив банку "Преміум" приймати депозити від населення після виявлення операцій з відмивання грошей. Юристи вважають, що ліквідація банку "Преміум" поки не загрожує.
Учора на сайті Фонду гарантування внесків фізичних осіб (ФГВФО) з'явилося повідомлення, що з 27 травня "з категорії учасників у категорію тимчасових учасників переведений ВАТ "Комерційний банк "Преміум"". Як пояснили у ФГВФО, таке рішення було прийнято після того, як Нацбанк заборонив "Преміуму" приймати внески від населення. "Ми переводимо банки в тимчасові учасники, якщо відбуваються обмеження ліцензій на прийняття депозитів від фізичних осіб", - сказав один із членів адміністративної ради ФГВФО. Банк "Преміум" зареєстрований НБУ 24 липня 2007 року. І якщо до 1 квітня він мав депозити фізичних осіб 147 тис. грн (дані АУБ), то до 1 травня банк залучив уже 10,266 млн грн депозитів від фізосіб.
За даними Асоціації українських банків, на 1 травня банк "Преміум" займав 143-є місце за активами (192,39 млн грн) і 126-е за капіталом (70,792 млн грн). Як повідомляла голова правління банку Юлія Щукіна, засновниками "Преміуму" були ЗАТ "Промисловий альянс", "Спецпромпостач", ДКТБ "Газотранспортні системи", ІГ "Дніпролізинг", "Комунфінанссервіс", "Проммашлізинг", "Сибір-груп", "Нойзидлер АГ" і три фізичні особи. Кінцевим власником банку вважається голова його наглядової ради Сергій Думчев.
У банку "Преміум" учора не коментували санкції фонду і НБУ. Секретарі банку повідомили, що голова і члени правління відсутні в банку і передзвонять у редакцію пізніше. Але до моменту здачі номера до друку вони так і не подзвонили. У НБУ відмовилися від офіційного спілкування щодо санкцій. Джерело в банківському нагляді заявило: "Через нього ("Преміум") проходили операції Європейського банку розвитку та заощаджень, що ми ліквідовуємо. Після проведення перевірки фінансового моніторингу до нього були застосовані заходи впливу відповідно до закону 'Про банки і банківську діяльність' і закону про протидію відмиванню брудних грошей".
Банкіри намагалися тему банку "Преміум" обійти. "Я збрешу перед їхніми вкладниками, якщо скажу, що банк "випливе". А якщо попереджу, що він уже банкрут, то колеги мене спробують зробити крайнім", - пояснив топ-менеджер одного з великих банків. Втім, джерело, близьке до керівництва "Преміуму", повідомило, що пересічні вкладники не постраждають у випадку застосування санкцій до банку: "Там гроші тільки "своїх" людей. А зараз власники реєструють новий банк".
Юристи вважають, що підозри відносно "Преміуму" досить серйозні, але недостатні для його ліквідації. "З боку всіх членів правління можна закидати позовами Нацбанк, оскаржити його рішення та на забезпечення одного з позовів призупинити дію рішення Нацбанку, у такий спосіб продовживши займатися обраною діяльністю", - говорить адвокат юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко. "Можливо, хтось із санаторів захоче взяти цей банк як ліцензію, привести його в нормальний стан і перепродати, як уже не раз робив ПриватБанк, - відзначив партнер юридичної компанії 'Кузнєцов і партнери' Денис Кузнєцов. - Але якщо будуть відкриті факти відмивання грошей, то документи передадуть у прокуратуру, і будуть відкриті кримінальні справи. У цьому випадку від банку швидше за все відмовляться, і він буде ліквідований".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас